Verden

Her annonserer Nixon sin avgang

President Nixon ble den første amerikanske presidenten som måtte gå av før tiden.

President Richard Nixon ble den første amerikanske presidenten som har måttet gå av midt i en periode, da han trakk seg etter Watergate-skandalen. Foto: AP PHOTO

  • Amund Trellevik

Videobildene er hentet fra den berømte britiske BBC-serien "Days that shook the world." I serien har BBC hentet frem historiske klipp fra øyeblikk som virkelig rystet verden. Bildene AftenpostenTV har fått tilgang til, er hentet fra vår nære historie. Mer enn 40 videosnutter fra serien finner du her!


Da president Richard Nixon på riksdekkende TV 8. august 1974 fortalte at han kom til å trekke seg som USAs president neste morgen, var det gått drøyt to år siden fem menn brøt seg inn i det demokratiske partiets valglokale, i Watergate-bygningen, i Washington.

Slapp riksrett

De fem personene hadde som hensikt å installere overvåkingsutstyr i lokalene, men ble tatt på fersk gjerning og arrestert.

Etter hvert kom det frem at de jobbet i etterretningstjenesten, men ingen trodde på det tidspunktet at selveste presidenten visste om aksjonen, og at han var en av arkitektene bak.

Ved å trekke seg som president, slapp Nixon å bli stilt for riksrett. Han ble senere benådet av president Gerald Ford, en avgjørelse som var meget omstridt. Nixon ble imidlertid den første amerikanske presidenten som gikk av midt i en periode, og han vil nok for all tid bli husket for Watergate-skandalen.

Richard Nixon døde 22. april 1994, 81 år gammel.