De setter valgkampen på vent

President Barack Obama innstiller valgkampen sin også i dag og drar i stedet til New Jersey for å se på flomskadene.

President Barack Obama under sitt besøk ved Røde Kors-hovedkvarteret tirsdag kveld norsk tid.
Mitt Romney brukte gårsdagen i Ohio til å dele ut varer til folk som var rammet av «Sandy»s herjinger.
President Barack Obama var i går i Røde Kors-hovedkvarteret i Washington. I dag reiser han til New Jersey som er en av de hardest rammede delstatene.

Dette blir den tredje dagen han ikke driver valgkamp og i stedet koordinerer redningsarbeidet. I hans sted turnerer visepresident Joe Biden og tidligere president Bill Clinton i den viktige vippestaten Ohio.

Reisen til New Jersey er viktig, fordi i en slik krise vil det raskt bli spurt hvor presidenten er. Men det ble også lagt merke til i går at den republikanske guvernøren i New Jersey, Chris Christie, skrøt av presidentens innsats når det gjaldt å håndtere katastrofen. Onsdag skal Christie og Obama besøke de rammede områdene.

Under sitt besøk et besøk hos amerikanske Røde Kors' hovedkvarter i Washington tirsdag kveld la Obama vekt på at «Sandy» fortsatt kan føre til store skader i landet:

— Denne stormen er ikke over. Den beveger seg nå nordover, og det er fortsatt fare for flom, sterk vind og strømstans. Så det er viktig at folk fortsatt følger med på rådene fra lokale myndigheter, sa Barack Obama.

— Våre tanker går nå til alle familier som har mistet sine kjære som følge av stormen. Det er ikke klart om vi har fått oversikt over alle omkomne ennå. Disse familiene kommer til å ha en svært tøff periode fremover. Det de skal vite er at Amerika står sammen med dere, sa Obama.

Presidenten takket også redningsarbeiderne og de lokale myndighetene for innsatsen de siste dagene:

— Vi får dessverre stadig bedre erfaring med hvordan vi skal håndtere store stormer langs kysten vår. Og forberedelsene synes, sa Obama.

Presidenten har vært fantastisk. Jeg snakket med ham tre ganger mandag. Han har virkelig tatt hånd om dette og fortjener ros for det. - Chris Christie, republikanske guvernøren i New Jersey

Fantastisk

-  Presidenten har vært fantastisk. Jeg snakket med ham tre ganger mandag. Han har virkelig tatt hånd om dette og fortjener ros for det. Han ga meg direktenummeret til Det hvite hus, sa Christie.

Christie er en av Mitt Romneys sterkeste støttespillere, og derfor kan en skrytetur med ham være viktig for presidenten mindre enn en uke før valget.

For Christie er det også viktig å vise at han tar hånd om krisen som herjer staten hans. Han skal også gjenvelges. Og slike kriser er situasjoner der guvernører får vise hva de duger til og får riksmedienes oppmerksomhet.

Konsekvenser for valget

Det store spørsmålet er hva slags konsekvenser Sandys herjinger får for gjennomføringen av valget. Stormen har allerede skapt problemer for forhåndstemming i flere delstater, deriblant den viktige vippestaten Virginia.

Valgdatoen er slått fast i grunnloven til den første tirsdag etter den første mandagen i november, og Kongressen må i tilfelle fravike den, skriver Reuters.

Men det kan ikke utelukkes at enkelte delstater vil holde valglokalene åpne lenger og/eller sørge for utvidet forhåndsstemming.

Føderale myndigheter har lovet støtte til å gjenreise valglokaler som stormen har ødelagt. Men foreløpig har en ikke oversikt over konsekvensene.

For Romney er det viktig ikke å gi inntrykk av at han forsøker å slå politisk mynt på uværet. Han fortsetter sin valgkamp i Florida onsdag, en delstat der han har en knapp ledelse. Obama leder med knapp margin i de fleste delstater, Romney leder i nasjonale målinger.

Valget er 6. november.