Verden

Trump nektet å bruke munnbind da mediene filmet

Donald Trump ville ikke bli sett med munnbind da han besøkte en Ford-fabrikk i Michigan torsdag. Det endte i offentlig krangel med delstatens riksadvokat (demokrat) i det som er en viktig vippestat under høstens valg.

Det var knyttet stor spenning til hvorvidt Donald Trump ville bruke munnbind under torsdagens fabrikkbesøk i Michigan. LEAH MILLIS, Reuters/NTB scanpix

 • Kristian Havnes Klemetzen
  Journalist

– Jeg hadde et på tidligere. Jeg hadde et på i området bak her, men jeg ville ikke gi pressen gleden av å se det, sa Trump etter omvisningen i fabrikken.

Tirsdag gjentok Ford at deres retningslinjer tilsier at alle besøkende på fabrikken må bruke munnbind. Men de sa ikke noe om hvorvidt de ville kreve at Trump fulgte retningslinjene.

Deler av Ford-fabrikken i byen Ypsilanti i delstaten Michigan er blitt gjort om til å lage respiratorer og personlig beskyttelsesutstyr under pandemien.

Da Trump ble fotografert under rundturen, var det uten munnbindet på seg.

I krangel med riksadvokat

Etter å ha blitt sammenlignet med et «trassig barn» for oppførselen sin av delstatens riksadvokat etter besøket, dukket det fredag opp bilder av presidenten med munnbind. I mange amerikanske delstater velges riksadvokaten av folket.

Aftenposten har ikke fått verifisert at bildet delt av NBC News på Twitter, er ekte.

Den nevnte riksadvokaten, demokraten Dana Nessel, fikk etter besøket servert noen gloser fra presidenten på Twitter:

Michigans riksadvokat, Dana Nessel, sammenlignet presidenten med et barn etter besøket. «Ikke rart mange bilfabrikanter har forlatt Michigan før jeg kom til makten», svarte Trump på Twitter. I tillegg kom han med personangrep mot demokraten Nessel. Paul Sancya, AP/NTB scanpix

Mener han overholdt reglene

Trump var etter besøket opptatt av at han ikke hadde brutt retningslinjene. Han kunne dessuten fortelle at han i tillegg til munnbindet brukte beskyttelsesbriller.

– Jeg ble gitt et valg, og jeg hadde et på i et område hvor de foretrakk det. Så jeg tok det på, og det var veldig fint, og det så veldig fint ut. Men de sa at det ikke var nødvendig her, sa Trump da han like etter møtte pressen.

Donald Trump holder frem et beskyttelsesvisir som han fikk utdelt under bedriftsbesøket. Leah Millis, Reuters/NTB scanpix

Da pressen før besøket spurte Donald Trump om han ville bruke munnbind, var svaret:

– Jeg vet ikke. Vi kommer til å se på det. En rekke personer har stilt meg det spørsmålet.

På tidligere fabrikkbesøk under koronakrisen har Trump nektet å bruke munnbind til tross for at retningslinjene krever at de ansatte gjør det.

De to republikanske lokalpolitikerne som møtte Donald Trump på flyplassen i Detroit i Michigan, brukte begge munnbind. Alex Brandon, AP/NTB scanpix

Sentral vippestat

Michigan regnes som en av de viktigste vippestatene før høstens presidentvalg sammen med delstater som Pennsylvania og Wisconsin. Den demokratiske guvernøren i Michigan, Gretchen Whitmer, er en av favorittene til å bli Joe Bidens visepresidentkandidat.

Donald Trump har kalt Gretchen Whitmer for «den kvinnen fra Michigan».

Utbrudd fra presidenten har den siste tiden florert mot tre mektige kvinner i delstaten med «demokrat» i partiboken: Guvernør Whitmer, riksadvokat Nesser og også Secretary of State, den tredje høyeste rangerte politikeren i Michigan, Jocelyn Benson.

Det skjer i en tid hvor landets koronarelaterte dødsfall nærmer seg 100.000, samtidig som det ikke er lenge til høstens valg.

Donald Trump har kalt Gretchen Whitmer for «den kvinnen fra Michigan». Rebecca Cook, Reuters/NTB scanpix

Uenighet om åpningsstrategien

Det er steile fronter i kampen om hvor fort landet skal åpnes igjen. Presidenten ivrer nå etter at det skal skje raskt.

Da Elon Musk truet med å bryte det lokale regelverket for å få åpnet Tesla-fabrikken i California, ga Trump sin støtte på Twitter.

Også før avreise til Ford-fabrikken var det budskapet fra landets øverste leder.

– Jeg vil ha landet vårt tilbake til normalen, sa han da han forlot Det hvite hus før turen til Michigan.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Koronaviruset

Koronaviruset

 1. KULTUR

  Strømmet til for å se japanske boybandmedlemmer på teaterscenen – nå er mange koronasmittet

 2. NORGE

  Nå er det nesten tomt på Svinesund. Men tollerne og politiet er forberedt på lange køer fra i morgen.

 3. VERDEN

  Trump angriper sin fremste koronarådgiver. – Han vil svekke tilliten til dem som sier sannheten, mener ekspert.

 4. VERDEN

  Direkteblogg om korona

 5. KULTUR

  Raja ber helsemyndighetene vurdere 1-metersregelen for kultursektoren på nytt

 6. VERDEN

  Alle anbefaler munnbind, bortsett fra små øystater, autoritære regimer og landene i Norden