Verden

Forskere synes det var en strålende idé med Tsjernobyl-vodka, men er det trygt å ta seg en drink?

(The Washington Post): Hva kan forlatte jordområder i Ukraina etter den kjernefysiske Tsjernobyl-ulykken brukes til? Tre tiår senere har forskere en idé.

Foreløpig finnes bare denne ene flasken av vodkaen Atomik, men det skal etter planene endre seg raskt.
  • Jennifer Hassan

Nå er Atomik vodka her. Et nytt brennevin produsert av råvarer fra sperreområdet rundt Tsjernobyl-kraftverket.

Britiske forskere har sammen med ukrainske kolleger produsert vodkaen. Den er laget av korn og vann fra en gård nær 1986-ulykken i den forlatte regionen.

Men for dem som skulle være interessert i å smake på produktet, er det ett spørsmål som henger i luften: Er det trygt?

I sommer viste myndighetene frem en ny sarkofag som forhindrer utslipp av radioaktiv stråling fra kjernekraftverket i Tsjernobyl.

– Vi har sjekket det

Ifølge professor Jim Smith ved Universitetet i Portsmouth er brennevinet blitt utsatt for omfattende testing, og det er helt fritt for radioaktivitet.

– Dette er ikke mer radioaktivt enn annen vodka. Vi har sjekket det. To av verdens fremste laboratorier har lett og ikke funnet noe, sier Smith.

Foreløpig finnes det bare en eneste flaske med denne vodkaen, men det vil trolig ikke vare lenge.

Dette bildet av kjernekraftverket i Tsjernobyl ble tatt kort tid etter ulykken.

– Verdens viktigste flaske vodka

Teamet bak den nye drikken håper å bruke overskuddet fra salget i fremtiden til å bevare dyrelivet i området og hjelpe lokalsamfunn som fremdeles er berørt av ulykken.

Smith sier det er planer om å starte et selskap – Chernobyl Spirit Company. Så fort enkelte juridiske spørsmål er avklart, skal de begynne med produksjon og salg.

– Dette kan være verdens viktigste flaske med vodka. Ikke for hva den er, men for hva den representerer, sier han.

Smith håper at så mye som 75 prosent av salgsinntektene kan pløyes inn i lokalsamfunnets økonomiske og sosiale utvikling.

Professor Jim Smith har ledet arbeidet med å fremstille vodkaen fra Tsjernobyl.

Landbruk forbudt

Han peker på at det fremdeles er mange tusener som bor i soner der nye investeringer og dyrking av jorden fortsatt er forbudt.

Smith forklarer hvordan de laget vodkaen:

– Vi tok rug som var litt forurenset, og vann fra en grunnvannskilde. Deretter destillerte vi det, forteller han.

Selv om det ifølge universitetet var «noe radioaktivitet» i kornet, reduserer destilleringen forurensningen. Når forskerne testet vodkaen, fant de stråling i samme mengde som i andre brennevinssorter.

Smith mener forskningen støtter tanken om at man 33 år etter katastrofen kan begynne å dyrke føde.

– Vi tror ikke den sentrale sperresonen i stor grad skal brukes til jordbruk ettersom det nå er et naturreservat, men det finnes andre områder der det bor folk og hvor landbruk fortsatt er forbudt, sier han.

Les også

  1. Stellan Skarsgård og Emily Watson i TV-serie om Tsjernobyl-ulykken: – En hyllest til de heltemodige bakkemannskapene

  2. Virkelighetens «Chernobyl»

Les mer om

  1. Stråling
  2. Ukraina
  3. Tsjernobyl
  4. Alkohol