Greske anarkister anklages for brevbomber både i Paris og Berlin

En kvinne ble lettere såret da en brevbombe eksploderte i Det internasjonale pengefondet IMFs kontorer i sentrum av Paris.

Politiet på plass utenfor Det internasjonale pengefondets kontorer i Paris.

Franske etterforskningskilder opplyser at rester av greske frimerker er funnet på pakken. En kvinnelig sekretær ble lettere såret på hendene og i ansiktet da hun åpnet pakken torsdag formiddag. Flere personer ble evakuert fra IMF-bygningen, som ligger nær Triumfbuen.

En gruppe som kaller seg Sammensvergelsen til de brennende celler (SPF) tok onsdag på seg ansvaret for en annen brevbombe, som var adressert til Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble i Berlin. Det antas at den samme gruppen står bak torsdagens bombe i Paris.

Bomben i Berlin ble oppdaget i en rutinesjekk i Finansdepartementet. Den ble deretter tatt med til et skytefelt i Grunewald og uskadeliggjort.

Gresk politi pågrep i 2011 flere personer tilknyttet gruppen og uttalte at den da var oppløst.

SPF omtales som en autonom gruppe på ytterste venstrefløy.

Ifølge Toskas sto Vassilis Kikilias oppført som avsender på brevbomben til IMF. Kikilias er talsmann for Nytt demokrati, Hellas' konservative opposisjonsparti.

På pakken til Schäuble var partiets nestleder oppført som avsender.

– En feig handling

Frankrikes president François Hollande betegner brevbomben som et angrep og sier at landet fortsatt er et angrepsmål, mens sjefen for Det internasjonale pengefondet (IMF) – Christine Lagarde – kaller bombeangrepet for en feig handling.

– Jeg fordømmer denne feige voldshandlingen og gjentar IMFs beslutning om å fortsette det arbeidet vi er satt til, sa Lagarde. Hun la til at fondet samarbeider tett med franske myndigheter for å etterforske angrepet og sikre de ansatte.

IMF-sjef Christine Lagarde

Det er fortsatt uklart hvem som sendte den hjemmelagde bomben som hadde omtrent samme kraft som en stor kinaputt. Den ble sendt som vanlig post, sa politimesteren i Paris, Michel Cadot.

Gjeldsforhandlinger

SPF kobles til flere brevbomber sendt til europeiske ledere og til ambassader i Hellas i 2010. Gresk politi pågrep i 2011 flere personer og uttalte at gruppen nå var oppløst.

Både Schäuble og IMF er involvert i gjeldsforhandlingene med Hellas. Den tyske finansministeren er sterkt imot å gi grekerne gjeldssletting, mens IMF krever høyere skatter og større kutt i greske trygdeordninger.

Schäubles kontor fikk brevbomben dagen før Schäuble mottok USAs finansminister Steven Mnuchin.

– Pakken inneholdt en eksplosiv blanding. Den var laget for å påføre alvorlige skader ved åpning, het det i en uttalelse fra Berlin-politiet. Politiet la til at sprengstoffet ofte brukes i produksjon av fyrverkeri.

Her fra da finansminister Siv Jensen møtte Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble under World Economic Forum i Davos, Sveits i 2014.

Skulle møte USAs finansminister

Schäubles kontor mottok brevbomben dagen før han skulle motta USAs finansminister Steven Mnuchin.

– Pakken inneholdt en eksplosiv blanding. Den var laget for å påføre alvorlige skader ved åpning, het det i en uttalelse fra Berlin-politiet. Politiet la til at substansen ofte brukes i produksjon av fyrverkeri.

En gresk politikilde sier pakken hadde et gresk stempel, og avsender var oppgitt som nestleder i det konservative opposisjonspartiet Nytt demokrati (ND).