Trump tjuvstartet 4. juli-feiringen med mørk og splittende tale

Foran tusener av tilhengere innledet president Donald Trump 4. juli-feiringen en dag på forskudd da han talte ved foten av Mount Rushmore i South Dakota.

President Donald Trump talte fredag kveld ved monumentet Mount Rushmore i Keystone, South Dakota.

Samme dag som USA noterte seg for en ny rekord i antall nye koronasmittede, samlet flere tusen seg for å høre presidenten tale ved monumentet.

USA registerterte 57.232 nye smittetilfeller det siste døgnet. Det er en ny daglig rekord og skjer samtidig som antallet koronasmittede øker i flere delstater.

Trump takket i talen «legene, sykepleierne og forskerne som jobber utrettelig for å drepe viruset».

Få av de frammøtte tilhørerne bar munnbind, og det var heller ikke mye avstand mellom tilskuerne, som var kommet for å høre talen og se et patriotisk fyrverkeri.

Talte til hvite velgere

Mount Rushmore-minnesmerket består av de enorme bystene til fire presidenter – George Washington, Thomas Jefferson, Abraham Lincoln og Theodore Roosevelt, hogd ut i fjellsiden.

Trump brukte det som bakteppe da han talte til misfornøyde hvite velgere fire måneder før valgdagen, skriver nyhetsbyrået AP.

Presidenten anklaget demonstranter som har krevd en slutt på rasediskriminering, for å ha deltatt i en «nådeløs kampanje for å viske ut vår historie».

Et splittet USA

Trump gravde videre i den dype splittelsen i det amerikanske folket fredag, og han konsentrerte seg om ødeleggelsene av monumenter og statuer noen av demonstrantene i USA har utført.

– Dette er en bevegelse som åpent angriper arven etter alle personene på Mount Rushmore, sa Trump.

Han anklaget venstresiden i amerikansk politikk for å ville «sverte våre helter, utslette våre verdier og indoktrinere våre barn».

Trump sa amerikanere burde være stolte av deres opphav og ikke burde unnskylde for sin historie.