Verden

Sveriges utenriksminister uønsket i Israel

Den svenske utenriksministeren Margot Wallström får ikke komme på offisielt besøk til Israel, opplyser det israelske utenriksdepartementet.

Margot Wallström, utenriksminister i Sverige, får ikke komme på offisielt besøk i Israel.
  • Ntb

— Israel stenger portene for offisielle besøk fra Sverige, sa den israelske viseutenriksministeren Tzipi Hotovely onsdag, ifølge avisen Times of Israel.

Hun la til at den israelske regjeringen allerede i lang tid har avvist forslag om at Wallström kan komme på besøk.

Besøksforbudet gjelder bare Wallström, påpeker en talsmann for israelsk UD.

– Dette gjelder helt og holdent Wallström. Vi er et demokrati som forsvarer oss mot terrorisme. Istedenfor å gi sin støtte, anklager hun oss på en måte som er helt uakseptabel, sier Emmanuel Nahshon til TT.

– Uakseptabelt

Wallström sier til TT at hun ønsker et godt forhold til Israel.

– Vi ønsker et godt forhold til Israel og vil føre en aktiv dialog som også inkluderer ulikheter, sier hun.

Hver sjette angriper er en jente.

Les også

Palestinske jenter står bak flere av knivangrepene mot israelere

Den svenske utenriksministeren uttalte tidligere denne uken at det bør undersøkes om Israel har utført utenomrettslige henrettelser på palestinere.

– Hun oppmuntrer også til vold mot Israel, ettersom hun skaper et klima hvor terrorister tror de kan få internasjonal støtte til å fortsette å drepe uskyldige mennesker i våre gater, mener Nahshon.

Anerkjente Palestina

Forholdet mellom Sverige og Israel ble anstrengt da den nyvalgte svenske regjeringen med Wallström i spissen anerkjente Palestina som stat høsten 2014. Siden har sosialdemokraten avlyst to planlagte besøk til landet.

Den svenske utenriksministeren har tatt avstand fra palestinske knivangrep mot israelere og understreket at Israel har rett til å forsvare seg mot disse. Men i Riksdagen tidligere i januar snakket hun også om Israels «utenomrettslige henrettelser», en uttalelse som ble fordømt av statsminister Benjamin Netanyahu.

Bildt-sammenligning

Statsviter Anders Persson påpeker at også tidligere utenriksminister Carl Bildt i sin tid var uønsket i Israel.

– Det er en pris man må betale om man legger seg ut med Israel, sier den svenske Midtøsten-kjenneren, som mener den svenske kritikken er velbegrunnet.

– En av Israels tyngste journalister, Nahum Barnea i Ynet, har skrevet at den svenske regjeringen nesten er den eneste som står opp mot den israelske høyresiden, sier Persson.

Vil ha gransking

Under en debatt i Riksdagen tirsdag etterspurte Wallström «grundige og troverdige granskinger» av hvorvidt israelske styrker har utført utenomrettslige henrettelser i løpet av de siste måneders voldsbølge i Israel og Palestina.

Israels utenriksminister Avigdor Lieberman reagerte ifølge Jerusalem Post med å fastslå at det eneste Wallström ennå ikke har gjort, er å «fysisk slutte seg til palestinske terrorister og knivstikke jøder».

Over 160 drept

Opposisjonsleder Isaac Herzog spør seg dessuten om han skal «klappe» terrorister i Sverige på hodet «fordi de har hatt en vanskelig barndom», ifølge avisa Haaretz.

Statsviter og diplomatiforsker Christer Jönsson mener Israel er overfølsom for kritikk, men mener også at Wallströms tone nok er unødvendig brysk.

– Ikke alle uttalelser fra vår utenriksminister er veloverveide, og de burde egentlig ha blitt filtrert gjennom folk i diplomatkorpset, sier Jönsson.

Siden 1. oktober har palestinske knivstikkinger, bilpåkjørsler og skyting i Israel og Palestina kostet 24 israelere livet, ifølge nyhetsbyrået Reuters. I samme periode har israelske soldater eller væpnede sivile drept minst 141 palestinere. 90 av dem beskrives av israelske myndigheter som gjerningspersoner

(NTB)

Les mer om

  1. Sverige
  2. Israel