Verden

Stoltenberg ber Russland dempe Ukraina-konflikten

NATO-sjef Jens Stoltenberg ber Russland bruke sin innflytelse til å dempe konflikten som har blusset opp i Øst-Ukraina. 19 mennesker er drept de siste dagene.

En kommuneansatt inspiserer skadeomfanget på et hus etter et angrep i Donetsk. Foto: AP / NTB scanpix
  • NTB

– Vi ber Russland bruke sin betydelige innflytelse over opprørerne til å få slutt på volden, sa Stoltenberg onsdag.

Han la til at Ukraina nå opplever den mest alvorlige oppblussingen av voldshandlinger på lang tid. Våpenhvilen i landet skal ha blitt brutt over 5.600 ganger i løpet av den siste uken.

Ukrainske regjeringsstyrker og russisk-støttede opprørere har de siste dagene angrepet hverandre med raketter og bombekastere ved byen Avdiivka, nord for opprørernes «hovedstad» Donetsk.

Minst 19 mennesker skal ha blitt drept. Tre av dem var ukrainske soldater som ble drept natt til onsdag, ifølge myndighetene i Kiev. Russiskvennlige opprørere hevder på sin side at fire sivile ble drept i løpet av natten.

I tillegg skal flere titall ha blitt såret i de nye kampene.

  • Bakgrunn: Kraftig oppblussing i konflikten i Øst-Ukraina – flere drept i kamper i natt

22.000 uten vann

Kampene de siste fire dagene har ført til at 22.000 mennesker er uten strøm, drikkevann og oppvarming av boliger, ifølge tall fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE). Temperaturen i området har falt til rundt 20 minusgrader.

Tirsdag oppfordret EU, USA, Russland og Europarådet partene til å legge ned våpnene.

– De intense kampene rundt Avdiivka de siste dagene er et åpenbart brudd på våpenhvilen som er nedfelt i Minsk-avtalen, het det i en uttalelse fra EU.

Minsk-avtalen ble undertegnet i Hviterusslands hovedstad Minsk i februar 2015. Avtalen er blitt brutt gjentatte ganger, men anses fortsatt som det beste håpet for å få på plass en fredelig løsning.

Våpenhvile-oppfordring

Oppblussingen av konflikten skjer på et tidspunkt som Ukrainas regjering frykter kan bli et vendepunkt. Regjeringen i Kiev er redd den vil miste støtte fra USA siden president Donald Trump ønsker å bedre forholdet til Russland.

Stoltenberg understreker at NATO fortsatt vil gi Ukraina sterk politisk og praktisk støtte. I en uttalelse fra FNs sikkerhetsråd tirsdag ble partene i Ukraina bedt om umiddelbart å overholde våpenhvilen i landet.

Ukraina-konflikten er en av de blodigste konfliktene i Europa siden krigene på Balkan på 1990-tallet. Nesten 10.000 mennesker, rundt halvparten av dem sivile, har mistet livet i konflikten som startet i grenseområdene øst i Ukraina etter at Ukrainas russiskstøttede leder ble avsatt i februar 2014 og landet begynte å se mer mot Vesten.

Russland avviser at de støtter separatistene og har bare villet innrømme at «frivillige» og soldater på perm har tatt seg inn i krigssonen på eget initiativ.

Les mer om

  1. Ukraina
  2. Nato
  3. Russland
  4. Jens Stoltenberg