Verden

– Det var en sinnsyk handling fra en ungdom som er ustabil og fascinert av våpen

16-åringen som angrep en skole i Grasse i Frankrike torsdag omtales som en ustabil, våpengal og voldfiksert enstøing.

Åtte personer ble skadet i skoleskytingen i Provence i Frankrike torsdag.
  • Kjetil Hanssen
    Journalist
  • Olga Stokke
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Den pågrepne 16-åringen hadde et gevær, en revolver, en pistol og to håndgranater da han ble tatt, sier en politikilde til en fransk journalist.

– Det var en sinnssyk handling fra en ungdom som er ustabil og fascinert av våpen, sa utdanningsminister Najat Vallaud-Belkacem ifølge NTB da hun besøkte småbyen der skoleskytingen fant sted.

Skolens rektor og to elever ble påført lettere skuddskader og får behandling på sykehus. Ytterligere fem personer får behandling for skader de fikk i panikken som oppsto etter skytingen, opplyser innenriksdepartementet i Paris.

Dette var det siste bildet som var publisert på 16-åringens Facebook-side. Også på hans Youtube-kanal lå det en rekke voldsforherligende filmklipp.

Endret sin Facebook-profil

16-åringen skal være sønn av en lokalpolitiker. Han skal kort tid før angrepet på skolen ha endret sin Facebook-profil, og det siste bildet som ble publisert der viser tegning av en kappekledt figur med to automatvåpen i hendene som poserer foran en rekke hodeskaller.

På Youtube hadde 16-åringen lagt ut en rekke klipp fra filmer som handler om skoleskytinger, og blant annet laget en spilleliste med tittelen «Columbine», skriver IBTimes.

Skoleskytingen på Columbine High School i 1999 ble utført av to ungdommer, og førte til 15 dødsfall, inkludert de to, tungt bevæpnede angriperne som begikk selvmord. Ytterligere 21 personer ble rammet av skudd, mens tre andre fikk andre skader.

Begynte litt før kl 13

Dramaet torsdag fant sted på den videregående skolen Alexis de Tocqueville i Grasse, Provence og skal ha begynt litt før klokken 13. Grasse ligger rundt 30 minutter nord for Cannes og er kjent som Frankrikes parfymehovedstad.

Skal være elever

Ifølge avisen Nice Matin trodde politiet på et tidspunkt at det var to angripere og at en av dem var på frifot. En stund ble det også feilaktig meldt at den mistenkte gjerningsmannen var 17 år.

Frankrike er i unntakstilstand etter terrorangrepene i Paris i november 2015 og Nice i juli 2016. Ifølge en redaktør i Le Monde er det imidlertid ingen informasjon som tilsier at skytingen i Grasse skal ha sammenheng med islamistisk terrorisme:

Sendte terrorvarsel

Myndighetene sendte ut et regionalt terrorvarsel da skytingen ble kjent, og oppfordret folk til å holde seg innendørs. Skolene i Grasse ble stengt som følge av skytingen.

Utdanningsministeren hyller rektoren, som ble skutt i armen da han løp til for å forsøke å stanse eleven.

– Vi unngikk det verste, sier Vallaud-Belkacem.

Fransk påtalemyndighet tror eleven var motivert av nag til noen av klassekameratene.

Lokale myndigheter var tidlig ute med å si at det ikke er noen grunn til å mistenke at det dreide seg om et terrorangrep.

Eleven var væpnet med en rifle, to håndvåpen og to granater da han ble pågrepet etter skytingen på Tocqueville videregående skole, opplyser en politikilde til AFP.

  • Parallelt med skytingen i Grasse, gikk en brevbombe av på IMFs kontor i Paris:
Les også

Én person skadet etter eksplosjon i Paris

Les mer om

  1. Skyting
  2. Provence