Tidligere SS-offiser dømt til betinget fengsel for medvirkning til drap på 5230 mennesker

Den tidligere SS-offiseren Bruno Dey er dømt til to års betinget fengsel. Han var tiltalt for medvirkning til drap på 5230 personer.

Den tidligere SS-offiseren Bruno Dey slipper å sone.
  • NTB
  • Hans O. Torgersen

93-åringen var som 17-åring fangevokter i Stutthof-leiren, som var den første nazistene bygde utenfor Tyskland.

Dey sa unnskyld til ofrene under rettssaken. Siden han var 17 år på hendelsestidspunktet, er saken blitt behandlet av en ungdomsdomstol i Hamburg.

– Skadet aldri noen

Dey har aldri benektet at han var fangevokter i leiren, men sa under rettssaken at han aldri skadet noen, skriver avisen Frankfurter Allgemeine.

Aktor prosederte på at Dey må ha visst at fanger ble henrettet med nakkeskudd og brent i krematoriet. Han hadde anledning til å be om å bli overført til annen tjeneste, mente aktor.

– Dette var medvirkning, sa han i prosedyren ifølge Frankfurter Allgemeine.

Ba om unnskyldning

Dey sa i sitt sluttinnlegg at det var først under straffeprosessen mot ham at han ble klar over hele omfanget av grusomhetene og lidelsene i leiren. Han ønsket å be om unnskyldning til ofrene som gikk gjennom dette «helvete av galskap», og til deres pårørende.

– Noe som dette må aldri skje igjen, sa Dey.

Les også

I 70 år levde SS-offiseren i skjul i USA. Så ble han avslørt av sin selvbiografi.

Nordmann vitnet mot Dey

Blant dem som avga vitnemål i saken, var den norske motstandsmannen Johan Solberg. Han var den gang 22 år gammel, og den siste norske overlevende fra fangeleiren.

Solberg døde 23. juni i år, men bistandsadvokaten hans, Patrick Lundevall-Unger, sa til VG tirsdag at han forventet en dom i saken.

– Dommen er riktig og meget viktig. Domstolen sender et klart budskap om at historien og hendelsene som skjedde under andre verdenskrig, ikke glemmes, sier han til VG.

– Viktig signaleffekt

I januar sa Solberg følgende om rettssaken til VG:

– Det at den tiltale ikke må sone i fengselet er ikke viktig. Det som er viktig, er signaleffekten dommen utstråler, samt at de få overlevende som fortsatt lever, og de som har gått bort, har fått sin rettferdighet for den grusomme skjebnen man måtte oppleve, sier han.