USA er rystet over Syria-veto fra Kina og Russland

Kina og Russland la ned veto mot en resolusjon i FNs sikkerhetsråd som fordømmer Syria.

USAs FN-ambassadør Susan Rice lot seg irritere av Kina og Russlands veto, og stormet ut da Syria anklaget amerikanerne for folkemord.

I seks måneder har syriske demonstranter kjempet mot regimet til president Bashar al-Assad. Ifølge Amnesty International truer myndighetene systematisk dissidenter i utlandet. Søndag annonserte de syriske opposisjonsgruppene at de nå har gått sammen under paraplybevegelsen Det syriske nasjonalrådet, for å samle kreftene i kampen mot presidenten.

Ifølge FN skal så mange som 2700 mennesker ha blitt drept siden demonstrasjonene startet i vår, og enkelte mener at den seks måneder lange demonstrasjonen nå beveger seg mer og mer i retning av en borgerkrig.

Natt til onsdag ble det lagt fram et resolusjonsforslag for FNs sikkerhetsråd. Forslaget var skrevet av Frankrike, og inneholdt en kraftig fordømmelse av Syria, samt antydninger om at det kan bli innført nye sanksjoner mot Assad og hans regime, dersom de ikke stanser sin brutale behandling av regimemotstanderne.

Sjelden veto

Ordlyden i resolusjonsforslaget ble endret tre ganger, i et forsøk på å unngå at det ble lagt ned veto. I det endelige forslaget var ordet «sanksjon» sågar tatt ut av teksten, men det hjalp lite.

Ni land stemte for, fire land avstod fra å stemme, mens Kina og Russland bestemte seg for å benytte seg av sin veto-rett og stemte mot. Det fikk USA til å reagere.

– USA er rystet over at dette rådet så ettertrykkelig har unnlatt å svare på en presserende moralsk utfordring og en voksende trussel mot regional fred og sikkerhet, sa den amerikanske FN-ambassadøren Susan Rice etter avstemningen.

— Denne krisen i Syria vil bli værende i Sikkerhetsrådet, og vi vil ikke hvile før rådet tar ansvaret sitt på alvor.

Og Rice fikk støtte fra Frankrikes FN-ambassadør Gerard Araud, som mener motstanden mot resolusjonen uttrykker en forakt for de syriske demonstrantenes legitime interesser.

Kina: - Ville ikke ha bedret situasjonen

Kina sier resolusjonen ikke ville ha bidratt til en positiv utvikling i Syria.

– Visse land la fram et resolusjonsforslag slik at de i blinde kunne presse og til og med true med sanksjoner mot Syria. Dette ville ikke ha bedret situasjonen, sier Ma Zhaoxu, talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet.

Den russiske ambassadøren Vitaly Churkin understreket at Russland ikke på noen måte støttet verken Assads regime eller voldsbruken, men at de motsatte seg resolusjonen fordi den var «basert på en filosofi om konfrontasjon» og at den inneholdt «et sanksjonsultimatum» og var mot en fredelig løsning på krisen.

Churkin vektla også at resolusjonen ikke oppfordret den syriske opposisjonen til å avstand fra ekstremister og gå i dialog med regimet.

Syria: Anklager USA for folkemord

Heller ikke den syriske FN-ambassadøren Bashar Jaafari sparte på kruttet fra FNs talerstol. Etter at resolusjonsforslaget hadde blitt stemt ned, uttalte han at de som ville gå til aksjon mot Syria er å regne som deres fiender.

Han anklaget også USA for å ha tatt del i et folkemord ved å ha beskyttet Israel og brukt sin veto til å nekte palestinere sine rettigheter.

Det førte til at de amerikanske diplomatene marsjerte ut i protest. Den britiske ambassadøren valgte også å forlate lokalet.