Verden

Flyktninger og terror gir rekordoppslutning for Europas innvandringskritikere

MAUBEUGE (Aftenposten): Mørkeblå partier i Europa har aldri gjort det bedre enn nå. På søndag kan Nasjonal Front sikre seg makten i flere franske regioner for første gang.

Eksperter frykter for konsekvensene dersom partiene på ytre høyre får flertallsmakt.
 • Øystein Kløvstad Langberg
  Øystein Kløvstad Langberg
  Europa-korrespondent

— Jeg håper folk våkner før presidentvalget i 2017. Det som skjer nå er skremmende, sier Alexis Gravez (21).

Grønnsakshandleren på torget i den lille byen Maubeuge i Nord-Frankrike har ikke mye til overs for Marine Le Pen. Men han vet at han som sosialistparti-velger tilhører en minoritet.

Blir vi tryggere uten Schengen?

Les også

Her er fire forslag som skal gi sikre grenser i Europa

Mange av kommunene i regionen domineres nå fullstendig av Nasjonal Front. Likevel er det veldig vanskelig å finne velgere som vil stille opp i Aftenposten med fullt navn og bilde. 50 år gamle Christophe sier seg villig til å snakke med oss så lenge vi kun trykker fornavnet.

– Flere og flere franskmenn lever et stusslig liv i fattigdom, mens innvandrere får alt gratis. Det må ta slutt. De må sendes tilbake, mener han.

Tidligere var det sosialistpartiet som fikk Christophes stemme. Nå omtaler han president Hollande som en "marionette".

– Nesten alle jeg kjenner har byttet til Nasjonal Front. Sosialistene får ikke til noen ting, og noe må gjøres, sier han.

Målinger fra 15 land

Front National er bare ett av en hel rekke innvandringskritiske partier på høyresiden som har skaffet seg mange nye velgere i løpet av kort tid.

Det viser en gjennomgang av meningsmålingsdata for 15 europeiske land som Aftenposten har gjort.

Trenden er klar:

 • I 14 av 15 land har partiene økt oppslutningen sin på målingene de siste seks månedene. Unntaket er Sannfinnene som gikk inn i regjering etter valget 19. april i år.
 • Syv partier har økt oppslutningen med minst 4,5 prosentpoeng.
 • 12 av 15 partier er større i dag enn de var på samme tid i 2014 og 2013. De fleste er vesentlig større.
1112høyreekstremisme3.jpg

Med i grafikken er toneangivende innvandringskritiske og/eller nasjonalistiske partier på høyre fløy. Alternativ for Tyskland er det eneste som ikke er representert i nasjonalforsamlingen. Oppslutningen er beregnet ut fra snittet av alle målinger gjort i november og mai.

Høyeste i historien

– Det er flere eksempler på at enkelte av disse partiene har gjort det veldig godt i perioder. Det som er slående nå er at nesten samtlige har suksess på samme tid, sier Daniele Albertazzi, førstelektor i europeisk politikk ved Universitetet i Birmingham.

Frihetspartiene i Østerrike og Nederland, Sverigedemokraterna og Alternativ for Tyskland og er blant partiene som nå har den høyeste oppslutningen noensinne.

 • Britene har vedtatt å bombe IS: Denne sterke talen for bombing i Syria rørte politikerne til tårer
  – Det er hovedsakelig tre ting alle de høyrepopulistiske partiene har til felles: Innvandringskritikk, eliteforakt og et ønske om strengere straffer og økt sikkerhet. Det er det hellige triangelet, sier Anders Ravik Jupskås, universitetslektor ved Universitetet i Oslo.

Nå er alle disse kjerneområdene svært aktuelle på en gang.

– Flyktningkrisen, terroren i Paris og kampen mot IS. Alt dette sender velgere rett til disse partiene, sier Albertazzi.

Ekspertene understreker at det også er mye som skiller partiene fra hverandre.

Det er for eksempel stor avstand fra høyreekstreme og antidemokratiske Gyllent Daggry og Jobbik til Fremskrittspartiet og Dansk Folkeparti som nå begge har formell makt ved å sitte i regjering eller være støtteparti.

Gårdbruker Alexis Gravez (21) sier de fleste han kjenner har begynt å stemme Nasjonal Front. Selv sier han det strider mot egne verdier.

– Misforstått fremvekst

På torget i Maubeuge håper grønnsakshandler Gravez på en kollaps i oppslutningen om Front National. Ekspertene har liten tro på det.

