Barnekor med klimasatire: Derfor gikk tyskerne bananas i romjulen

Den tyske TV-kanalen WDR fikk barnekoret sitt til å synge en parodi på en kjent barnesang. Da mobiliserte ytre høyre.

WDRs barnekors fremførelse av en satirisk sang førte til en voldsom debatt i romjulen.

I en snart hundre år gammel tysk barnesang kjører «bestemor motorsykkel i hønsehuset». I den satiriske versjonen publisert 3. juledag kjører bestemor dessuten SUV til legen, drar på cruise og steker seg en billig-kotelett hver dag.

Sangen slutter med en referanse til svenske Greta Thunbergs tale i FN, og refrenget lyder «meine Oma ist ne alte Umweltsau», bestemor er et gammelt miljøsvin (bokstavelig oversatt «miljøpurke»).

Vil du høre sangen? Her er videoen.

Reaksjonene på sangen fremført av WDRs eget barnekor har vært enorme: Over 210.000 tweets med hashtag #umweltsau og #omagate, utallige tirader på nett og drapstrusler mot ansatte i WDR.

Politikere på banen

En av de mest profilerte kritikerne av sangen er kristeligdemokraten Armin Laschet, hyppig nevnt som Angela Merkels mulige etterfølger og nå statsminister i delstaten Nordrhein-Westfalen, der WDR holder til.

Laschet kritiserer den manglende respekten for eldre, at barna i koret blir brukt av de voksne, og han mener også at det skader klimasaken og gjør den til en generasjonskonflikt.

Armin Laschet, kristeligdemokrat og statsminister i Nordrhein-Westfalen, har kritisert videoen for å mangle respekt for eldre.

Både vanlige seere og flere politikere engasjerte seg til forsvar for bestemor, men ifølge Der Spiegel skyldes den voldsomme bølgen av reaksjoner i høy grad trolling og mobilisering på ytterste høyre fløy.

Greta Thunberg er favorittfienden

– Miljøtemaer er den siste tiden blitt vanvittig populære når høyreorienterte mobiliserer. Greta er den personifiserte fienden for ytre høyre, sier Patrick Stegemann, snart aktuell med en bok om hvordan ytre høyre hisser opp stemningen.

Stormen i sosiale medier trakk også over i den fysiske virkeligheten. 200 demonstranter samlet seg foran WDRs hovedkvarter i Köln, 25 av dem fra den høyreekstreme organisasjonen «Bruderschaft Deutschland».

WDRs sjef Tom Buhrow kom kritikerne i møte.

– Hva er det som skjer i landet vårt når en mislykket video fører til drapstrusler, spurte han.

Han sa også:

– Videoen med den ulykkelige bestemorssangen var en feil. Uten om og men ber jeg om unnskylding for den.

Fra nyttår overtok Buhrow som leder for hele ARD, en stilling tilsvarende den norske kringkastingssjefen. Det ble ingen myk start: Buhrow kritiseres skarpt for å bøye seg for en «shitstorm» fra ytre høyre, for å reagere uten å vite nok om hvor kritikken kommer fra og for å bidra til å gi «krenkekulturen» mer vind i seilene.

Svenske Greta Thunberg har vakt enorm interesse i Tyskland. Her er hun under et besøk i Berlin i juli i fjor.

– Ingen beskytter de unge

Demokratiforsker Wolfgang Gründinger har engasjert seg i generasjonskonflikter.

– Ingen beskytter unge. Men når det handler om gamle, er opphisselsen enorm, sier han til nettstedet Watson.

Gründinger mener dette illustrerer «boomerne»s (generasjonen født i årene etter krigen) makt. Denne generasjonen og høyreorienterte krefter forbundet med dem preger debatten så sterkt at et så harmløst bidrag som denne videoen ender med å bli slettet.

Sangen fra WDR var for øvrig ikke det eneste generasjonsinnspillet som har ført til opphisselse i julen. Bare noen dager tidligere sendte den tyske Fridays for future-bevegelsen ut en tweet der de spurte «hvorfor lar vi oss hvert år overbevise av besteforeldrene? De er jo snart ikke her lenger».