Kroatias konservative HDZ-parti blir største parti

Det konservative regjeringspartiet HDZ har vunnet et overraskende klart gjenvalg i Kroatia, ifølge offisielle resultater.

Kroatias statsminister Andrej Plenkovic fra konservative HDZ avlegger stemmen sin ved valget søndag 5. juli. HDZ ligger an til å vinne valget, viser foreløpige resultater.

Det var på forhånd varslet hard konkurranse mellom sittende statsminister Andrej Plenkovics konservative HDZ og den sosialdemokratiske koalisjonen Omstart.

Etter at nesten 90 prosent av stemmene var talt opp natt til mandag, ligger det an til at HDZ får 68 mandater i nasjonalforsamlingen, mens sosialdemokratene får 42.

På tredje plass følger den høyrenasjonalistiske Fedrelandsbevegelsen til den populære folkesangeren Miroslav Skoro med 15 seter.

– Vår seier er ikke bare fantastisk, den forplikter også, sa Plenkovic.

Nasjonalforsamlingen har 151 medlemmer, og det kreves et flertall på 76 for å danne regjering.

Valget finner sted samtidig som Kroatia er på vei mot sin verste økonomiske krise på flere tiår som følge av koronapandemiens effekt på turistsektoren. Kroatias bruttonasjonalprodukt ventes å synke med inntil 10 prosent.

Kan bli høyrevridning

HDZ' seier er såpass overbevisende at den moderate og EU-vennlige Plencovic trolig slipper å gå inn i en omstridt allianse med det nye nasjonalistiske partiet Fedrelandsbevegelsen.

To mindre partier – det nye grønne partiet Vi kan og Broen – ligger an til å få henholdsvis sju og ni plasser i nasjonalforsamlingen. Det er dessuten åtte medlemmer av nasjonalforsamlingen fra etniske minoriteter.

Skoro ble i valgkampen kritisert for å beile til en voksende nostalgi for Kroatias pro-nazistiske fortid og for migrantfiendtlige og sexistiske kommentarer. Han kan ha lokket til seg tidligere HDZ-velgere som er skuffet over Plenkovics moderate linje.

Kjempesmell

Valget er en kjempesmell for den sosialdemokratiske koalisjonen Omstart. Det var på forhånd antatt at de ville gå av med en knapp valgseier.

Omstart ledes av nykommeren Davor Bernadic, som tok over da partiets tidligere leder ble valgt til president i desember i fjor.

I valgkampen anklaget han HDZ-regjeringen for flere tilfeller av korrupsjon og for å ha satt befolkningen i fare ved å arrangere valg midt under pandemien.

Etter valget gratulerte han Plenkovic og varslet at han trekker seg som leder for SDP.

Vellykket håndtering

Da regjeringen utlyste valg i mai, håpet HDZ å tjene på en vellykket håndtering av pandemien. Da var det bare registrert 2.800 tilfeller og 100 dødsfall i et land med 4,2 millioner innbyggere. Den siste tiden har imidlertid smittetallene økt igjen.

Da kroatene gikk til valgurnene søndag, måtte de ha på seg munnbind. De måtte også bli sprayet med desinfiserende middel ved ankomst til valglokalene.