Verden

Donald Trump slår retrett om å gjenåpne USA etter påske

Donald Trump gikk søndag bort fra ønsket om å oppheve landets restriksjoner før påske, og advarer om at landets høyeste korona-dødsrate kan skje om to uker.

President Donald Trump kalte ønsket sitt om å løfte landets koronarestriksjoner innen påske ambisiøst, og utvidet de nasjonale anbefalingene til 30. april da han her snakket fra Rosehagen i Det hvite hus søndag. Foto: Foto: Patrick Semansky / AP / NTB scanpix

 • NTB-DPA-AFP

Anbefalingen til alle amerikanere om å holde seg hjemme og ikke samles mer enn ti personer, er nå forlenget frem til 30. april.

Tidligere har Trump håpet at USA ville være tilbake til normalen i midten av april. Nå tror han at det vil være over innen 1. juni.

– Ingenting vil være verre enn å erklære seier før seieren er vunnet. Det ville vært det største tapet av alle, sa presidenten under en pressekonferanse i Rosehagen i Det hvite hus søndag ettermiddag amerikansk tid.

Samtidig med Trumps justering har antallet som har dødd av koronaviruset i New York, passert 1.000. Totaltallet for USA ligger på om lag 2.500, med rundt 150.000 registrerte smittetilfeller.

Trump: – Likposer over alt i gangene

Under pressekonferansen viste Trump til TV-bilder han hadde sett fra Elmhurst Hospital i bydelen Queens i New York City, like ved der Trump vokste opp.

– I løpet av den siste uken har jeg sett likposer over alt i gangene, sa Trump.

Telt for å teste mot koronasmitte utenfor Elmhurst Hospital i Trumps gamle nabolag Queens. Foto: Mary Altaffer / AP / NTB scanpix

– Jeg har sett dem bringe inn trailere, frysetrailere – det er frysetrailere fordi de ikke klarer håndtere alle de døde kroppene, det er så mange. Dette er i hovedsak mitt Queens – Queens, New York. Jeg har sett ting jeg har aldri sett før. Jeg mener, jeg har sett dem, men på TV i land langt borte, sa Trump.

En av Trumps venner er i koma

Han fortalte også om at en av hans venner hadde blitt syk.

– Han er litt eldre og han er tung, men han er en tøff person. Han dro til sykehuset og dagen etter er han i koma, fortalte Trump.

– Hastigheten og ondskapsfullheten, spesielt hvis den rammer den rette personen, er forferdelig. Det er virkelig forferdelig, sa presidenten.

I en nyhetsanalyse skriver The Washington Post i natt norsk tid at «Trump slår retrett om åpning av landet etter at koronavirusdata og bilder viser den mørke realiteten»

Akutt-inngangen på Elmhurst Hospital i bydelen Queens i New York City. Foto: ANDREW KELLY / Reuters / NTB scanpix

Moskva og Lagos

Søndag hadde nesten 3,4 milliarder mennesker over hele verden blitt bedt om å følge strenge regler for sosial kontakt, ifølge nyhetsbyrået AFP. Mandag vil restriksjonene også gjelde storbyer som Moskva og Lagos i Nigeria, som er Afrikas største by.

Restriksjonene skal hindre smitte, men fører samtidig til at millioner av arbeidsplasser forsvinner, valg blir utsatt og sports- og konsertkalendre er tomme.

Koronaviruset har hittil tatt livet av over 33.000 mennesker på verdensbasis, og antallet registrerte smittetilfeller har passert 700.000.

Vasilijkatedralen ved enden av Den røde plass i Moskva lørdag. Foto: Alexander Zemlianichenko Jr / AP /NTB scanpix

Hindrer plyndring

I Storbritannia varsler myndighetene at det trolig vil gå minst seks måneder før situasjonen normaliseres. Også i Italia blir befolkningen bedt om å belage seg på langvarige restriksjoner på sosial kontakt.

Her har det begynt å dukke opp ringvirkninger av den økonomiske nedstengningen som ingen kunne forestilt seg for få uker siden. Ett av de sterkeste eksemplene er på Sicilia, der væpnet politi har begynt å vokte inngangene til supermarkedene for å hindre plyndring fra folk som ikke lenger har råd til mat.

