På boligjakt? Nå kan denne svenske 80-tallsbunkeren bli din.

En fargerik sivilforsvarsbunker skulle beskytte myndighetene i svenske Torsby mot atomkrig. Nå ligger tidskapselen fra 1980-tallet ute for salg.

En fargerik og atomsikker bunker fra 1982 ligger ute for salg i Torsby i Sverige.

På 1970- og 80-tallet, da frykten for atomkrig hang over Europa, bygget svenskene en rekke atomsikre bunkere rundt om i landet. Noen av dem står fortsatt mer eller mindre urørt, med innretning og interiør fra den tiden intakt.

Nå ligger ett eksemplar av disse tidskapslene ute for salg, skriver Svenska Dagbladet. En fargerik bunker innlemmet i en kolle sentralt i byen Torsby i Värmland, kan altså bli din.

Et apparat fra den tidligere radioleverandøren Svenska Radioaktiebolaget, som skulle sørge for kommunikasjon med omverdenen hvis atomkrig brøt ut, står igjen i bunkeren.

Originalt interiør

Bunkeren, som ble ferdigstilt i 1982, er utstyrt med møterom, kjøkken, køyesenger, avfuktingssystem og eget elektrisitetsanlegg. Vann og avløp er riktignok kommunalt.

I bokhyllen står permer med krigsberedskapsplaner, og den gammeldagse radioen fra den tidligere radioleverandøren Svenska Radioaktiebolaget er fortsatt plugget inn.

Bunkeren er dessuten malt i knallsterke, tidsriktige nyanser av grønt, oransje og gult – kanskje for å bidra til å opprettholde humøret mens atomkrigen raste utenfor.

Til tross for atomtrusselen bar fargeskalaen preg av det glade 1980-tallet.
 I bokhyllen står fortsatt permer med krigsberedskapsplaner.
Ansvarlig eiendomsmegler Anders Mattson sier til Svenska Dagbladet at bunkeren er «spartansk, men behagelig» innredet.

Spartansk

Den ansvarlige eiendomsmegleren Anders Mattson sier til Svenska Dagbladet at bunkeren er spartansk, men behagelig innredet.

– Disse bunkerne ble bygget litt overalt i kommunen på 1980-tallet. Kommunen solgte akkurat denne videre til en privatperson for tre år siden, som hadde planer det ikke ble noe av. Nå selger han den videre, forteller Mattson til Svenska Dagbladet.

De aller fleste hemmelige forsvarsanlegg som ble bygget under den kalde krigen, er blitt solgt eller fylt igjen, ifølge Svenska Dagbladet. Torsby-bunkeren er dermed kanskje en av de siste i sitt slag som er lagt ut på markedet.

Bunkeren ligger innlemmet i en kolle sentralt i byen Torsby i Värmland.

Artikkelen er hentet fra Svenska Dagbladet, som har en stoffutvekslingsavtale med Aftenposten.

Les også: