Verden

Kriserammede Chile trekker seg som arrangør av FNs klimakonferanse

Tolv dager med omfattende protester og uro gjør at Chile trekker seg som arrangør for både FNs klimakonferanse i desember og APEC-toppmøtet i november.

Demonstranter møtte også onsdag opp utenfor presidentpalasset La Moneda i Chiles hovedstad Santiago. Foto: Matias Delacroix / AP / NTB scanpix

 • NTB

Opprørspoliti bruker gummikuler mot demonstranter i Santiago i Chile tirsdag. Foto: Rodrigo Abd / AP / NTB scanpix

Chiles president Sebastián Piñera kaller onsdagens beslutning for smertefull, men sier sunn fornuft ligger bak. Landet er blitt kastet ut i kaos på grunn av landsomfattende demonstrasjoner mot Piñeras regjering.

Onsdag møtte flere hundre demonstranter opp til en ny protest utenfor presidentpalasset i Santiago.

Rundt 25.000 delegater var ventet til klimakonferansen COP25 i Santiago 2. til 13. desember, blant dem den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg.

– Vi undersøker nå alternativer, sier FNs klimasjef Patricia Espinosa.

Oslo, som i år er Europas miljøhovedstad, bør kunne ta over som vertskap, mener byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

– Det er ikke sikkert det er praktisk mulig, men vi bør se på mulighetene, sier Johansen, som inviterer klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) til et samarbeid for å vurdere det.

Elvestuen: Latin-Amerikas tur

Elvestuen påpeker at det i år er Latin-Amerikas tur til å arrangere klimakonferansen.

– Nå må både vi og de andre partene til klimakonvensjonen avvente neste skritt fra klimasekretariatet i Bonn før vi kan avgjøre hva som skal skje, sier Elvestuen, som synes det er synd at konferansen ikke kan holdes i Santiago.

Etter det NTB kjenner til, er det svært usannsynlig at Norge vil kunne tilby seg å overta som vertskap. Til det er arrangementet rett og slett for stort.

Xi, Trump og Putin

Når det gjelder toppmøtet i APEC (Samarbeidsorganisasjonen for Asia og Stillehavsregionen), er det høyst usikkert om det finnes noe alternativ.

USAs president Donald Trump, Kinas Xi Jinping og Russlands Vladimir Putin var alle ventet å delta på toppmøtet 16. og 17. november i Santiago.

Trump har sagt at han planla å spikre første fase i en handelsavtale med Xi på APEC-toppmøtet. Verdens to største økonomier har ligget i handelskrig med hverandre i 18 måneder.

En talsmann i Det hvite hus sier at USAs plan fortsatt er å ferdigstille en foreløpig avtale innen samme tidsramme.

Unntakstilstand

18. oktober brøt det ut voldelige opptøyer i hovedstaden Santiago, der demonstranter støtte sammen med opprørspoliti under en protest som ble utløst av prisøkninger.

Piñera svarte med å innføre unntakstilstand, og dagen etter patruljerte soldater Santiagos gater for første gang siden Augusto Pinochets militærdiktatur tok slutt i 1990.

Demonstrasjonene har siden vokst kraftig i omfang, og de har i hovedsak vært ikke-voldelige. Sist fredag deltok over 1 million chilenere i en fredelig protest mot økonomisk og sosial ulikhet og med krav om bedre offentlige tjenester.

Protestbølgen har slått store sprekker i Chiles omdømme som en regional oase av stabilitet og økonomisk utvikling.

Økt minstelønn

Demonstrantene krever at Piñera går av, men presidenten svarte i stedet med å love økning i minstelønna og pensjoner, samt enkelte kutt i helseutgifter. I helgen ble unntakstilstanden og portforbudet opphevet, og mandag byttet Piñera ut åtte ministre i regjeringen.

Men gateprotestene har fortsatt, og det har vært flere sammenstøt mellom steinkastende demonstranter og politi utstyrt med vannkanoner og tåregass. Tirsdag brøt det ut opptøyer der butikker ble plyndret og en bygning ble satt i brann i Santiago, i likhet med uroen som preget de første dagene av protestbølgen.

Uroen har krevd minst 20 menneskeliv og forårsaket store materielle ødeleggelser.

 1. Les også

  Chiles president avsetter regjeringen. Nye opptøyer i helgen.

 2. Les også

  Enorme demonstrasjoner i Chile

 3. Les også

  Store protester i Chile tross løfter om sosiale reformer

 4. Les også

  11 personer døde i helgen. «Landet er i krig», mener Chiles president.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Chile

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Reagerer mot at Chile trekker seg som klima-arrangør

 2. VERDEN

  Flere tusen ungdommer marsjerte for bedre sosiale forhold i Chile

 3. VERDEN

  11 personer døde i helgen. «Landet er i krig», mener Chiles president.

 4. VERDEN

  Nye protester i Chile: Soldater i gatene for første gang siden diktaturets fall

 5. VERDEN

  FNs klimakonferanse flyttes til Madrid

 6. VERDEN

  FN sender granskergruppe til Chile