I Spania viser den siste døgnoversikten 838 døde. Det er tredje dag på rad at dødstallet stiger.

– Min intensivenhet er helt full, sier Eduardo Fernandez, en sykepleier ved Infanta Sofia-sykehuset i Madrid.

Myndighetene i den spanske hovedstaden har etablert et feltsykehus med 5.500 senger for å kunne ta imot alle koronapasientene. Samtidig er en skøytehall omgjort til likhus.

Les også

Trump tyr til krigslov for å tvinge GM til å produsere respiratorer

Sykehus i Central Park

Både i Spania, Italia og USA kneler helsevesenet på grunn av det store antallet pasienter som trenger intensivbehandling for den alvorlige lungesykdommen som covid-19 i enkelte tilfeller utløser.

I Central Park i New York er det etablert et feltsykehus med plass til 68 pasienter. Andre sykehus er fulle av pasienter.

De økonomiske ringvirkningene av krisen blir stadig tydeligere i USA, der langt flere trenger mathjelp.

– Før var det 1,2 millioner mennesker i New York som trengte mathjelp. Nå er det tre ganger så mange, sier Eric Ripert fra organisasjonen City Harvest.

I Central Park i New York bygges det nå et feltsykehus med 68 senger overfor The Mount Sinai Hospital. Foto: Mary Altaffer / AP /NTB scanpix

Ifølge mannen som er Trumps fremste rådgiver på pandemien, Anthony Fauci, kan så mange som 200.000 mennesker komme til å dø av covid-19 i USA. Millioner kan bli smittet.

Et lite lyspunkt er at en hurtigtest for å påvise smitte er godkjent til bruk i USA. Den vil kunne gi svar på om en person er smittet i løpet av 5 til 13 minutter.

Les også

New Yorks guvernør viser hva som kan skje dersom byen ikke skaffer til veie 30.000 pustemaskiner

Globalt skille

Fra og med mandag må også innbyggerne i Moskva holde seg inne. De får kun lov til å gå ut for å kjøpe mat og medisiner, eller hvis de har arbeid som anses som helt nødvendige. Et unntak er lufting av hunder, som må gjøres like utenfor hjemmet.

I Lagos må 20 millioner innbyggere holde seg hjemme i to uker fremover. Tiltakene gjelder også Nigerias hovedstad Abuja.

Nigeria, som med sine 190 millioner innbyggere er Afrikas mest folkerike land, har så langt registrert 97 smittetilfeller og ett dødsfall, men testingen er begrenset.

Butikkmedarbeidere i et supermarked i Nigerias hovedstad Lagos brukte fredag ansiktsmasker. Foto: Sunday Alamba / AP NTB scanpix

Å håndheve nedstengningen vil være en enorm utfordring i et land der titalls millioner lever i fattigdom og er helt avhengig av å tjene noen få kroner hver dag for å overleve. Det samme gjelder i store deler av Afrika.

Hjelpeorganisasjoner har advart om at koronautbruddet vil få langt verre konsekvenser i fattige land enn i den rikere delen av verden. Det gjelder ikke minst i land som Syria og Jemen, der store deler av helsevesenet er bombet i stykker i løpet av flere år med krig.

I tillegg mangler 3 milliarder mennesker i verden ifølge FN tilgang til rent vann og såpe, som er det viktigste våpenet i kampen mot koronaviruset.

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Koronaviruset
 3. Trump
 4. USA

Koronaviruset

 1. NORGE

  Direkteblogg om korona

 2. VERDEN

  Sveriges koronatragedie: Derfor døde tusener av de svakeste

 3. VERDEN

  Smitten øker. Sverige åpnet nattklubber. Danmark stopper ølkranene og innfører krav om munnbind.

 4. VERDEN

  Landet er blitt Europas koronaversting. På mer enn 50 ganger rødt nivå.

 5. KOMMENTAR

  Slik kan korona-innstramningene til uken bli

 6. NORGE

  Bekymret Solberg varsler nasjonale innstramminger