Verden

Sist fornærmet Solberg vertskapet så han stormet ut. Nå vil hun styrke forholdet til Russland i møtet med Putin.

Statsminister Erna Solberg er i St. Petersburg i Russland for å møte president Vladimir Putin. Med på turen er også utenriksminister Ine Eriksen Søreide. De deltar begge på den arktiske konferansen i St. Petersburg. Foto: Berit Roald, NTB scanpix

ST. PETERSBURG (Aftenposten): For første gang på mange år skal en norsk statsminister møte den russiske presidenten.

 • Per Kristian Aale
  Per Kristian Aale
  Aftenpostens korrespondent i Russland

Forrige gang statsminister Erna Solberg møtte en av de russiske lederne i Russland, var under OL i Sotsji i februar 2014. Da møtte hun statsminister Dmitrij Medvedev, og han skal ha blitt grundig fornærmet.

Årsaken skal ha vært at Solberg presset ham så kraftig i spørsmål om menneskerettigheter at Medvedev ble potte sur og gikk tidlig fra møtet. Bildene fra seansen viser en statsminister som er alt annet enn blid, og etterpå droppet han den planlagte pressekonferansen som Solberg og han skulle ha.

Statsminister Erna Solberg møtte statsminister Dmitrij Medvedev under OL i Sotsji i 2014. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Putin inviterte

Senere tirsdag skulle Solberg møte den russiske presidenten, Vladimir Putin, under den arktiske konferansen som nå pågår i St. Petersburg. Det var Putin som inviterte Solberg.

– Hovedmålet med møtet er å forsterke samarbeidet med Russland innen arktiske saker og havspørsmål. Dessuten er det viktig med politisk kontakt mellom våre to land på toppnivå, sier Solberg.

Hun ville ikke kommentere om hun også denne gangen vil ta opp menneskerettighetsspørsmål med Russland.

– Det er i Norges interesse at vi har og ivaretar et godt samarbeid med vårt store naboland innen fiskeri, miljø, søk og redning og folk-til-folk.

Statsminister Erna Solberg, Finlands president Sauli Niinisto og Russlands president Vladimir Putin deltok i en paneldebatt på ettermiddagen tirsdag. I tillegg var Sveriges statsminister og Islands president med i panelet. Foto: DMITRI LOVETSKY, AP / NTB scanpix

Samarbeid om Arktis

Før møtet mellom Solberg og Putin, deltok de to lederne i en paneldebatt med andre nordiske ledere. Temaet var hvordan man skal ta vare på havene.

Den russiske presidenten snakket om hvordan man kan utnytte Arktis på en miljøvennlig måte. Til tross for problemer de siste årene, understreket han at samarbeidet mellom Russland og de nordiske landene om Arktis aldri er blitt avsluttet.

– Arktis har hjulpet oss med å finne en felles agenda for samarbeid, sa Putin.

Har samarbeidet hele tiden

Solberg understreket at Russland og Norge samarbeider på en rekke områder der man har felles interesser.

Hun nevnte blant annet samarbeid om:

 • Søk og redning til havs
 • Kystvakten i de to landene
 • Felles miljøinitiativer
 • Direktelinjen mellom Forsvarets operative hovedkvarter og den russiske nordflåten

Hun understreket også at kontakten over grensen mellom vanlige folk, foreninger og organisasjoner er svært viktig for å utvikle forholdet mellom Norge og Russland.

Forverret etter Krim

Forholdet mellom Norge og Russland har i mange år vært svært bra, men det ble kraftig forverret etter at Russland annekterte Krim i mars 2014 og like etter støttet krigen i Øst-Ukraina. Norge har sammen med EU og USA innført sanksjoner mot Russland, og Moskva har svart med motsanksjoner.

– Selv om vi kommer hit, betyr ikke det at vi endrer vår Russlandspolitikk. Norge står sammen med våre allierte med krav om at Russland gjør noe med folkerettsbruddene i Ukraina, sier Solberg.

Tøvær de siste månedene

Etter Krim ble kontakten på høyere politisk nivå mer eller mindre frosset, men på faglig nivå har samarbeidet mellom Norge og Russland fortsatt på flere områder.

– Selv om det bilaterale samarbeidet har rullet videre, har det ikke blitt tatt nye politiske initiativer, forteller statsministeren.

Det siste året har det vært en viss oppmykning i forholdet mellom de to landene, og i fjor høst var det 11 møter på politisk nivå. Det siste halve året skal Norge og flere andre europeiske land ha merket økt interesse fra Russland for å ha mer kontakt på høyere, politisk nivå.

I desember traff Solberg sin russiske kollega i Brussel.

Frode Berg

Det er ventet at spiondommen mot Frode Berg kommer tirsdag neste uke, og alt tyder på at han vil bli dømt til lang fengselsstraff. Tirsdag la aktor ned påstand om 14 års fengsel under strengt regime.

Solberg ville ikke si noe om hun vil ta opp saken med Putin.

– Vi ønsker å gjøre det som er best for Frode Berg og hans familie, og det innebærer også at jeg ikke kan kommentere denne saken. Det er heller ikke naturlig å kommentere en pågående rettssak, mente den norske statsministeren.

Berg har sittet fengslet i Moskva siden desember 2017. Han er tiltalt for spionasje.

Tirsdag morgen besøkte statsminister Erna Solberg Nansen-senteret på Krasin-museet. Museet er på isbryterfartøyet Krasin som ligger ved Vasiljevskij-øya sentralt i St. Petersburg. Foto: Berit Roald, NTB scanpix

Møte med organisasjoner

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide, som også er med på turen, forteller at hun mandag hadde møte med flere russiske menneskerettighetsorganisasjoner, og at hun traff norske menneskerettighetsorganisasjoner før hun reiste til Russland.

– Norge kommer fortsatt til å ta opp menneskerettighetsspørsmål med Russland, sier den norske utenriksministeren.

Vil du lese flere artikler østfra?

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.

Les mer om

 1. Russland
 2. Erna Solberg
 3. Vladimir Putin