- Jagerfly skadet av vulkanaske

Finske jagerfly fløy inn i askeskyen.

Finske jagerpiloter fløy gjennom askeskyen torsdag. Motorene er nå analysert av det finske forsvaret.

Selv kortvarig kontakt med asken fra vulkanutbruddet på Island kan skade flymotorene. Det fikk det finske luftvåpenet erfare da de lot to jagerfly av typen F-18 Hornet fly gjennom skyen torsdag.

Bilder fra det finske forsvarets forskningsinstitutt viser skadene på flymotorene.

Flyvåpenet opplyser på sine nettsider at aske som ligner potetmel, har lagt seg i luftinntaket til motorene. Støv har også trengt inn i selve motorene, der det har smeltet. Dette kan i verste fall ødelegge og stanse motoren.

Jagerflyene ble skadet under øvelsestokt i nord-Finland torsdag formiddag, før også Finland innførte generelt flyforbud. Det finske luftvåpenet har siden gjennomført testflyvninger i ulike høyder, der de har samlet inn partikkelprøver som skal analyseres for å vurdere risikoen.

Flytrafikken i Finland er foreløpig stanset til søndag kl. 15.

Ifølge U.S. Geological Survey ble det mellom 1983 og 2000 registrert rundt 100 tilfeller der fly fløy inn i skyer av vulkansk aske. I flere tilfeller førte dette til motorstans.

In 1989 fløy en Boeing 747 fra KLM inn i en askesky fra vulkanen Redoubt i Alaska. Flyet mistet all motorkraft, og falt raskt fra 25.000 fots til 12.000 fots høyde før motoren kom i gang igjen. Flyet landet trygt.

I 1982 fløy et British Airways-fly på vei fra London til Auckland inn i en lignende sky. Motorene stoppet og asken sandblåste vinduene på flyet, så det ble umulig å se ut. Piloten fikk motoren i gang igjen og klarte å lande.