Verden

Johnson setter døren på gløtt for tre millioner hongkongkinesere

Storbritannias statsminister åpner for at nesten tre millioner hongkongkinesere kan komme til Storbritannia dersom den omstridte sikkerhetsloven blir innført.

Det har vært omfattende protester mot den nye sikkerhetsloven i Hongkong.
  • NTB-AP

– Mange i Hongkong frykter at deres levesett, som Kina lovet å opprettholde, er truet. Dersom Kina fortsetter å gi folk grunn til å frykte dette, kan ikke Storbritannia bare trekke på skuldrene og gå videre, skriver Boris Johnson i avisen South China Morning Post onsdag.

Kan bli veien til britisk statsborgerskap

Dersom den nye loven, som allerede er vedtatt i Beijing, blir iverksatt, åpner Johnson for å slippe inn folk med status som såkalte British Nationals (Overseas).

Denne gruppen kan i dag oppholde seg i Storbritannia uten visum i seks måneder. Johnson snakker om å utvide perioden til tolv måneder med mulighet for forlenging. Det kan bli en vei til britisk statsborgerskap.

– Dette vil være en av de største endringen i vårt visumsystem noensinne. Jeg håper det ikke blir nødvendig, skriver Johnson.

Demokrati-aktivistene Joshua Wong (t.v.) og Sunny Cheung (midten) ber europeiske ledere ta avstand fra den nye loven i Hongkong.

Har pass, men ikke rett til opphold

British Nationals (Overseas) har britisk nasjonalitet, men ikke statsborgerskap. De kan få en type britisk pass, men har ikke automatisk rett til opphold i Storbritannia.

Ordningen ble innført for dem som var fast bosatt i Hongkong før tilbakeleveringen til Kina i 1997, men som ikke var britiske borgere.

Rundt 350.000 har i dag den aktuelle passtypen, mens ytterligere 2,5 millioner er kvalifisert til å søke om det.

Advarsel

Kina advarer britene mot å blande seg inn og sier det vil slå tilbake på dem.

– Vi råder Storbritannia til å trekke seg tilbake, legge bort sin «kald krig»-mentalitet og kolonitankegang og anerkjenne og respektere det faktum at Hongkong er gitt tilbake til Kina, sier en talsmann for Kinas utenriksdepartement.

Les mer om

  1. Kina
  2. Hongkong
  3. Boris Johnson