Verden

Trumps tidligere advokat er løslatt

Donald Trumps tidligere advokat Michael Cohen er løslatt fra fengsel etter ordre fra en domstol som beskylder regjeringen for å ville hevne seg på Cohen.

Michael Cohen (i midten) dro hjem til leiligheten sin i New York fredag etter at han ble løslatt fra et føderalt fengsel.
  • NTB

Cohen forlot et føderalt fengsel i New York fredag ettermiddag, opplyser hans advokat Danya Perry.

Dagen i forveien bestemte en domstol at Cohen skulle løslates. Domstolen beskyldte Trump-administrasjonen for å ville hevne seg på Trumps tidligere personlige advokat.

Cohen ble i 2018 dømt til tre års fengsel for blant annet skatteunndragelse, svindel med valgkampmidler, for å ha løyet til Kongressen og for å ha utbetalt såkalte hysjpenger til en pornostjerne for å hindre at hun snakket om sitt angivelige forhold med Trump.

På grunn av koronapandemien ble Cohen i mai løslatt fra fengsel for å sone resten av dommen ved hjemmesoning.

Fikk medhold

9. juli ble han satt i fengsel igjen, angivelig fordi han ikke oppfylte kriteriene for hjemmesoning. Selv mener han det var hevn for at han ikke ville skrinlegge planene om å gi ut en bok om Trump før valget senere i år. Påtalemyndigheten skal blant annet ha forsøkt å få Cohen til å signere et dokument hvor han skulle frasi seg retten til å utgi boken.

Cohen fikk støtte for sitt syn i retten torsdag da dommer Alvin K. Hellerstein beordret at han skulle løslates fredag. Dommeren sa i sin begrunnelse at han aldri har sett noe tilsvarende.

Søksmål

– I løpet av mine 21 år som dommer, hvor jeg har dømt mennesker og sett på vilkår for løslatelser, har jeg aldri sett noe slikt. Hvorfor skulle fengselsmyndighetene be om noe sånt med mindre det dreide seg om en gjengjeldelse, skrev Hellerstein i sin begrunnelse.

– Og gjengjeldelsen dreier seg om hans ønske om å utføre sin grunnlovsfestede rett til å gi ut en bok, skrev dommeren videre.

53 år gamle Cohen gikk mandag til søksmål mot føderale fengselsmyndigheter og mot justisminister William Barr, begrunnet med at han sier han ble beordret tilbake til fengsel som følge av boken.

Fengselsmyndighetene uttalte etter Hellersteins kjennelse torsdag at påstandene om hevn var usanne.

Les mer om

  1. Amerikansk politikk
  2. Michael Cohen
  3. Trump