Verden

Trump tjuvstartet 4. juli-feiringen med mørk og splittende tale

Foran tusener av tilhengere innledet president Donald Trump 4. juli-feiringen en dag på forskudd da han talte ved foten av Mount Rushmore i South Dakota.

President Donald Trump talte fredag kveld ved monumentet Mount Rushmore i Keystone, South Dakota.
  • NTB
President Donald Trumps tale ved Mount Rushmore omtales som mørk og splittende. .

Samme dag som USA noterte seg for en ny rekord i antall nye koronasmittede, samlet flere tusen seg for å høre presidenten tale ved monumentet.

USA registerterte 57.232 nye smittetilfeller det siste døgnet. Det er en ny daglig rekord og skjer samtidig som antallet koronasmittede øker i flere delstater.

Trump takket i talen «legene, sykepleierne og forskerne som jobber utrettelig for å drepe viruset».

Få av de frammøtte tilhørerne bar munnbind, og det var heller ikke mye avstand mellom tilskuerne, som var kommet for å høre talen og se et patriotisk fyrverkeri.

Talte til hvite velgere

Mount Rushmore-minnesmerket består av de enorme bystene til fire presidenter – George Washington, Thomas Jefferson, Abraham Lincoln og Theodore Roosevelt, hogd ut i fjellsiden.

Trump brukte det som bakteppe da han talte til misfornøyde hvite velgere fire måneder før valgdagen, skriver nyhetsbyrået AP.

Presidenten anklaget demonstranter som har krevd en slutt på rasediskriminering, for å ha deltatt i en «nådeløs kampanje for å viske ut vår historie».

Et splittet USA

Trump gravde videre i den dype splittelsen i det amerikanske folket fredag, og han konsentrerte seg om ødeleggelsene av monumenter og statuer noen av demonstrantene i USA har utført.

– Dette er en bevegelse som åpent angriper arven etter alle personene på Mount Rushmore, sa Trump.

Han anklaget venstresiden i amerikansk politikk for å ville «sverte våre helter, utslette våre verdier og indoktrinere våre barn».

Trump sa amerikanere burde være stolte av deres opphav og ikke burde unnskylde for sin historie.

Les også

  1. Republikanere flytter til «eget» sosialt medium

  2. Bowlingsjefen nekter å føye seg. Nå har han gjenåpnet, stikk i strid med guvernørens ordre.

  3. Begge parter har litt rett | Frank Rossavik

  4. Eksperter: Trump forsøker å delegitimere valget

Les mer om

  1. Trump