Bolsonaro besøkte Vestmuren med Netanyahu

Brasils president Jair Bolsonaro avla et omstridt besøk ved Vestmuren i Jerusalem sammen med Israels statsminister Benjamin Netanyahu mandag.

Brasils president Jair Bolsonaro (t.v.) og Israels statsminister Benjamin Netanyahu tar på Vestmuren i Jerusalem.

Bolsonaro ble det første sittende statsoverhodet som har avlagt et slikt besøk sammen med en israelsk statsminister.

Vestmuren, også kjent som Klagemuren, regnes som jødedommens helligste sted og ligger i gamlebyen Øst-Jerusalem, som israelerne okkuperte i seksdagerskrigen i 1967. Øst-Jerusalem ble siden annektert av Israel, noe verdenssamfunnet aldri har anerkjent.

FNs sikkerhetsråd har slått fast at okkupasjonen er ulovlig, palestinerne ønsker Øst-Jerusalem som hovedstad i en fremtidig palestinsk stat og verdenssamfunnet mener byens status må avgjøres i fredsforhandlinger.

Netanyahus korte besøk sammen med Bolsonaro kan betraktes som en stilltiende aksept for Israels suverenitet over stedet.

USAs president Donald Trump besøkte Vestmuren i 2017, men uten følge av israelske tjenestemenn. I mars besøkte Pompeo stedet i gamlebyen sammen med Netanyahu.

Bolsonaro er på et tre dager langt besøk i Israel. Han lovet i valgkampen å flytte Brasils ambassade til Jerusalem, men en beslutning har latt vente på seg.

Bolsonaro varslet i stedet at Brasil skal åpne et nytt handelskontor i byen. Den kunngjøringen fikk den palestinske selvstyremyndigheten til å kalle hjem sin Brasil-ambassadør for konsultasjoner.