Verden

Over 22.000 demonstrerte i Moskva med krav om frie lokalvalg

Flere ledende opposisjonspolitikere deltok i demonstrasjonen, blant dem Aleksej Navalnyj. Politiet hevder at det kun var 12.000 som demonstrerte.

  • Pål Vegard Hagesæther
    Journalist
  • NTB

Over 22.000 demonstranter samlet seg i sentrum av Moskva lørdag med krav om frie og rettferdige lokalvalg, opplyser en uavhengig observatørgruppe.

Gruppen Hvite tellere, som holder oversikt over hvor mange som deltar i demonstrasjoner, setter antallet deltagere til 22.500. Politiet hevder på sin side at antallet var 12.000.

Lørdagens protest kommer etter at myndighetene nektet å registrere flere kandidater før høstens lokalvalg i den russiske hovedstaden.

  • Les også:
Les også

Russland og Tyrkia har satt i gang omstridt våpenavtale: Disse våpenbildene får NATO til å skjelve.

Over 22.000 personer deltok i en demonstrasjon for frie valg i Moskva lørdag, opplyser en uavhengig observatørgruppe.
Aleksej Navalnyj holdt en appell under en stor demonstrasjon i Moskva lørdag.

Må samle 5000 underskrifter

For å stille til valg, må kandidater som ikke har et politisk parti i ryggen, samle rundt 5000 underskrifter. Det nøyaktige antallet avhenger av hvilken valgkrets de representerer.

Ifølge The New York Times begynte valgfunksjonærer å kontrollere kandidatenes underskriftslister i forrige uke. Hittil har 187 kandidater fått godkjenning til å stille til valg. Samtlige støtter i hovedsak president Vladimir Putin.

Men tre av de mest fremtredende opposisjonelle kandidatene har ikke fått sine lister godkjent hittil. Dette gjelder aktivisten Ilja Yasjin, advokaten Lyjubov E. Sobol, en alliert av opposisjonsleder Aleksej Navalnyj, og Dimitri G. Gudkov. Sistnevnte var den siste tydelige Putin-kritikeren i det russiske parlamentet, frem til han mistet sitt sete.

Samtlige tre er unge og populære i sine valgkretser. Det er den manglende godkjenningen av dem som har utløst protestene.

Les mer om

  1. Vladimir Putin
  2. Moskva
  3. Demokrati
  4. Lokaldemokrati
  5. Russland