Verden

Trump nekter å garantere et fredelig maktskifte. I stedet anbefaler han å skrote poststemmene slik at han kan bli i Det hvite hus.

– Bli kvitt poststemmene, og det blir ikke noe maktskifte, sa den amerikanske presidenten på en pressekonferanse i natt.

Donald Trump nekter å garantere for et fredelig maktskifte dersom demokratene vinner årets presidentvalg.
  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Journalist

Donald Trump har i flere måneder sagt at han ikke stoler på måten årets valg gjennomføres på.

Koronakrisen har bidratt til at langt flere enn normalt ønsker å avlegge forhåndsstemmer pr. post. Trump har i lang tid hevdet at dette åpner for valgfusk. Dette finnes det ingen beviser for, og den amerikanske valgkommisjonen har lenge benektet at systemet er sårbart for fusk.

Årets presidentvalg kan bli svært jevnt i Florida, Pennsylvania og de andre såkalte vippestatene som trolig vil avgjøre hvem som vinner. Det kan ta lang tid å telle alle valgsedlene fra folk som har sendt dem via posten.

De fleste som stemmer via posten, stemmer på demokratene. Det viser gjentatte målinger og oversikter over hvem som bestiller postsedler.

Spørsmålet har lenge vært hva Trump gjør dersom rivalen Joe Biden skulle vinne.

I natt ble han spurt om han kunne garantere at maktskiftet ville bli fredelig.

– Vi får se hva som skjer. Poststemmene er en katastrofe, svarte Trump.

Da reporteren gjentok spørsmålet, gikk presidenten et langt skritt videre:

Sammenligner med Hviterussland

– Vi kommer til å ønske å ... bli kvitt postsstemmene, så får du en veldig ... vi kommer til å ha en veldig fredelig ... det blir ikke noe skifte, for å være direkte. Det blir en fortsettelse.

Uttalelsen har skapt svært kraftige reaksjoner i amerikanske sosiale medier i natt. Og ikke bare fra demokrater som frykter at presidenten skal stjele en eventuell valgseier.

«Vil du ikke ha vold? Enkelt. Bare gi Donald Trump seieren», skriver The Lincoln Project, som ledes av republikanere som er kritiske til Trump:

Også den republikanske senatoren Mitt Romney, som var partiets presidentkandidat i 2012, reagerte kraftig. Dersom maktskiftet ikke er fredelig, ender USA opp som Hviterussland, skriver han på Twitter:

Presidentens uttalelse vakte såpass stor oppsikt at lederen for den amerikanske valgkommisjonen måtte rykke ut og motsi ham.

«I tilfelle noen har misforstått: I USA kvitter vi oss ikke med valgsedlene. Vi teller dem», skriver Ellen Weintraub på Twitter:

Trump tror Høyesterett vil avgjøre valget

Opptellingen av stemmene ved årets presidentvalg kommer trolig til å bli preget av søksmål og juridiske slag. Flere av disse kampene kan ende opp i USAs høyesterett.

Derfor er den politiske kampen i kjølvannet av høyesterettsdommer Ruth Bader Ginsburg så viktig.

Trump og republikanerne ønsker å utnevne og bekrefte en ny høyesterettsdommer før valgdagen 3. november. Dersom de får til det, vil seks av de ni dommerne være utnevnt av republikanske presidenter.

Høyesterettsdommer Ruth Bader Ginsburg døde i forrige uke. Onsdag ble kisten hennes plassert utenfor høyesterettsbygningen i Washington, DC, slik at folk kunne ta farvel.

Og dette kan bli avgjørende ved årets presidentvalg. Det tror i hvert fall president Trump.

– Jeg tror dette ender opp i høyesterett, og jeg tror det er veldig viktig at vi har ni dommere der, sa presidenten da han ble spurt om saken i natt.

538 valgmenn utpekes ikke direkte av folket

Hva skjer dersom Trump og andre republikanerne faktisk velger å ignorere valgsedlene som kommer inn via posten?

Da kan de ende opp med å utpeke Trump som valgvinner, ifølge journalist og forfatter Barton Gellman i magasinet The Atlantic.

Republikanske strateger planlegger nå et scenario der de kan forkaste valgresultatet i vippestater som Pennsylvania.

Historien er litt komplisert, men vi prøver:

Den amerikanske presidenten utpekes ikke av folket, men av såkalte valgmenn. Det finnes 538 slike valgmenn. 438 av dem er fordelt etter befolkningstall, slik at delstater med flere innbyggere får flere valgmenn. I tillegg får hver delstat to valgmenn – én pr. senator.

Flere steder i USA er valget allerede i gang. Mange forventes å stemme pr. post i år. Bildet er fra Spotsylvania i delstaten Virginia.

I grunnloven står det at myndighetene på delstatsnivå skal utnevne valgmennene, som igjen utnevner presidenten. Men det står ikke at valgmennene skal utnevnes på grunnlag av valgresultatet. Dermed kan myndighetene på delstatsnivå ignorere velgerne hvis de bestemmer seg for det.

Trump-rådgivere sier til Gellman at det kan ta så lang tid å telle poststemmene at det kan være bedre å la delstatsforsamlingene utpeke valgmenn.

Tre republikanske ledere i delstatsforsamlingen i Pennsylvania bekrefter at dette er noe de snakker med Trump-kampanjen om.

Republikanerne har flertall i vippestatene

Dersom delstatsforsamlingene skal utpeke valgmenn, blir det flertallet i disse som avgjør hvilken kandidat delstatens valgmenn skal stemme på.

Og i flere av vippestatene – inkludert Pennsylvania, Arizona, Michigan og Florida – er det republikanerne som har flertall.

I et slikt scenario vil presidentvalget trolig avgjøres av landets høyesterett.

– Vi er ikke forberedt på dette i det hele tatt, sier Julian Zelizer, en historieprofessor ved Princeton-universitetet, til The Atlantic. Og legger til:

– Vi snakker om det, noen bekymrer seg for det, og vi tenker oss hvordan det ville vært. Men det er få som har noen virkelige svar på hva som skjer dersom maskineriet som utgjør demokratiet, blir brukt til å forhindre et legitimt utfall av presidentvalget.

Les også

  1. Trump truer med å kutte støtten til New York og andre «anarkistbyer». Alle byene har ett fellestrekk.

  2. Biden-taktikk kan gå i vasken. Juristprofil kan bli Trumps nye håp for fire nye år i Det hvite hus.

  3. Obama-rivalens enke støtter Biden, og Trump svarer: «Joe Biden var John McCains skjødehund»

Les mer om

  1. Donald Trump
  2. USA-valg 2020