Xi er ved Putins side. Det kan være veldig dårlig nytt for Ukraina.

Kinas leder, Xi Jinping, påstår at han vil bidra til fred i Ukraina. Virkeligheten er at han ikke kan la Putin tape, mener ekspert.

Kinas leder, Xi Jinping (t.v.), ble mottatt av Russlands president, Vladimir Putin, i Russlands hovedstad, Moskva, mandag ettermiddag.

Mandag landet Kinas leder, Xi Jinping, i Russlands hovedstad, Moskva. Der ble han mottatt av president Vladimir Putin. De skal ha to dager med møter.

– Jeg er veldig glad for å være her på dette besøket, sa Xi mandag ettermiddag i de uformelle samtalene, ifølge Reuters.

Tirsdag skal de formelle samtalene starte.

Xi kalte Putin sin «gode venn» og takket for Russlands støtte til Kina.

– Vi er litt misunnelige på Kinas raske utvikling, sa Putin til Xi.

– Du har klart å gjøre staten sterk. Jeg er sikker på at Kina vil utvikle seg ytterligere under ditt lederskap.

På møteagendaen står angivelig fred og vennskap. Bakteppet er Russlands brutale, men haltende invasjonskrig i Ukraina og begge lands spente forhold til Vesten og særlig USA.

Lederne skal blant annet diskutere planer for fred i Ukraina, ifølge Putin. Den internasjonale straffedomstolen (ICC) utstedte nylig en arrestordre på presidenten på bakgrunn av anklager om at Russland deporterer ukrainske barn til Russland.

Vil jobbe for fred

Kina har lenge forsøkt å tre inn i en slags fredsmeglingsrolle i forbindelse med Ukraina-krigen. 24. februar, på årsdagen for Russlands fullskalainvasjon av nabolandet, la Kina frem en 12-punktsplan for fred i Ukraina.

Den er blitt kritisert for å være lite realistisk. Så langt har freden latt vente på seg.

Ukraina håper likevel at Xis besøk i Moskva vil legge press på Putin til å få slutt på krigen.

– Vi forventer at Kina vil bruke sin innflytelse til å få Russland til å slutte angrepskrigen i Ukraina, sa talsperson for ukrainsk UD Oleg Nikolenko i en uttalelse mandag.

Men det er ikke sikkert at besøket er godt nytt for Ukraina. For uansett hva som blir utfallet av besøket, så viser det én ting:

Xi og Kina står stødig ved Putins side.

Det mener Øystein Tunsjø. Han er professor ved Forsvarets høgskole, men for tiden i Boston som Fulbright-gjesteforsker på sikkerhetsstudieprogrammet ved MIT-universitetet.

Les også

De utgjør verdens viktigste bromance. Nå skal Xi og Putin erklære enda en «ny æra».

– Det er kjempeviktig for Kina at Putin-regimet ikke kollapser. For da vet man ikke hva man får, sier Tunsjø til Aftenposten.

Må sikre at Putin overlever

– De har ikke råd til at Putin går på et ordentlig nederlag.

Det er dårlig nytt for Ukraina og president Volodymyr Zelenskyj. Et fullstendig tap i Ukraina vil bety slutten på Vladimir Putins grep om makten i Russland, tror Tunsjø.

– Kina mener ikke at Russland skal vinne hele krigen og ta hele Ukraina. Men Putin må klare å komme seg ut av det med hevet hode, sier Tunsjø.

– Hvis de kan få kontroll over hele Luhansk og Donetsk og fortsette å holde på Krym, så mener kanskje kineserne at det kan være et utgangspunkt for en fredsforhandling.

Men hvilken hjelp er Xi egentlig villig til å gi Putin? Den siste tiden har flere spekulert på om Kina vil sende våpen til Russland. Det er Tunsjø usikker på om Xi tørr.

Sammen mot USA

To ting kan imidlertid bli utslagsgivende:

  • Hvor mye våpenhjelp Vesten gir Ukraina. Etter at Vesten lenge nølte med å gi Ukraina stridsvogner, har Polen og Slovakia nylig lovet Ukraina jagerfly av typen MiG-29.
  • Forholdet til USA og amerikanernes støtte til Taiwan.

– Hvis USA fortsetter med å gi våpenleveranser til Taiwan, er det jo mange kinesere som spør seg hvorfor de ikke skal gi våpen til Russland, sier Tunsjø.

Han mener at Xis støtte til Putin handler vel så mye om USA:

– Det er jo dette det strategiske partnerskapet mellom Kina og Russland bunner ut i. At USA er både Russlands og Kinas hovedfiende.