Verden

Ordføreren besøkte familien

Salon-la Tour: Familien til Varg Vikernes' kone skal ha vært bekymret over innflytelsen bergenseren hadde over henne.

VikanesFran16-MX5MVs0ifB.jpg
  • Gerhard Flaaten

Bergens Tidende har snakket med en rekke kilder i den franske kommunen Salon-la Tour. Noen av dem har hatt kontakt med Vikernes og hans familie, andre har sett dem, mens noen ikke har vært klar over at de bodde der før politiet aksjonerte tirsdag.

En av grunnene til at politiet slo til, var bergenserens ytringer på sin blogg, samt konens våpenkjøp.

BT er kjent med at kvinnens foreldre og søsken skal ha vært bekymret over at hun gradvis hadde kuttet kontakten med dem, og at ektemannen hadde veldig sterk innflytelse over henne.

Oppsøkte familien

For to måneders tid siden oppsøkte ordfører Jean-Claude Chaffour huset der Vikernes bor sammen med sin kone og tre barn. Det var første gang han traff paret, etter at de flyttet til landsbyen for ett års tid siden.

Les også

Nabolag forbløffet etter pågripelse av Vikernes

Ordføreren ville spørre om hvorfor den eldste sønnen ikke hadde begynt på skolen ennå.— Moren forklarte at hun hadde lidd mye i sin egen skolegang, og at hun ikke ønsket det samme for sine barn, sier ordføreren.

Kuttet kontakten

Den 25 år gamle kvinnen, som etter det BT kjenner til kommer fra Paris, underviste selv barna på to, fire og seks hjemme i huset i Las Fleytias, som nabolaget heter.

Ordføreren forteller at han prøvde å overtale kvinnen til å sende sønnen på skolen, hvorpå hun sa at hun skulle vurdere om det eldste barnet skulle begynne på skolen til høsten.

Familien skal ha kjent til svigersønnens forhistorie.

Det gjorde ingen andre BT har snakket med i den lille landsbyen, inkludert ordføreren og politisjef Arnaud Hendeleine i Userche politidistrikt.

Visste ingenting

Onsdag formiddag sitter de to og diskuterer saken på ordførerens kontor.

Les også

Her bæres våpnene ut

Den 25 år gamle konen til Vikernes hadde lov til å bære våpen. Men hva skulle de brukes til?— Vi visste ingen ting før ordføreren fortalte det til meg, sier Hendeleine.

Han vil ikke si noe om hva han synes om det, men ordføreren er klar på at de burde fått vite om Vikernes' kriminelle fortid, og hans antisemittiske meninger.

— Jeg visste bare at han var norsk og at han hadde komponert black metal-musikk. Men han har jo vært under oppsikt lenge, jeg synes det er beklagelig at vi ikke har fått vite noe av myndighetene, sier ordføreren.

- Mange har våpen

Begge er enige om at de synes synd på barna og kvinnens foreldre, som må oppleve presset fra pressen i kjølvannet av saken.

— De er jo uskyldige i dette, sier ordføreren.

Han påpeker at mange har våpen i området. En av grunnene til at politiet slo til var at Vikernes' kone kjøpte flere våpen.

— Det er ikke uvanlig at folk her har våpen, ja. Jakt på villsvin og hjort er utbredt. Men fem er kanskje litt mange, det var nok derfor de ble arrestert, sier han.

Politiaksjonen tirsdag fikk han først vite om da en nabo av Vikernes ringte og sa at det var blitt hørt skudd tidlig om morgenen.

— Da jeg kom frem dit i ni-tiden, var alt over.