Trump er blitt stilt for riksrett for andre gang. Nå rettes alle øyne mot Senatet.

NEW YORK (Aftenposten): Representantenes hus har vedtatt å stille presidenten for riksrett. En rekke republikanere stemte med demokratene.

Det republikanske partiet slår sprekker. Flere av Donald Trump egne partifeller har stemt for å stille presidenten for riksrett.

Donald Trump har satt en historisk rekord. Ingen annen amerikansk president er tidligere blitt stilt for riksrett to ganger.

232 representanter stemte for riksrett, mens 197 stemte imot.

Formelt er Trump blitt tiltalt for «opphissing til opprør». Det skjer etter stormingen av Kongressen i forrige uke.

Tverrpolitisk støtte

Da Trump ble stilt for riksrett første gang, i desember 2019, stemte samtlige republikanere i Representantenes hus imot vedtaket. Trump brukte det til å stemple prosessen som en partipolitisk heksejakt.

Denne gangen fikk vedtaket tverrpolitisk støtte. Ti republikanere har brutt med sitt eget parti og stemt med demokratene. I tillegg valgte fire republikanere å avstå fra å stemme.

Riksrettsprosessen kommer etter at Trump oppildnet støttespillere til å marsjere mot kongressbygningen, som ble stormet av mobben. Fem mennesker døde.

Blant republikanerne som stemte for riksrett er Liz Cheney. Hun er den tredje høyest rangerte republikaneren i Representantenes hus.

– Det har aldri blitt gjort større svik av en amerikansk president mot sitt embete og grunnloven, uttalte Cheney tirsdag.

– Trump må gå

– Trump må gå. Han er en klar og tydelig trussel mot nasjonen vi elsker, sa speaker Nancy Pelosi i sitt åpningsinnlegg da hoveddebatten startet kl. 1930 norsk tid.

Hun mener Senatet må sørge for å få Trump dømt etter at Huset nå har vedtatt å tiltale ham. Da kan han samtidig bli nektet å stille til valg igjen.

– Det vil sørge for at republikken blir skånet for denne mannen som er fast bestemt på å rive ned det vi holder så kjært, sa Pelosi.

Et stort sikkerhetsoppbud er nå på plass i Kongressen etter hendelsene i forrige uke. Her er soldater fra Nasjonalgarden.

Det store flertallet av republikanerne stemte imot riksrett. Uten å forsvare Trumps opptreden direkte, tok mange av medlemmene til orde for at hele prosessen var en dårlig idé og at den ville splitte landet ytterligere.

Mange pekte også på at det kun gjenstår én uke av Trumps presidentperiode. Det faktum at republikanerene nå står mot hverandre i et så brennspart spørsmål, gjør situasjonen spesielt anspent, skriver NTB.

– Det er som en kruttønne, sier en demokrat.

Les også

Nasjonalgarden er på plass. Likevel frykter mange nye angrep.

Trenger minst 17 republikanere

Nå rettes alle øyne mot «rettssaken» i Senatet. Dersom Trump blir dømt der, kan han samtidig fratas muligheten til å stille til valg igjen for all fremtid.

For å dømme noen i Senatet kreves det to tredjedels flertall. Det innebærer at 67 av 100 senatorer må stemme for en fellelse – gitt at alle møter opp.

Etter valget i Georgia 5. januar vil demokratene ha 50 av 100 seter. Spørsmålet er om de kan få med seg 17 republikanere på laget.

Enkelte representanter har signalisert offentlig at de kan komme til å dømme Trump, men de aller fleste holder kortene tett til brystet.

Dette mener statsviteren Chris Galdieri fra Saint Anselm College er mye mulig. Han har skrevet bok om Donald Trumps vei til makten.

– Denne riksrettsprosessen er farligere for Trump enn den forrige, sier han til TT.

– Jeg ville heller ikke bli overrasket om Trump langer ut og gjør noe som får flere republikanere til å ville felle ham. Mange republikanske senatorer ønsker også å bli partiets neste president, og det vil påvirke hva de velger, legger han til.

Les også

Comeback i 2024? Kritikken hagler, men Trump har fortsatt ett sterkt kort på hånden.

McConnell blir avgjørende

Republikanernes senatsleder Mitch McConnell blir en joker. Hvis han går inn for å dømme Trump, kan han få med seg en rekke andre republikanere. Uten et ja til riksrett fra McConnell, vil Trump sannsynligvis bli frikjent igjen.

– Jeg har ennå ikke tatt en endelig beslutning, og jeg planlegger å lytte til argumentene som blir presentert i Senatet, kunngjorde McConnell i et brev til partifellene onsdag.

Dersom Trump skulle bli dømt, vil han bli dobbelt historisk. Ingen annen president er tidligere blitt felt i en riksrettssak.

Vil kaste ut representanter

Samtidig pågår det vanskelige interne prosesser i kongressbygningen på Capitol Hill. Den demokratiske senatoren Bob Casey har med flere andre stilt krav om at republikanerne som har støttet Trumps påstander om valgfusk, må kastes eller ties i hjel i Kongressen.

Særlig er demokratene ute etter senatorene Josh Hawley og Ted Cruz, som begge stemte for innsigelser mot valgresultatet timer etter at kongressbygningen måtte evakueres da den ble stormet av sinte Trump-tilhengere, skriver NTB.

Den republikanske senatoren Ted Cruz får gjennomgå for sine innsigelser mot valgresultatet i presidentvalget.

– Hvis vi ikke klarer å stille de som sto bak opprøret til ansvar, vil det være dypt urettferdig og gi grønt lys til framtidige autoritære, sier Casey.

Demokraten Jamie Raskin karakteriserer republikanerne som fortsatt står ved Trumps side, slik:

– De har en helt annen virkelighetsforståelse, totalt avskåret fra verden av fakta, og det er rammeverket for fascisme. Når du legger til rasisme, antisemittisme, konspirasjonsteorier og magisk tankegang, er det en kruttønne med tanke på angrep på demokratiet, sier hun.

Trump blir sittende en uke til

Rettssaken i Senatet vil tidligst starte 19. januar, dagen før Biden skal tas i ed i Washington, D.C.

– Det er simpelthen ingen sjanse for at en rettferdig eller seriøs rettssak kan gjennomføres før Bidens innsettelse, uttaler McConnell onsdag kveld.

Han viser til at de tre riksrettssakene som tidligere er blitt gjennomført i USA tok henholdsvis 83, 37 og 21 dager.

Trump blir derfor sittende ut presidentperioden – med mindre han selv bestemmer seg for å avtre.

I en tale natt til torsdag fordømte Trump volden og angrepet på Kongressen, men han nevnte ikke riksrettstiltalen med et ord.

Følg USA-korrespondenten på Instagram (@oysteinlangberg) og Facebook for oppdateringer fra presidentvalgåret 2020.