Verden

Turnusarbeid svekker hjernen og gjør den gammel

OPT_260226068_doc6prxrgup5ec13hzt449a_doc6prxst752sjnm29249a-fEwsilPXvh.jpg

Folk som arbeider i turnus eller jobber natt sliter mer med å løse problemer, trekke konklusjoner og forstå sammenhenger.

  • Ntb

De trenger mer tid før hjernen klarer å hente seg inn, viser svensk studie.

De spurte fikk i oppgave å klikke på tall fra 1 til 25 i rett rekkefølge, det vil si 1,2, 3 og så videre. Deretter skulle de gjøre det samme, men ved å legge til bokstaver bak tallene, det vil si 1a, 2b, 3c og så videre.

— Det er kjent at når man blir eldre, så trenger man mer tid til å gjennomføre testen, sier Christian Benedict ved Uppsala-universitetets nevrovitenskapelige institutt.

Les også siste innspill i debatten om østrogentilskudd:

Les også

Østrogentilskudd kan begrense demens hos kvinner

Tar fem år før effektene går over

— De som arbeidet i turnus da de gjorde testene, gjorde det dårligere enn de som ikke var skiftarbeidere. De som hadde arbeidet i turnus de siste fem årene, men senere sluttet, gjorde det også dårligere, sier Benedict.

Forskerne fant ingen forskjeller mellom dem som sluttet i turnusarbeid for mer enn fem år siden, sammenlignet med dem som aldri har jobbet i turnus.

Dette, derimot, kan gi positive effekter:

Les også

Barnepass og vaskehjelp skal gi kvinner karrièreløft

— Hvilken konklusjon kan vi trekke av det? Jo, du kan tilbakestille den kognitive funksjonen dersom det har gått mer enn fem år siden du sluttet med skiftarbeid. Men det er ganske skremmende at det tar så lang tid å bli tilbakestilt, sier Benedict.

Les også

  1. Hvordan er det å jobbe turnus med små barn?

  2. Hostet så kraftig at han skjøt i gulvet

  3. - Jeg trodde «karrierekvinnebegrepet» var avgått ved døden

  4. Hvor ærlig skal jeg være om min fysiske helse?