Verden

Kina har vedtatt å innføre omstridt sikkerhetslov i Hongkong

Folkekongressen i Kina har godkjent planene om å innføre en omstridt lov som setter Hongkongs lovgivende forsamling til side.

Den nye sikkerhetsloven har ført til massive protester i Hongkong. Det var derfor mye politi i gatene i forbindelse med at loven ble diskutert i den lovgivende forsamlingen i byen denne uken.
 • NTB
 • Caroline Enge

Planen ble kjent fredag i forrige uke og har ført til store protester i Hongkong.

Til tross for forbudet mot forsamlinger på mer enn åtte personer, var det store folkemengder som protesterte i Hongkong denne uken.
Les også

Ny sikkerhetslov utløste sinne: Flere hundre demonstrerte i gatene i Hongkong

Loven setter til side Hongkongs egen lovgivende forsamling for å kunne straffe handlinger som anses som en fare mot nasjonal sikkerhet og som utfordrer statens makt.

Målet med å innføre en slik lov, skriver blant andre The Guardian, er å få slutt på de mange demonstrasjonene som har preget byen det siste året. Loven innebærer også at Kina kan plassere egne sikkerhetsstyrker i Hongkong.

Torsdag ble lovforslaget vedtatt i Folkekongressen, den lovgivende forsamlingen som møtes en gang i året og i stor grad er et seremonielt organ i ettpartistaten Kina.

Her klapper Kinas president Xi Jinping og medlemmene av Folkekongressen etter at den nye loven ble vedtatt torsdag.

Ba om internasjonal hjelp

Kritikere både i Hongkong og internasjonalt frykter loven vil undergrave områdets selvstyre og friheter, som det skulle beholde i 50 år etter at Storbritannias leverte tilbake kolonien til Kina i 1997.

Torsdag hadde noen titalls demonstranter samlet seg i et kjøpesenter, men det gikk roligere for seg enn dagen før, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Da brukte opprørspoliti tåregass og pepperspray og pågrep over 300 i en demonstrasjon nær den lovgivende forsamlingen i Hongkong onsdag.

Opprørspolitiet var godt synlig i Hongkong også torsdag. Samtidig med at Folkekongressen i Beijing gjorde sitt omstridte vedtak, debatterte den folkevalgte forsamlingen i Hongkong en lov som vil gjøre det forbudt å vise manglende respekt for Kinas nasjonalsang.

Demokratiforkjempere har bedt andre land om å stå opp mot det kontroversielle lovforslaget.

– Vi oppfordrer verdenssamfunnet til å handle og følge med på det som skjer i Hongkong, sier aktivisten Joshua Wong og oppfordrer president Donald Trump til å bruke sin makt.

Les også

Kinas maktgrep vekker frykt og raseri: «Dette er slutten for Hongkong»

Demonstrantene mener Hongkongs demokratiske selvstyre trues av Kinas lovendring.

«Katastrofal beslutning»

USAs utenriksminister Mike Pompeo opplyste onsdag at Hongkong i hans øyne ikke lenger har en høy grad av selvstyre og dermed ikke kan ha særskilt status som handelspartner med USA. Loven kan også påvirke Hongkongs status som et internasjonalt finanssentrum.

– Beijings katastrofale beslutning er bare den siste i en rekke handlinger som fundamentalt undergraver Hongkongs autonomi og friheter, samt Kinas egne løfter til Hongkongs folk, sier Pompeo med henvisning til avtalen mellom Storbritannia og Beijing.

Da Storbritannia ga slipp på sin tidligere kronkoloni i 1997, var avtalen at byen skulle få nyte delvis selvstyre. Det innebærer blant annet et eget rettsvesen og skal garantere visse rettigheter fram til 2047.

Pompeos kunngjøring betyr ingen umiddelbar opphevelse av Hongkongs privilegier, men bereder grunnen for at USA kan frata byen den særskilte statusen som handelspartner.

Men næringslivsorganisasjoner i USA oppfordrer alle parter til å roe ned og ber om at ordningen med «ett land, to systemer» opprettholdes.

– Ordlyden i lovforslaget er ikke kjent. Ord betyr noe, sier president Craig Allen i Det amerikansk-kinesiske handelsrådet.

Les også

USA erklærer at Hongkong ikke lenger har selvstyre

Søreide bekymret

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) er bekymret over utviklingen.

–Det er viktig at befolkningens rettigheter og byens uavhengige rettsvesen respekteres i henhold til «ett-land-to-systemer-prinsippet», sier hun i en uttalelse onsdag.

– En åpen og inkluderende dialog med innbyggerne er avgjørende for den videre utviklingen i Hongkong, sier utenriksministeren videre i en pressemelding.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  VERDEN
  Publisert:

  Beryktet telefonsamtale kan vikle Donald Trump inn i enda mer trøbbel

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5