Verden

Nord-Korea vil styrke sin kjernefysiske slagkraft

Nord-Korea varsler opptrapping av landets atomvåpenprogram. Sanksjoner vil ikke gjøre regimet mer medgjørlig, mener ekspert.

Nord-Koreas leder Kim Jong-un vil styrke sin militære og kjernefysiske slagkraft som en reaksjon på at FN strammer inn sanksjonene mot landet. Nordkoreanerne varsler samtidig at de ikke vil ikke ha flere internasjonale samtaler om kjernefysisk nedrustning med det første. En sørkoreansk ekspert på Nord-Korea sier de nye straffetiltakene fra FN bare er «en smekk over fingrene». KCNA/REUTERS

 • Ntb-reuters-afp

Nord-Koreas evne til kjernefysisk avskrekking skal styrkes, heter det i en uttalelse fra det nordkoreanske utenriksdepartement som ble gjengitt av nyhetsbyrået KCNA onsdag. Regjeringen i Pyongyang vil heller ikke ha flere samtaler om kjernefysisk nedrustning med det første.

FNs sikkerhetsråd har vedtatt å skjerpe straffetiltakene, men den sørkoreanske professoren og eksperten på Nord-Korea Kim Yong-hyun er ikke imponert.

— Dette er i seg selv ikke mer enn en smekk på fingrene, sier Kim ifølge nyhetsbyrået AFP.

Kina

— Men Nord-Korea misliker trolig at Kina har bøyd seg for press fra de andre medlemmene i Sikkerhetsrådet og godtar resolusjonen i Sikkerhetsrådet, tilføyer han.

Kina er Nord-Koreas eneste store allierte, og den eneste stormakten som nyter innflytelse i Pyongyang.

Les også:

Les også

Han er Nord-Koreas siste Twitter-venn

FNs sikkerhetsråd fordømte tirsdag enstemmig Nord-Koreas rakettoppskyting før jul og besluttet samtidig å skjerpe sanksjonene mot det nordkoreanske regimet. Resolusjonen er ifølge ikke navngitte kilder i FN-diplomatiet resultat av en avtale mellom USA og Kina.

— Nord-Korea vil betale en stadig høyere pris hvis landet velger å konfrontere verdenssamfunnet, sa USAs FN-ambassadør Susan Rice etter avstemningen.

Hun sa at det vil få konsekvenser for Nord-Korea at landet åpent har handlet i strid med tidligere FN-sanksjoner.

Strammer inn

Vedtaket tirsdag forbyr utenlandsreiser for fire nordkoreanske ledere og sperrer kontoer og andre verdier tilhørende seks selskaper involvert i romteknologi, handel og bankvirksomhet.

Samtidig blir selskapet Leader International, basert i Hongkong, utpekt som Nord-Koreas viktigste selskap for våpenhandel og eksportør av varer og utstyr for ballistisk raketteknologi og konvensjonelle våpen.

Les også:

Les også

Hvor er det blitt av Kim Jong-uns brødre?

Resolusjonen oppfordrer samtidig til gjenopptakelse av sekslandssamtalene om Nord-Koreas atomprogram. Samtalene omfatter de to koreanske statene, Kina, Russland, USA og Japan.

Sikkerhetsrådet har tidligere innført sanksjoner mot Nord-Korea på grunn av landets atomvåpenprogram både i 2006 og i 2009. Men sanksjonene har så langt ikke hindret Nord-Korea i å utfordre verdenssamfunnet.

 1. Les også

  Google-sjef på vei til Nord-Korea

 2. Les også

  Trodde Kim Jong-un ble årets person i TIME

 3. Les også

  Hundretusener feiret lederens «uendelige visdom» i Nord-Korea

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Nord-Korea truer med å senke Japan og gjøre USA til aske

 2. VERDEN

  Nord-Korea går hardt ut mot statsminister: – Den dummeste mannen i historien

 3. VERDEN

  Nord-Korea nekter å gi slipp på atomvåpenarsenalet

 4. VERDEN

  Nord-Korea kaller FN-sanksjoner en krigshandling

 5. VERDEN

  Nyhetsbyrå: Ny rakettest fra Nord-Korea

 6. VERDEN

  Xi på besøk i nabolandet, møtt på flyplassen av 10.000