Verden

Det hvite hus truer med å samarbeide med demokratene om ikke republikanerne støtter Trumps neste fremstøt

En omfattende skattereform, med store skattelettelser, er trolig neste punkt på Trumps agenda. Det kan føre til nye konfrontasjoner med de mest konservative republikanerne.

President Donald Trump har vært USAs president i litt over to måneder. Så langt har han ikke fått gjennom noen store lovforslag. Neste punkt på listen er en omfattende skattereform, den første i USA på over 30 år. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / NTB scanpix

 • Tarjei Kramviken

I amerikansk politikk sies det at en presidents første 100 dager er de viktigste. Med bare en måned igjen haster det for Trump med å innkassere en stor seier etter den ydmykende fiaskoen med helsereformen.

Stabssjef Reince Priebus sier at Det hvite hus er forberedt på å samarbeide med «moderate demokrater» hvis de mest høyreorienterte kreftene i eget parti ikke slutter rekkene.

– Det er mer eller mindre et varselskudd om at vi er villige til å snakke med alle, sa Priebus til Fox News.

Når helsereform er tatt av bordet for den nærmeste fremtiden, er det særlig skattereform og infrastrukturinvesteringer som kan gi Trump hans første store seier. Men begge deler byr på problemer som minner om helsereformen.

Les også

Nå er tallene klare: Clinton brukte dobbelt så mye på valgkampen som Trump

Skal angre på rekkefølgen

Ifølge The New York Times’ kilder angrer Trump på at han ikke prioriterte skattereform før helsereform. Og uttalelser fra både Trump og kongressleder Paul Ryan tyder på at skattereform er neste punkt på listen.

– Helse er veldig, veldig komplisert, sier finansminister Steven Mnuchin, mens å endre skattereglene er «veldig mye enklere».

Så godt som alle republikanere er enige om at det er nødvendig med store skattekutt. Filosofien bak er at om «jobbskapere» og bedrifter betaler mindre skatt, vil de skape flere jobber. Da vil økonomien vokse og skattekuttene vil etter hvert betale for seg selv.

President Donald Trump og datteren Ivanka (t.h.) møtte mandag kvinnelige småbedriftseiere. Foto: Evan Vucci / AP / NTB Scanpix

Nye basketak i vente

Republikanerne vil også betale for skattekuttene ved å tette skattesmutthull og stramme inn avskrivningsregler. Også der er de i all hovedsak enig internt, skriver The Washington Post i en analyse.

Men det er trolig nye politiske basketak i vente. Det blir i så fall den første store skattereformen siden 1986. Tidligere forsøk har gått på grunn fordi forskjellige deler av næringslivet har ulike interesser og at skattekuttene ikke må øke budsjettunderskuddet for mye, skriver The Wall Street Journal.

Vil beholde fordeler

En rekke grupper og bransjer nyter i dag godt av smutthullene, og vil gjøre alt for å beholde de fordelene. Andre vil ha tilsvarende ordninger, og vil gjøre det de kan for å påvirke kongressrepresentanter og senatorer.

 • Skattereform er en liten del av Trumps plan for næringslivet. Kullindustrien håper ham kan redde dem, men det kan bli vanskelig, viser vår USA-korrespondents reportasje fra Wyoming.
Les også

De er Washingtons mest konservative menn. Trump gir dem skylden for sin verste dag som president.

Hvem skal få størst kutt?

Selv om republikanerne er enige om hovedlinjene, er de langt fra enige om detaljene. Forholdet mellom budsjettunderskudd og lavere skatteinngang og hvem som skal få de største skattekuttene er partiet langt fra enig om, skriver The Wall Street Journal.

Demokratene angriper Trump og republikanerne for å gi store skattekutt til de rikeste, mens middelklassen og de fattigste merker mindre til lavere skatter og rammes hardt av andre kutt i offentlig sektor. Derfor er det lite trolig at Trump vil kunne samarbeide til venstre for å få gjennom skattereformen, selv om det var det Priebus hintet til søndag.

