Trump om Danmarks statsminister: «En vidunderlig kvinne»

To dager etter at Donald Trump kalte Mette Fredriksens avvisning av Grønland-kjøp for «vemmelig», kaller han henne for «en vidunderlig kvinne».

Ifølge dansk TV 2 var det Danmark som tok initiativ til å snakke med president Donald Trump på telefon torsdag. Her er statsminister Mette Frederiksen.

Før USAs president Donald Trump satte seg på flyet mot Frankrike for helgens G7-møte fredag, sier han at han hadde en fin samtale med Danmarks statsminister Mette Frederiksen torsdag.

– Vi har et veldig godt forhold til Danmark, og vi har blitt enige om å snakkes senere. Men hun var veldig grei. Hun ønsket å snakke, og jeg setter stor pris på det, forteller Donald Trump og sier at Frederiksen er en «vidunderlig kvinne».

Donald Trump kunngjorde tidligere denne uken at han avlyste besøket til Danmark fordi statsminister Fredriksen ikke ønsket å diskutere salg av Grønland.

I en melding på Twitter omtalte han Frederiksens avvisning av Grønland-tilbudet for stygt og en fornærmelse mot USA.

– Jeg synes det var upassende og vemmelig. Slik snakker man ikke til USA, iallfall ikke under meg, sier han.

Torsdag snakket statslederne sammen på telefon, hvor de ifølge det danske utenriksdepartementet diskuterte behovet for å utvikle det videre samarbeidet mellom USA og Danmark, samt håndteringen av landenes felles sikkerhetspolitiske utfordringer.

Ifølge dansk TV 2 var det den danske regjeringen som tok initiativ til telefonsamtalen.