Verden

Drapstiltalte kvinner nekter for å ha drept Kim Jong-uns halvbror

Kvinnene som står tiltalt for drapet på Kim Jong-uns halvbror, nektet begge straffskyld da rettssaken startet mot dem i Kuala Lumpur mandag.

Kim Jong-nam ble drept av nervegass på flyplassen i Kuala Lumpur 13. februar i år. Mandag møtte to kvinner i retten, tiltalt for drapet.
  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Mandag lokal tid startet rettssaken i Malaysias hovedstad Kuala Lumpur mot de to kvinnene som er tiltalt for å ha drept Kim Jong-nam, halvbroren til Nord-Koreas leder Kim Jong-un.

Kvinnene, fra Vietnam og Indonesia, er tiltalt for å ha sprøytet nervegass i ansiktet hans på flyplassen i Kuala Lumpur 13. februar i år. 20 minutter etter angrepet døde han.

De to kvinnene erklærte seg ikke skyldig etter tiltalen i retten mandag. De hevder at de trodde de var med på et TV-show med skjult kamera, og at de ikke visste at det var nervegass de sprøytet i Kim Jong-nams ansikt.

«Femårsplan»

Samtidig mener sørkoreansk etterretning å vite at angrepet var en del av en større femårsplan, planlagt av Kim Jong-un, for å drepe halvbroren som han ikke hadde kontakt med.

Aktor i saken sa at påtalemyndigheten vil legge frem sterke bevis som tydelig viser at kvinnene forgiftet Kim Jong-nam. Blant annet kameraovervåking som viser angrepet, og ekspertuttalelser som sier at giften drepte ham.

Aktor sa også at kvinnene før angrepet «øvde» på fire andre personer, før de drepte Jong-nam.

Betaling

Deres forsvarer har tidligere uttalt at kvinnene også da trodde de var med på et TV-show med skjult kamera, og at de fikk 100–200 dollar, tilsvarende 1.000-2.000 norske kroner, for å gnikke olje eller en saus inneholdende pepper, i ansiktet på fremmede.

Politiet har fortalt at flere nordkoreanske mistenkte forlot landet samme dag som angrepet. Andre fikk lov å forlate Malaysia senere etter en diplomatisk avtale med myndighetene i Pyongyang.

Kvinnenes forsvarsadvokater insisterer på at nordkoreanernes navn må avsløres, og at de fire personene bør være hovedmistenkte for drapet.

Sør-Korea beskylder Nord-Korea for å stå bak drapet, noe de nekter for.

Eksil i Kina

Kim Jong-nam var 45 eller 46 år, og var den eldste sønnen av Sør-Koreas avdøde leder Kim Jong-il. Han var ansett som arving til det politiske dynastiet som har styrt landet siden grunnleggelsen, men ble tilsidesatt etter at han i 2001 forsøkte å ta seg inn i Japan med falskt pass for å besøke Disneyland-parken der.

Etter det levde han i eksil med familien i Kina. Halvbroren overtok som Nord-Koreas leder da faren døde i desember 2011.

De to drapstiltalte møtte opp i retten med politieskorte, ikledd håndjern og skuddsikre vester. Rundt 200 politimenn er satt inn som vakter for rettssaken.

Om kvinnene blir kjent skyldig i drapet, kan de bli dømt til dødsstraff.

Det er satt av to måneder til rettssaken.

Les mer om

  1. Dødsstraff
  2. Kim Jong-un
  3. Nord-Korea