Visepresident Mike Pence er en viktig mellommann mellom Trump og de konservative republikanerne i Kongressen. – President Trump vil få gjennom de største skattekuttene siden Ronald Reagans dager, sa Pence forrige uke. Foto: Carlos Barrio / Reuters / NTB scanpix

Innføre toll på importvarer

I valgkampen lovet Trump at han ville beskytte amerikanske arbeidere fra utflagging ved å gjøre det dyrere å importere forbruksvarer fra utlandet. Det vil han gjøre ved å innføre høyere toll på importvarer som en del av skattereformen.

Samtidig skal det innføres skattefritak på amerikanske eksportvarer og -tjenester. I praksis blir det en skatt på import som republikanerne kaller «grensejusteringsskatten». Den skal beskytte industrien og gjøre det mer lønnsomt å eksportere varer.

Toll kan bli snubletråd

På engelsk brukes ordet «tax», altså skatt, også om toll. Enhver innføring av en ny skatt er et stort problem for de mest konservative republikanerne.

– Tanken om at man skal legge til en helt ny skatt er et stort problem, sier kongressrepresentanten Jim Jordan til The Atlantic. Han er en av frontfigurene for den såkalte «frihetsgruppen» – de konservative republikanerne i Representantenes hus som bidro sterkt til å stanse helsereformen.

Dermed kan tollen bli en snubletråd som igjen splitter det republikanske partiet, på samme måte som skjedde med helsereformen. Ifølge Priebus står Det hvite hus fast på at toll vil være en del av skattereformen, melder Reuters.

Høyere toll vil også gjøre mange forbruksvarer merkbart dyrere, noe vanlige folk raskt vil merke på lommeboken. Det er upopulært i begge partier.

Det blir mange lange kvelder i Kongressen fremover om finanskomiteen i Representantenes hus skal holde løftet om å ha et forslag til skattereform klart i løpet av våren. Foto: Joshua Carlos Roberts / Reuters / NTB scanpix

Les også

FBI-sjefen har røket uklar med Det hvite hus før. Forrige gang nektet han å møte presidentens stabssjef uten å ha med seg et vitne.

Nye veier og broer

I valgkampen sa Trump at han vil investere opp mot en billion dollar – altså litt i underkant av 8500 milliarder norske kroner – i infrastruktur. Valgnatten sa han at han vil «gjenoppbygge våre motorveier, broer, tunneler, flyplasser, skoler og sykehus».

Der er Trump enig med mange demokrater, som også har fremholdt at USAs stadig mer slitne infrastruktur trenger et kraftig løft. Bygging av veier og annen infrastruktur betyr også at flere kommer i jobb.

Bompenger eller skatt?

Slike offentlige investeringer vil gjøre at Trump igjen barker sammen med «frihetsgruppen». Den er ikke villige til å gå med på noe som vil føre til store offentlige utgifter.

Andre igjen mener de føderale myndighetene bør bruke mindre på infrastruktur og overlate det til delstatene.

Trump er imidlertid på kollisjonsurs med demokratene i spørsmål om finansiering. Republikanerne har signalisert større private investeringer i infrastruktur, noe mange demokrater er mot. Til syvende og sist må veiene betales med bompenger eller ved at skattepenger fra delstats- eller statsbudsjettet finansiere dem.

Les mer om

 1. Donald Trump
 2. Amerikansk politikk

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Trump innkasserte sin hittil største seier. Seks spørsmål og svar om USAs skattereform.

 2. VERDEN

  Trump nærmer seg skattetriumf

 3. VERDEN

  Trump nærmer seg skattereform. Representantenes hus godtar presidentens budsjett.

 4. VERDEN

  Seks utfordringer som Trump må løse for å endre USA

 5. VERDEN

  Skatteseier for Trump

 6. VERDEN

  Trumps skattereform vil endre USA. Til og med isbjørner i Alaska blir berørt.