Myanmars leder Aung San Suu Kyi svarer på anklager om folkemord i Myanmar

Myanmars leder Aung San Suu Kyi hevder at folkemordsaken mot Myanmar er ufullstendig og ukorrekt.

Fredsprisvinner Aung San Suu Kyi er fratatt en rekke internasjonale priser og ærestitler de siste året, som følge av Myanmars overgrep mot rohingyaene og manglende vilje til å kritisere generalene som står bak.
  • NTB

Se direktesending øverst i saken.

Suu Kyi gikk hardt ut mot innholdet i saken som er anlagt mot Myanmar, da hun forklarte seg i Den internasjonale domstolen i Haag onsdag.

Hun forsvarte blant annet Myanmars handlinger mot den muslimske rohingya-minoriteten med at militæroperasjonen ble utløst av angrep på politiposter.

Hør podkasten Forklart om anklagene mot Myanmar:

Hun hevdet også at geriljaen som utførte angrepene, kjemper for selvstendighet for rohingyaene, og at den har stått bak mange væpnede angrep.

Det er Gambia som, på vegne av Organisasjonen for islamsk samarbeid (OIC), har reist saken mot Myanmar, som anklages for etnisk rensing og for å ha drevet rundt 740.000 medlemmer av rohingya-minoriteten på flukt til nabolandet Bangladesh, samt drap og overgrep mot tusenvis av sivile.

Men Suu Kyi mener at saken som er anlagt, gir et ufullstendig og feilaktig bilde av situasjonen.

Gambias justisminister Aboubacarr Tambadou ba tirsdag FNs øverste domstols om straks å få slutt på Myanmars folkemord på den muslimske rohingya-minoriteten.

Den tidligere fredsprisvinneren viste til at Myanmar har signert FNs folkemordkonvensjon, men hun mener at den ikke er relevant når det gjelder situasjonen i delstaten Rakhine vest i landet.

Hun erkjente at konflikten har påført sivilbefolkningen store lidelser, men argumenterte med at situasjonen er mer kompleks enn det som kommer fram i søksmålet, og at konflikten mellom buddhister og muslimer i landet går flere hundre år tilbake i tid.