– Det er ingenting som tyder på at vi har nådd et toppnivå for disse partienes popularitet. Jeg tror for eksempel det kommer til å bli verre før det bli bedre i Midtøsten, sier Albertazzi.

Jupskås' egen forskning viser at partiene har vokst i bølger siden 1970-tallet. Den siste bølgen startet i 2005. Nå er partiene større enn noen gang.

Forskeren mener fremveksten av de populistiske partiene lenge har vært misforstått.

– Vi har spurt oss hvorfor partiene er blitt så store, men ser du på folks holdninger, har det vært riktigere å spørre hvorfor de ikke har vært større. Holdningene har alltid vært der, og flere av partiene har forstått at om de legger vekk antisemittismen og presenterer seg på en litt mer moderat måte, er folk enig i mye av det de står for, sier Jupskås.

 • Veksten til de innvandringskritiske partiene er tema for ukens utgave av Aftenpostens utenrikspodkast. Du kan lytte til den i spilleren under, iiTuneseller fra vårRSS-strøm.

Mer enn finanskrisen, mener forskerne at terrorangrep, innvandring og økt islamfrykt har vært de viktigste driverne for partienes fremvekst. I tillegg har den tradisjonelle partilojaliteten i industrisamfunnet brutt ned.

Svekkes ikke av makt

Jupskås advarer mot å tro at høyrepopulistiske partier vil svekkes kraftig når de faktisk får makt.

– Flere og flere av disse partiene har hatt makt, enten ved selv å sitte i regjering eller gjennom å være støtteparti. Som alle andre må de vise frem seierne sine på en god måte og som alle andre utsettes de for regjeringsslitasje. Men de kommer tilbake – gjerne større enn før.

Albertazzi peker på at de høyrepopulistiske partiene ikke trenger å være i posisjon for å påvirke de etablerte partiene.

– Jeg tror ikke David Cameron ønsker at Storbritannia skal ut av EU, men det kan bli utfallet av folkeavstemningen som de nå har følt seg presset til å holde på grunn av Ukip. Populistene kan få de mer etablerte partiene til å vedta ganske ekstreme ting, sier Albertazzi.

Hvis Ungarn er et case for hva som vil skje andre steder, ser det ikke lyst ut for maktfordelingen og de liberale rettighetene.

Er det farlig?

Det mest konkrete utslaget av høyrepopulistenes fremgang er innstrammingen av innvandringspolitikken i flere land, mener Jupskås. Inntil nå er det få eksempler på at slike partier har hatt flertallsmakt alene. Derfor er det vanskelig å si hva som blir konsekvensene dersom de får helt frie tøyler.

– Mange av disse partiene har ganske sterke illiberale trekk, og det er grunn til at tro at politikken vil trekkes i en illiberal retning dersom de får mye innflytelse. Det gir grunn til bekymring, sier Jupskås.

Han peker på at høyrepopulistiske og nasjonalkonservative Fidez i Ungarn har hatt flertall alene.

– Hvis Ungarn er et case for hva som vil skje andre steder, ser det ikke lyst ut for maktfordelingen og de liberale rettighetene. Regjeringen har grepet inn overfor mediene og rettsapparatet, de har kuttet støtten til opposisjonsgrupper og har vist liten respekt overfor minoriteter, sier Jupskås.

Enkelte har også uttrykt bekymring for hva som vil skje i Polen etter at det nasjonalkonservative og innvandringskritiske partiet Lov og rettferdighet sikret seg flertall i parlamentet ved valget i oktober.

Flere dommere i konstitusjonsdomstolen er allerede blitt byttet ut i strid med grunnloven. Magasinet The Economist omtaler politikken som "vandalisme" på lederplass.

Er du interessert i EU, NATO og utviklingen i vår egen verdensdel? Følg Europa-korrespondenten på Facebook

Mer politikk? Disse grafene viser hvor dårlig det går med Labours røde eksperiment

**Aftenposten møtte menneskene som blir grovt utnyttet av menneksesmuglerne:

Les også

Lysene fra Hellas er bare 4 km unna. Men forsøket på å nå dit ender i fiasko etter 20 meter

.**

 • Hør mer om Donald Trumps USA-suksess i ukens podkast Aftenpodden. Hør og abonner via Itunes på telefonen din her, via desktop her, eller lytt herfra med ett klikk:

Les også

 1. Derfor er det viktig for NATO å beholde urokråka Tyrkia i alliansen

 2. Her er den siste TV-stasjonen Putin ikke kontrollerer. Nå granskes de for å være ekstremister.

 3. Fem grunner til at Belgia er blitt et arnested for terrorister