Verden

På boligjakt? Nå kan denne svenske 80-tallsbunkeren bli din.

En fargerik sivilforsvarsbunker skulle beskytte myndighetene i svenske Torsby mot atomkrig. Nå ligger tidskapselen fra 1980-tallet ute for salg.

En fargerik og atomsikker bunker fra 1982 ligger ute for salg i Torsby i Sverige. Foto: Anders Mattson, Svenska Dagbladet

 • Hanne Christiansen
  Hanne Christiansen
  Journalist

På 1970- og 80-tallet, da frykten for atomkrig hang over Europa, bygget svenskene en rekke atomsikre bunkere rundt om i landet. Noen av dem står fortsatt mer eller mindre urørt, med innretning og interiør fra den tiden intakt.

Nå ligger ett eksemplar av disse tidskapslene ute for salg, skriver Svenska Dagbladet. En fargerik bunker innlemmet i en kolle sentralt i byen Torsby i Värmland, kan altså bli din.

Et apparat fra den tidligere radioleverandøren Svenska Radioaktiebolaget, som skulle sørge for kommunikasjon med omverdenen hvis atomkrig brøt ut, står igjen i bunkeren. Foto: Anders Mattson, Svenska Dagbladet

Originalt interiør

Bunkeren, som ble ferdigstilt i 1982, er utstyrt med møterom, kjøkken, køyesenger, avfuktingssystem og eget elektrisitetsanlegg. Vann og avløp er riktignok kommunalt.

I bokhyllen står permer med krigsberedskapsplaner, og den gammeldagse radioen fra den tidligere radioleverandøren Svenska Radioaktiebolaget er fortsatt plugget inn.

Bunkeren er dessuten malt i knallsterke, tidsriktige nyanser av grønt, oransje og gult – kanskje for å bidra til å opprettholde humøret mens atomkrigen raste utenfor.

Til tross for atomtrusselen bar fargeskalaen preg av det glade 1980-tallet. Foto: Anders Mattson, Svenska Dagbladet

I bokhyllen står fortsatt permer med krigsberedskapsplaner. Foto: Anders Mattson, Svenska Dagbladet

Ansvarlig eiendomsmegler Anders Mattson sier til Svenska Dagbladet at bunkeren er «spartansk, men behagelig» innredet. Foto: Anders Mattson, Svenska Dagbladet

Spartansk

Den ansvarlige eiendomsmegleren Anders Mattson sier til Svenska Dagbladet at bunkeren er spartansk, men behagelig innredet.

– Disse bunkerne ble bygget litt overalt i kommunen på 1980-tallet. Kommunen solgte akkurat denne videre til en privatperson for tre år siden, som hadde planer det ikke ble noe av. Nå selger han den videre, forteller Mattson til Svenska Dagbladet.

De aller fleste hemmelige forsvarsanlegg som ble bygget under den kalde krigen, er blitt solgt eller fylt igjen, ifølge Svenska Dagbladet. Torsby-bunkeren er dermed kanskje en av de siste i sitt slag som er lagt ut på markedet.

Bunkeren ligger innlemmet i en kolle sentralt i byen Torsby i Värmland. Foto: Anders Mattson, Svenska Dagbladet


Artikkelen er hentet fra Svenska Dagbladet, som har en stoffutvekslingsavtale med Aftenposten.

Les også:

 1. Les også

  Heimevernet vil bruke museumsbunkere til operativt forsvar

 2. Les også

  Kommunen vil kjøpe Myntgata 2-kvartalet

Les mer om

 1. Atomvåpen
 2. Historie
 3. Sverige
 4. Forsvarsbygg

Flere artikler

 1. BOLIG
  Publisert:

  Ukas Instagrammer: Laila Lillerovde

 2. BOLIG
  Publisert:

  Ingenting er endret i det 100 år gamle huset: – Jeg tør påstå at det ikke har vært brukt hammer og sag innendørs siden det ble bygd

 3. BOLIG
  Publisert:

  Søstrene kjøpte en rød «stuga» i Sverige: – Drømmen om et lite familiested er blitt til noe større.

 4. BOLIG
  Publisert:

  Nesten så det svever

 5. VERDEN
  Publisert:

  Møtet mellom Trump og Kim havarerte. På dette området er forholdet likevel det eneste lyspunktet.

 6. VERDEN
  Publisert:

  Kommunen åpnet dørene for flyktninger. Nå brukes den som skrekkeksempel.