Verden

Frykter valgfusk mer enn islamisering

  • Sofie Gran Aspunvik

Etter premièren for den norskproduserte dokumentaren "Back to the Square" fortalte den aktivistbloggeren Maikel Nabil Sanad om Egypt under militærrådets styre: tortur, påtvunget jomfrutesting av unge jenter og struping av kritiske røster, som hans egen. Foto: TORSTEIN GRUDE, PIRAYA FILM

  • Sjansen for at presidentvalget blir fritt er lik null, sier aktivist og blogger Maikel Nabil Sanad til Aftenposten.

Det muslimske brorskapets presidentkandidat, Mohamed Mursi, erklærte i forrige uke at konservativ islam vil ligge til grunn for hans lederskap, dersom han vinner valget i Egypt i mai. Tilhengere brøt ut i spontan sang på valgmøtet: «Koranen er vår konstitusjon og sharia er vår ledestjerne».

Mubarak-venner utestengt

Den sterkeste motstanden møter Mursi av den liberale islamisten Abdel Monem Aboul Fotouh og tidligere utenriksminister og leder av Den arabiske liga, Amr Moussa. Men kandidatene blir stadig færre. Den egyptiske valgkommisjonen har gjort nåløyet for potensielle presidentkandidater svært trangt.

Militærrådet, som har fungert som en overgangsregjering etter regimets fall i januar i fjor, godkjente nylig en lov som nekter tidligere presidenter, visepresidenter og statsministre å ha politiske verv. Det samme gjelder personer som hadde sentrale posisjoner i diktator Hosni Mubaraks regjeringsparti.

Religion underordnet

Med diskvalifiseringen av 10 av 23 kandidater, befester brorskapet sin posisjon som den best organiserte politiske bevegelsen i Egypt. Men fra flere hold er det uttrykt bekymring over graden av frihet i det kommende valget. Liberale avhoppere fra Det muslimske brorskap skal ha blitt nektet å stille til valg, og kritikere av militærrådet bannlyses.

— Religionen er ikke vårt største problem. Vi trenger grunnleggende menneskerettigheter. Kandidatene i valget er alle godkjent av det brutale militærrådet, som hindrer et stort antall kandidater fra å stille, sier blogger Maikel Nabil Sanad, som har tilbrakt ett år i fengsel for å ha kritisert militærrådet offentlig.

— Hvis det egyptiske flertall ønsker en islamistisk regjering, så bøyer jeg meg for det. Min kamp dreier seg om retten til frie og demokratiske valg, retten til å stille som presidentkandidat. Folk blir torturert og straffeforfulgt i den militære domstolen for å ha arrangert demonstrasjoner, 12 000 sivile egyptere sitter fengslet.

Internasjonale krav

I dokumentarfilmen Back to the Square skildres et splittet og udemokratisk Egypt etter revolusjonen. Mens Maikel sultestreiker i fengselet, demonstrerer broren og vennene mot militærrådet i Kairos gater. På norgesbesøk i anledning filmens premiere etterlyser bloggeren internasjonalt press før valget.

- Fokuset på religion må ikke ta fokuset vekk fra den alvorlige menneskerettighetssituasjonen, sier Maikel. Han tror det er viktig å være realistisk på vegne av Egypt.

— Jeg tror ikke vi er et særlig religiøst folk. Men vi er konservative. Egypts skjebne er demokrati, men det kan ta lang tid og det må vi akseptere. Samtidig må aktivistene fortsette å demonstrere og internasjonale krav må stilles.

Presidentvalget i Egypt avholdes 23. og 24. mai.

sofie.gran.aspunvik@aftenposten.no

Les også

  1. Libya forbyr religiøse partier

  2. Langt fram før Egypts sår er leget