Verden

The New York Times: Trump har feber, tette luftveier og hoste

De neste dagene skulle Donald Trump hatt massemøter i vippestater som kan avgjøre valget i november. Nå er det uklart hvordan valgkampen blir fremover.

Siste onsdag i september drev Donald Trump valgkamp på flyplassen i Duluth, Minnesota.
  • Gunnar Kagge
    Journalist

Fredag morgen norsk tid ble det kjent at president Donald Trump og hans kone Melania testet positivt for covid-19.

Stabssjef Mark Meadows underrettet fredag ettermiddag norsk tid pressen om helsetilstanden til de to. Meadows sa at presidenten har milde symptomer, men vil ikke si mer om behandlingen han og Melania får i isolasjon i Det hvite hus.

– De er ved godt mot, sa Meadows.

Men fredag kveld norsk tid melder The New York Times at to kilder tett på presidenten beskriver at Trump har feber, tette luftveier og hoste. CNN melder også at Donald Trump har feber.

– Det virker som at det er en økt bekymring nå. Av den ulne informasjonen vi får, virker det som om bekymringen øker. Han har feber og disse symptomene. Medisinene er nå på den høyeste dosen, så dette er en annen historie enn vi fikk høre tidligere på dagen, sier CNNs helsereporter Dr. Sanjay Gupta fredag kveld norsk tid.

Ifølge nyhetsbyrået Associated Press (AP) får Donald Trump en «eksperimentell antistoff-cocktail». Dosen skal nå ha blitt økt, ifølge Gupta hos CNN.

Den eksperimentelle behandlingen består av kopier av menneskelige antistoffer mot viruset som blir studert for bruk på pasienter i et tidlig stadium av sykdommen.

I tillegg får presidenten sink, D-vitamin, melatonin, famotidin og aspirin.

Trumps lege Dr. Sean Conley, sier dette til CNN fredag kveld norsk tid:

– Presidenten er fortsatt utmattet, men ved godt humør. Han blir fulgt opp av et lag av eksperter, og vi vil sammen komme med anbefalinger til presidenten og førstedamen den kommende tiden.

Symptomene ble karakterisert som «milde» tidligere fredag

Tidligere på dagen meldte The New York Times, med henvisning til to anonyme kilder, at presidenten har symptomer på at han er syk. Men journalist Maggie Haberman skriver at symptomene er milde. Hun regnes som en av journalistene i Washington med best kilder i Det hvite hus.

Like etter at The New York Times meldte dette, kunne AP melde det samme. De viser til en kilde i Det hvite hus. Det samme meldte CNN.

Ulik strategi

Demokratenes presidentkandidat, Joe Biden, driver en forsiktig valgkamp, godt innenfor alle smittevernregler og medisinske råd. Donald Trump bygger sin valgkamp på massemøter.

Trump får tydelig energi i møtene med tusener av velgere. Med kontroversielle uttalelser sikrer han seg også plass i mediene. I år er de aller fleste møtene på flyplasser. Det har mange fordeler.

Publikum står stort sett utendørs. Da reduseres smittefaren noe. Og ikke minst kan Trump stå foran presidentflyet Air Force One. Flyet er et mektig symbol på hvem som vant valget for fire år siden.

De neste dagene er alle slike arrangementer avlyst. Det er uklart hvordan presidenten kan drive valgkamp fra isolasjon i Det hvite hus. Han kan bruke Twitter og la seg intervjue.

Men han kan ikke møte velgere.

Nettstedet The Hill skriver at Trumps mest fanatiske motstandere sprer rykter om at smitten bare er en bløff. Konspirasjonsteoretikerne mener at sykdommen skal være en slags lynavleder fra all kritikken etter debatten tidligere i uken. I stedet skal han få sympati.

The Hill skriver selv at det er lite trolig.

Forrige lørdag var Trump på en flyplass i Pennsylvania og møtte jublende tilhengere.

Skulle ta opp kampen om Florida

Fredag 2. oktober var det planlagt to massemøter i Florida. Som del av valgkampen skulle han tale på et «Make America Great Again»-arrangement på flyplassen Sanford. Nettstedet factba.se skriver at de neste dagenes arrangementer avlyses.

Lørdag skulle han videre til Wisconsin, hvor det var planlagt to massemøter, også de på flyplasser. Mandag og tirsdag var planen å ha flyplassmøter i Arizona.

Det disse statene har felles, er at de er vippestater. Særlig Florida regnes som helt avgjørende for at Trump skal vinne valget. Han vant med 49,02 prosent av stemmene, mot Hillary Clintons 47,82, i 2016. Biden har en knapp ledelse på mange av dem, viser oversikten fra Fivethirtyeight. Men ingen kandidat har en klar ledelse.

Florida er USAs tredje mest folkerike stat. Det gir 29 valgmenn i forsamlingen på 538 som til slutt velger presidenten.

I 2016 vant Trump overraskende i Wisconsin, med knappe 22.748 stemmer mer enn Clinton. Nå viser målingene at Biden leder med 6 prosentpoeng over Trump. De to slåss om 10 valgmenn.

Også Arizona er spennende. Trump slo Clinton med 3,5 prosentpoeng. Nå leder Biden med 2,5 prosentpoeng. Staten har 11 valgmenn.

Usikkert om det blir TV-debatter

Den neste planlagte debatten med motkandidaten Joe Biden er torsdag 15. oktober i Florida. Den siste er planlagt en uke senere, 22. oktober. Den skal foregå i Nashville, Tennessee.

Fredag var det uklart om disse debattene kan arrangeres, skriver BBC.

Les mer om

  1. USA-valget 2020
  2. Amerikansk politikk
  3. Donald Trump