May gir Labour skylden for brexit-sammenbrudd

Britenes konservative statsminister Theresa May peker på splittelsen i Labour som årsaken til at samtalene om et brexit-kompromiss brøt sammen.

Labour-leder Jeremy Corbyn konstaterer at det ikke lar seg gjøre å enes om en brexit-løsning med den konservative regjeringen. Foto: AP / NTB scanpix

Samtalene har pågått i seks uker og «nådde så langt som de kan», uttalte Labour-leder Jeremy Corbyn fredag da sammenbruddet var et faktum.

De to har forhandlet for å se om de kunne oppnå enighet rundt betingelsene for Storbritannias uttreden fra EU. Formålet har vært å finne en løsning som kan samle støtte i Underhuset, etter at de folkevalgte tre ganger har stemt ned statsminister Theresa Mays brexitavtale. Også i Mays konservative parti er motstanden stor.

– Det har vært mulig å inngå kompromiss på noen områder, men vi har vært ute av stand til å tette det viktige gapet mellom oss, skrev Corbyn i et åpent brev til May fredag.

Splittelse

May er enig med Corbyn i at det var ting de var enige om, mens andre saker var vanskeligere.

– Og spesielt har det vært vanskelig å takle det faktum at det ikke er en felles holding i Labour om hvorvidt de vil gjennomføre brexit eller holde en ny folkeavstemning som kan reversere det, sa May på et partiarrangement i Bristol senere fredag.

De konservative og Labour har ulike syn på blant annet hvor tette økonomiske bånd Storbritannia skal ha til Brussel etter at landet forlater EU.

Mays avgang

Torsdag gikk May med på å fastslå en tidsplan for å gå av som statsminister etter at Parlamentet neste måned stemmer over hennes brexitavtale på nytt.

Underhuset ventes da å stemme ned Mays utmeldingsavtale med EU for fjerde gang. Lederkampen vil trolig starte rett etter avstemningen, uansett utfall.

– Den økende svakheten og ustabiliteten i din regjering innebærer at det ikke er rom for tillit som kan sikre det som vi måtte bli enige oss imellom, skriver Corbyn til May.

Tidligere utenriksminister og brexitforkjemper Boris Johnson er bookmakernes favoritt til å ta over som statsminister og bekreftet torsdag at han tar opp kampen.

Storbritannia skulle ha forlatt EU 29. mars, men datoen er utsatt til 31. oktober som følge av den uløste situasjonen.