Venezuelas Guaidó sett på militær flybase. Lyd fra skuddveksling er hørt.

OSLO/NEW YORK: Ryktene svirrer om at Venezuelas militære har skiftet side fra president Nicolás Maduro til utfordreren president Juan Guaidó. Nå meldes det om lyd fra skuddveksling.

Tåregass ved flybasen La Carlota, der Juan Guaidó tirsdag erklærte at landets væpnede styrker står på hans side.
  • Saken oppdateres.

– Operasjon Frihet har begynt, uttalte opposisjonsleder Juan Guaidó til folkemengdene i Caracas. – Vi skal stå her sammen og kreve at militæret slutter seg til, melder CNN.

Opposisjonsleder Juan Guaidó møtte tilhengere utenfor den militære flybasen La Carlota i Caracas tirsdag.

Guiadó ber folk om å komme ut i gatene for å snakke med andre og sende meldinger for å oppmuntre til protester. Som en følge av dette skal flere sosiale medier være utilgjengelige i dag.

Den amerikanske ambassaden i Venezuela ber amerikanske borgere om å unngå store folkemengder og holde seg inne.

President Nicolás Maduro i Venezuela tvitret at han har møtt forsvarsstyrkene og hevder de uttrykker «total lojalitet». Presidenten skriver at han har nerver av stål og er sikker på at han vil vinne.

Mulig skuddveksling

Lyden av skuddveksling er hørt ved et møte opposisjonsleder Juan Guaidós holder i Caracas.

Kampanjemøtet finner sted ved en flybase i hovedstaden. Vitner forteller ifølge nyhetsbyrået Reuters at menn i militæruniformer som er på stedet med Guaidó, og militære som støtter president Nicolás Maduro, skyter mot hverandre.

Nærmere detaljer om hendelsen er ikke kjent.

Omgitt av menn i uniform erklærte Juan Guaidó tirsdag morgen at han i tråd med landets grunnlov har møtt militæret og nå gjennomfører siste del av en operasjon med å ta over makten i landet.

Bildene har han selv lagt ut på Twitter. En journalist fra Reuters har også sett Guaidó på flybasen La Carlota ved hovedstaden Caracas.

Det ser ut som militæret har kastet ut tåregass i området nær flyplassen.

Støtte fra Pompeo

Det hvite hus støtter Venezuelas opposisjonsleder Juan Guaidó som oppfordrer landets soldater om å ta makten fra sittende president Nicolás Maduro.

Utenriksminister Mike Pompeo skriver i en Twitter-melding at USA fullt ut støtter Guaidós oppfordring om en frigjøringsoperasjon, og at landet støtter det venezuelanske folket i deres søken etter frihet og demokrati.

– Landets væpnede styrker har tatt den riktige beslutningen, og de regner med folkets støtte, sier Guaidó i filmklippet.

Militære styrker som har hoppet av og søkt eksil i nabolandet Colombia forbereder seg nå på å komme tilbake for å støtte opprøret, melder The Guardian.

President Trump er oppdatert om situasjonen, og USA følger utviklingen nøye, sier pressetalskvinne Sarah Huckabee Sanders til Reuters.

Også Trumps sikkerhetsrådgiver John Bolton oppfordrer de væpnede styrkene i Venezuela om å støtte nasjonalforsamlingen, beskytte grunnloven og folket.

USAs president har oppfordret andre land om å anerkjenne Guaido som den legitime presidenten i Venezuela, etter at han i januar utropte seg selv til ny leder av landet.

Venezuelas Juan Guaidó hilser på en militær leder ved en flybase nær Caracas.

Maduro-regjeringens talsmann, Jorge Rodríguez, sier for sin del på Twitter at de håndterer en liten gruppe «militære forrædere».

– Vi kommer til å vinne, skriver han.

Ifølge den spanske avisen El Mundo har Maduros regjering bedt folk om å samle seg foran presidentpalasset for å «forsvare revolusjonen».

Guaidó skrev tidligere i høst at han har hatt hemmelige møter med militæret i en kronikk i The New York Times.

Rubio: «Har mistet kontrollen»

President Maduro har oppfordret væpnede grupper om å innta gatene, skriver senator Marco Rubio på Twitter. Cubansk-amerikanske Rubio har vært svært engasjert i opprøret i Venezuela.

Dette er «et klart tegn på at de har mistet troen på at de kontrollerer militæret i Venezuela,» skriver Rubio.

Visepresident Mike Pence har også vært svært involvert i Venezuelakonflikten, og Trump-regjeringen har anerkjent Guaidó som president. Det har også en rekke andre nasjoner, men ikke Norge.

Rivaliserende president siden januar

Guaidó vært i konflikt med landets president Nicolás Maduro, som han mener vant valget i fjor på grunn av fusk. Guaidó ble i januar utpekt av landets nasjonalforsamling som president, og han har støtte fra enkelte andre land, deriblant USA.

Millioner av mennesker har forlatt Venezuela på grunn av den politiske situasjonen i landet, inkludert mange samfunnstopper. I eksil har de økt presset på Maduro og forsøkt å tvinge frem regimeendring. De har blant annet opprettet en høyesterett i eksil.

Opposisjonen mot Maduro hadde fra før planlagt store demonstrasjoner 1. mai.