Mubarak taler til nasjonen i kveld

KAIRO/OSLO (Aftenposten.no): President Hosni Mubarak vil tale til nasjonen i kveld. Det er ventet at han vil trekke seg tilbake.

President Hosni Mubarak er ventet å trekke seg tilbake. FOTO: AP

I EGYPT

Jørgen LohneEtter 17 dager med protester på Tahrir-plassen i Kairo og flere andre byer i Egypt, ser det ut til at den mektige presidenten kan være i ferd med å trekke seg tilbake, ifølge BBC.

Ved 18.30-tiden norsk tid meldte statlig egyptisk fjernsyn at president Mubarak satt i et møte med sin visepresident, Omar Suleiman.

Det er uklart når president Mubarak skal holde sin direktesendte tale, men ifølge ubekreftede meldinger kan det være klokken 21 norsk tid.

President Hosni Mubarak sitter torsdag kveld i et møte med sin visepresident, Omar Suleiman. Bilde fra det statlige fjernsynet i Egypt. FOTO: REUTERS

Det høyeste rådet for den egyptiske Hæren holdt tidligere i dag et møte med landets forsvarsminister Hussein Tantawi. Den egyptiske hæren opplyste etter møtet på statlig fjernsyn at de har gått inn for å sikre landet, og de forsikret demonstrantene om at president Hosni Mubarak vil møte deres krav, ifølge nyhetsbyrået AP.

Statlig fjernsyns opplyser at Mubarak vil holde en tale til nasjonen fra presidentpalasset i Kairo i kveld.

Det er foreløpig uklart hvem Mubarak vil overføre makten til. Mange mener han vil overføre makten til visepresident Omar Suleiman, men andre mener den oppsiktsvekkende uttalelsen fra Hæren er et sterkt signal om at Mubarak vil overføre makten sin til Hæren.

Følg Al Jazeeras sendinger direkte fra Tahrir-plassen her.

Det var etter dette møtet, som ble kringkastet på statlig egyptisk fjernsyn, at Hæren kom med sin oppsiktsvekkende uttalelse.

Jubel på Tahrir-plassen

Ifølge Aftenposten.nos medarbeider på Tahrir-plassen i Kairo strømmer det nå tusenvis av mennesker til frihetsplassen, og det er en elektrisk stemning.

— Dette er dagen da det som ble startet 25. januar, endelig skal ta slutt, sier flere demonstranter til Aftenposten.no.

Plassen er fylt av ellevill jubel, og folkemassene roper «Gå av! Gå av!» og «Frihet! Frihet!».

Over høyttalere opplyses det stadig på Tahrir-plassen at Mubarak har trukket seg, men foreløpig er ikke dette bekreftede opplysninger. Mange på frihetsplassen feirer likevel som om Mubarak allerede har annonsert avgangen sin.

Les også:

Les også

- Hei, vil du sove hos oss?

TV-kanalen Al Jazeera har slått fast at Egypt står overfor en revolusjon.

Tale på Tahrir-plassen

En CIA-sjef bekrefter nyhetsmeldingene som har kommet i dag, ved å uttale at det er høyst sannsynlig at Mubarak vil gå av torsdag.

Al-Jazeera melder at general i den egyptiske Hæren, Hassan al-Roweni, talte til demonstrantene på Tahrir-plassen i Kairo i dag, og der skal han ha sagt at «alt dere ønsker vil bli realisert». Som kjent er demonstrantenes klare krav at Mubarak skal gå av.

Foreløpig er meldingene om Mubaraks avgang svært vage, men flere nyhetsmedier melder i ettermiddag at Mubarak trolig vil trekke seg. Det er ventet at han vil holde en tale til nasjonen.

Egypts informasjonsminister avviser imidlertid overfor Reuters at Mubarak vil gå av.

Generalsekretæren i partiet til Egypts president, Hossan Badrawi, har fortalt BBC at han vil være overrasket dersom Mubarak fortsatt er president på fredag.

Badrawi håper at Mubarak vil overføre makten til visepresident Omar Suleiman.

Les hva Egypt-forsker Nefissa Naguib-Leerberg svarte leserne i nettprat tidligere i dag.

I 17 dager har demonstrantene kjempet for å få presidenten sin til å gå av. FOTO: REUTERS