Verden

Fredag markeres opphevelsen av slaveriet. Trump sier han har gjort dagen kjent og populær.

19. juni markeres slutten på slaveriet i USA. Dagen kalles juneteenth. Nå sier president Trump at det er han som har gjort merkedagen kjent.

USAs president Donald Trump sier i et intervju at knapt noen visste hva juneteenth var før han planla å holde valgkampmøte på dagen. Foto: Evan Vucci, AP/NTB scanpix

 • Kjetil Hanssen
  Kjetil Hanssen
  Journalist i utenriksredaksjonen

Midt under demonstrasjonene om politivold mot svarte ble det kjent at president Donald Trump igjen skulle begynne å holde folkemøter. Det første var lagt til Tulsa i Oklahoma den 19. juni.

Kritikken haglet. 19. juni er nemlig dagen da slaveriets opphevelse markeres. Dessuten var Tulsa i 1921 åstedet for en av de verste massakrene på svarte amerikanere. Mange mente valg av tid og sted var umusikalsk. Trump har flyttet møtet til lørdag.

Enkelte Trump-tilhengere stilte seg i kø tre dager før lørdagens folkemøte i Tulsa i Oklahoma. Foto: Lawrence Bryant, Reuters/NTB scanpix

Informert av Secret Service

Nå gir presidenten spetakkelet om denne saken æren for at juneteenth er blitt en kjent og populær dag. I et intervju med The Wall Street Journal sier Trump at det var en hans svarte livvakter som informerte ham om at 19. juni var en merkedag.

– Jeg gjorde noe bra. Jeg gjorde juneteenth veldig berømt, sier Trump til avisen og hevder at få – eller egentlig ingen – før hadde hørt om dagen.

The Wall Street Journal forteller at Trump stanset intervjuet et øyeblikk og spurte en rådgiver om hun hadde hørt om juneteenth. Rådgiveren fortalte da at Det hvite hus hadde kommet med kunngjøringer på denne dagen i alle hans tre første presidentår.

– Virkelig? Vi sendte ut en erklæring? Trumps hvite hus sendte ut en erklæring? Ok. Ok. Bra, sa Trump.

Kunngjøringen i fjor startet slik: «Melania og jeg sender våre beste ønsker for en minneverdig feiring til alle dem som markerer juneteenth.»

Bilde fra feiringen av juneteenth et sted i Texas i år 1900. Foto: The Portal to Texas History, University of North Texas Libraries

Opptog og grillfester siden 1866

President Abraham Lincolns erklæring om slaveriets opphevelse kom egentlig 1. januar 1863. Men borgerkrigen pågikk fortsatt og mange slaveeiere fortsatte sin virksomhet.

19. juni 1865 kom generalmajor Gordon Granger til Galveston i Texas og kunngjorde slutten både på borgerkrigen og slaveriet. Allerede året etter ble dagen feiret i Texas, ifølge et notat fra Kongressens utredningskontor.

Det ble arrangert opptog, grillfester, bønnemøter, høytlesning og konserter. Etter hvert som svarte familier flyttet fra Texas til andre deler av landet, brakte de med seg tradisjonen for feiring av juneteenth.

Nå er dagen en merkedag i 48 delstater og USAs hovedstad Washington. I forbindelse med årets demonstrasjoner er det blitt fremsatt krav om at den skal bli en nasjonal høytidsdag.

I intervjuet med The Wall Street Journal sier Trump i en kommentar til den siste tids oppstand at han tror det finnes «noe» institusjonell rasisme i USA, men at situasjonen stadig blir bedre.

Les mer om

 1. Amerikansk politikk
 2. Historie
 3. Donald Trump

Relevante artikler

 1. VERDEN

  99 år siden hendelsen som var en av årsakene til striden om Trumps folkemøte

 2. VERDEN

  Demonstrantene inntok gatene – og fikk gjennomslag. Slik har protestene allerede endret USA.

 3. VERDEN

  Planlagt presidentdebatt i neste uke avlyst

 4. VERDEN

  Trump holdt valgmøte i Nevada og trosset forbud mot å samle mange mennesker

 5. VERDEN

  De var blant Trumps viktigste støttespillere. Nå begynner TV-kanalen å ta avstand fra ham.

 6. VERDEN

  Donald Trumps yngre bror er død