Trump: - Jeg skal samle partiet

Det var en ny Donald Trump som i morgentimene feiret seiren i supertirsdagens nominasjon i Det republikanske partiet. Nå vil han forene partiet og retter skytset mot Hillary Clinton.

  • Alf Ole Ask

Senator Ted Cruz – mannen som vant to delstater i nattens republikanske nominasjon – brukte mye tid i sin tale på å angripe også den republikanske seierherren Donald Trump.

Cruz minnet om at han var den eneste kandidaten som har slått Trump i tre delstater. Senator Marco Rubio fra Florida kalte Trump en svindler — con artist. Mens nattens republikanske hovedperson brukte mest tid på å angripe demokratene generelt og Hillary Clinton spesielt.

tae6227e.jpg

Trump viste til at hun «alltid» har vært der, og at hun lenge har kunne gjøre noe med problemene hun nå lover å rydde opp i.

— Hun har jo vært der bestandig, sa Trump.

Her kan du følge Aftenpostens liveblogg om nattens nominasjonsvalg:

Les også

Supertirsdag direktedekning

Mer som en president?

Kommentatorene på Fox News karakteriserte Trump nå mer som en kandidat som er presidentaktig.

— Jeg er en samlende person. Folk tror ikke det, men jeg er det. Når jeg blir kandidat, skal jeg rette skytset mot Hillary Clinton, understreket Trump.

I denne saken fra i sommer oppsummerer vi Trumps retoriske start på valgkampen:

Les også

«Tapere», «feit gris», «voldtektsforbrytere»

Dersom Trump blir president, lover han å «skape jobber som aldri før», og skattene skal senkes for både bedrifter og for middelklassen, som han mener er glemt.

— Det var de som bidro til å gjøre landet vårt til det landet vi elsker i dag, sier han og lover samtidig skattelette til bedrifter.

Fyrer opp under uenigheten

Men det var nok å henge hatten på for dem som ville finne ting som splitter de republikanske kandidatene. Selv om Trump brukte mest tid på å kritisere demokrater og særlig Hillary Clinton – langet han ut mot senator Marco Rubio fra Florida – neste stat ut i nominasjonen.

— Det har vært en tøff kveld for Marco Rubio. Men han er en lettvekter, som jeg har sagt tidligere, sier Trump.

Til dem som mener at Trump splitter partiet, var meldingen fra den 69 år gamle milliardæren at han utvider partiets nedslagsfelt.

— Vi har utvidet det republikanske partiet. Nå strømmer tidligere demokrater og uavhengige velgere til oss. Vi er mer mangfoldige og mer dynamiske. Se på stemmetallene, sa Trump og slo fast at det er republikanerne som nå er preget av entusiasme og at han aldri hadde sett demokratene så på defensiven.

Men om Trump la an en mer forsonlig tone og rettet blikket fremover mot en presidentvalgkamp der han regner med å møte sin gamle venn Hillary Clinton, markerte det øvrige feltet av republikanere sin avstand til Trump.

Dette er eneste muligheten de har til å samle bred nok støtte til å hindre at Trump samler et flertall av delegatene på landsmøtet i juli.

Ikke konservativ nok

Ted Cruz angrep ham for ikke å være imot Obamas helsereform. Han hevdet at at Trump ikke var til å stole på når det gjaldt å verne om religionsfrihet. Organisasjonen Planned Parenthood – som blant annet driver prevensjonsveiledning og abortinformasjon – hevdet Cruz at Trump støtter, mens han selv vil ha dem etterforsket.

Flere valgkommentatorer pekte på at mens Trump utfordrere går til høyre for å markere avstand, legger Trump seg nå tilsynelatende mer inn mo midten.

  • Natten ble sterk for Trump,men ingen knock out, skriver vår kommentator Frank Rossavik.
    Hva vil de amerikanske presidentkandidatene?