Verden

Billigere biff og kaffe: Gigantisk frihandelsavtale på plass for EU

En stor handelsavtale mellom EU og flere søramerikanske land åpner blant annet for billigere kaffe og biff for EU-borgere.

Frankrikes president Emmanuel Macron forsyner seg under en matmesse i Paris. Nå kan søramerikansk biff bli billigere for EU-borgere.
  • Camilla Heiervang
  • Wasim Riaz
    Journalist

Fredag kom nyheten om at EU og det søramerikanske indre markedet, Mercosur, er enige om en ny frihandelsavtale. Det er den fjerde avtalen EU får på plass på tre år. Nylige er det inngått avtaler med Canada, Mexico og Japan.

– Dette er en av de største avtalene som EU har inngått noen gang, sier Kristian Steinnes.

Han er professor i europeisk historie ved NTNU.

Forhandlingene startet for nesten tyve år siden, men er flere ganger blitt satt på pause.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Italias statsminister Giuseppe Conte drikker kaffe under et møte i Davos. Kaffe er blant produktene som kan gå ned i pris i EU-land med den nye avtalen.

Uenighetene har i hovedsak dreid seg om tollnivået på landbruksvarer. Blant annet har det vært viktig for EU å beholde merkevarebeskyttelsen på europeiske geografiske merkevarer som manchego-ost fra La Mancha, boblevin fra Champagne og spekeskinke fra Parma.

Den nye avtalen innfrir dette og gir tollfrie kvoter på landbruksvarer til Mercosur-landene.

Les også

Washington Post: USA fjerner toll på stål og aluminium fra Canada og Mexico

Viktig for EFTA

Avtalen innebærer både handelsmessige og politiske forpliktelser. Blant annet forplikter begge handelsblokkene seg til målene i klimaavtalen som ble inngått i Paris i 2015, samt til veterinærkontroller og de samme grunnleggende arbeidsstandardene.

– Når det gjelder varer, er det en full eller delvis fjerning av toll på en rekke varer. I tillegg innebærer avtalen en delvis liberalisering av tjenestehandel for visse sektorer, sier seniorforsker Arne Melchior ved NUPI.

Ifølge Melchior er det sannsynlig at EU-avtalen vil gjøre det lettere for EFTA å forhandle frem en frihandelsavtale med Mercosur-landene.

– En frihandelsavtale mellom EFTA og Mercosur vil påvirke Norges konkurransevilkår. Argentina og Brasil er viktige eksportmarkeder for blant annet norsk fisk. EFTA har nå forhandlet med Mercosur i ni omganger i løpet av et par år, og i juni kom det meldinger om at denne avtalen er nært forestående, sier Melchior.

Les også

Mens fattigdommen øker, daler troen på demokrati i Latin-Amerika

Mindre kontroversiell

– Betyr dette at folk i Europa vil kunne kjøpe mer billig argentinsk biff?

– Biff er et viktig eksportprodukt for disse landene, og den nye avtalen mellom EU og Mercosur tillater økt import innenfor kvoter. Men EUs krav til kvalitet og kontroll forblir uendret. Sør-Amerika har tidligere hatt noen problemer med veterinærkontroller, med sykdommer som gjorde at noen produsenter ble utestengt i perioder, men alle de fire landene har nå mange bedrifter som er godkjent for eksport til EU, sier Melchior.

Han legger til at EUs kontrollregime for import av mat vil også gjelde under den nye avtalen mellom EU og Mercosur.

– Som følge av veterinæravtalen mellom Norge og EU gjelder dette regimet også for Norges import fra Mercosur, understreker Melchior.

Han fremhever at Mercosur-avtalen så langt har vært mindre kontroversiell en enkelte andre frihandelsavtaler EU har inngått. Fortsatt må alle medlemslandene godta avtalen før den blir en realitet. Likevel har enkelte europeiske land, som Belgia, vært kritiske til en liberalisering av tollsatsene på landbruksvarer.

– Er det skepsis mot en tilsvarende EFTA-avtale med disse landene i norsk landbruk?

– Norsk landbruk er alltid på vakt for importvernet. I dag har vi en kvote med nedsatt toll på 1000 tonn kjøtt fra hele verden inkludert Mercosur, samt tilleggskvoter for EU og noen utviklingsland. Et spørsmål er om Mercosur får bedre markedsadgang for kjøtt i en ny frihandelsavtale med EFTA.

Les også

Strømbruddet i Argentina kan felle presidenten og gi ny økonomisk krise

– Norge må skynde seg

Paal Frisvold har jobbet i EFTA og har lang fartstid i EU-hovedstaden hvor han nå redaktør for nettstedet europeiskpolitikk.no. Han sier at avtalen kan være ufordelaktig for Norge. Dette med tanke på norsk fiskeeksport til Sør-Amerika.

– Denne avtalen gjelder blant annet landbruksvarer som kjøtt og vin, samt noe sjømat. Siden Norge ikke er en del av landbruks-handel innenfor EU, så vil ikke Norge ha særlig nytte av avtalen. Faktisk kan lavere tollsatser og forenklede importprosedyrer, som for eksempel ved veterinærkontroll mellom EU og Mercosur, føre til at Norge får større konkurranse på fiskearter som benyttes til det store klippfiskmarkedet i Brasil, sier Frisvold.

Paal Frisvold

Han legger til at Norge gjennom EFTA er i forhandlinger om en avtale med Mercosur, men det går ganske tregt.

– Nå må vi skynde oss og få til en lignende avtale, men vi ønsker i større grad å beskytte våre jordbruksvarer. Derfor er det en veldig treg fremdrift mellom EFTA-landene og Mercosur, sier Frisvold.

20 prosent lavere toll på kjøtt

– Både EU og Mercosur vil tjene på avtalen. Blant annet fordi EU taper store penger på kopivarer som blir produsert i Sør-Amerika. Det er for eksempel snakk om fetaost og parmaskinke. Nå vil de geografiske opphavsrettighetene i større grad være beskyttet, sier Frisvold.

Også han nevner kjøtt som en viktig importvare fra Sør-Amerika.

– Tollbarrieren blir ikke helt borte på grunn av avtalen, men blir langt mindre. På kjøtt blir den satt ned fra cirka 30 prosent til 7,5 prosent, sier Frisvold.

– Vil det også bety billigere biff for nordmenn?

– Nei. Varer som kommer til EU fra land som ikke er med i EU, skal ikke eksporteres til andre land. Norge kan likevel inngå egne avtaler med for eksempel Argentina eller en fellesavtale gjennom EFTA.

Han legger til at avtalen også gjelder offentlige anskaffelser. Det betyr at EU-land nå kan delta i anbud for industri og infrastruktur i Mercosur-landene og omvendt.

Etter at artikkelen ble publisert, har vi endret fakta rundt Brasil som eksportmarked. Ifølge Norges Sjømatråd eksporterer vi ikke laks til Brasil.

  • Få med deg det som skjer i verden. Følg Aftenposten Verden på Facebook og Twitter.

Les mer om

  1. Frihandel
  2. EØS
  3. EU
  4. Sør-Amerika
  5. Handel