Verden

Stoltenberg advarer britene før skjebneavstemningen

WARSZAWA (Aftenposten): Det er en klar fordel for Storbritannia å være medlem av både EU og NATO, mener NATO-sjefen.

NATO-sjef Jens Stoltenberg mener britene har mye å tape på å forlate EU.
  • Øystein Kløvstad Langberg
    Øystein Kløvstad Langberg
    Europa-korrespondent
Øystein K. Langberg, Aftenpostens korrespondent, i Polen

Debatten om britenes fremtidige medlemskap i EU er inne i sin avgjørende fase. Om drøye tre uker går britene til urnene.

USAs president Barack Obama er en av mange utenlandske ledere som har tatt til orde for at britene bør bli, til stor ergrelse for den britiske nei-siden.

NATO-sjef Jens Stoltenberg har til nå unngått å kommentere spørsmålet om folkeavstemningen direkte. Nå slår han fast overfor Aftenposten at Storbritannia er tjent med å være i EU.

– Det er en klar fordel for Storbritannia at de både sitter rundt EUs og NATOs bord når viktige beslutninger om Europas sikkerhet blir tatt, sier Stoltenberg.

Tidligere tirsdag sa han i et intervju med Financial Times at britene er i en "god posisjon" når de kan sitte ved begge bord.

  • Skjebneavstemningen nærmer seg: I Storbritannia er Norge blitt skrekkens eksempel

Mener britene bør bli

Stoltenberg har de siste dagene vært på en offisiell reise til Polen, som er vertskap for NATOs toppmøte i juli. Når de 28 statslederne møtes i Warszawa vil det vært avgjort om britene fortsatt er medlem av EU.

– Det er en styrke for NATO å ha et sterkt Storbritannia i et samlet Europa. I en tid hvor vi opplever usikkerhet og mangel på stabilitet og enhet, så er det viktig at man styrker de institusjonene som finnes og skaper samarbeid i Europa. EU er en av dem.

– Du har ikke tidligere villet blande deg i debatten. Gjør du ikke det når du sier at det er en fordel for britene å sitte ved begge bord?

– Folk har tolket meg som at jeg er positiv til at Storbritannia fortsetter. Og det er nok ikke helt feil, sier Stoltenberg.

– Nato som har garantert for sikkerheten

Forgjengerne hans har allerede sagt klart og tydelig ifra om at de mener britene bør bli i EU. I et brev undertegnet av fire generalsekretærer, som ledet NATO i perioden fra 1984 til 2014, står det at en utmelding vil bidra til å hjelpe Vestens fiender og underminere NATO.

Boris Johnson, en av de ledende skikkelsene i kampanjen for nei til fortsatt medlemskap, har tidligere avfeid påstandene om at EU er bra for britenes sikkerhet.

– Alle vet at det er NATO som har garantert for sikkerheten i Europa de siste 60–70 årene, har Johnson uttalt til The Telegraph.

Nei-kampanjen Vote Leave besvarte ikke Aftenpostens henvendelser i går.

Stikkontakter og sikkerhetspolitikk

Stoltenberg mener EU og NATO kan dele på æren.

– Sikkerhet er ikke endimensjonalt. Det er et spørsmål om mange ulike virkemidler. EU bidrar til samarbeid i Europa og til å bygge gjensidig avhengighet mellom land som har slåss mot hverandre i århundrer, sier Stoltenberg.

Han peker på at det i umiddelbar nærhet til Brussel finnes slagmarker der europeiske makter har slaktet hverandre ned "i det ene slaget verre enn det andre".

– Tenk bare på Waterloo, Ypres, Verdun og Ardennene. Nå sitter landene og samarbeider om alt fra store sikkerhetsutfordringer til tekniske standardkrav for stikkontakter. Det er enestående.

Venter på avstemningen

EU og NATO har lenge ønsket seg et tettere samarbeid, men det har vist seg vanskelig å øke omfanget i praksis. Dette til tross for at organisasjonene har 22 overlappende medlemsland.

På NATOs utenriksministermøte i Brussel tidligere i mai kunngjorde Stoltenberg og EUs utenrikssjef Federica Mogherini, at EU og NATO skal styrke samarbeidet på områder som cyberforsvar og maritim sikkerhet.

– Samarbeidet har vært vanskelig av mange grunner, men i løpet av de siste månedene har vi fått til mer enn på de foregående ti årene. Ting begynner å skje, sier Stoltenberg.

Samtidig som NATO og EU vil samarbeide tettere, planlegger EU internt også å utvikle et mer omfattende militærsamarbeid. Presentasjonen av disse planene er imidlertid blitt utsatt til etter folkeavstemningen, av frykt for at mer overnasjonalt samarbeid i EU vil skremme britene og gjøre at flere stemmer nei til fortsatt medlemskap.

Er du interessert i EU, NATO og utviklingen i vår egen verdensdel? Da kan du følge Europa-korrespondenten på Facebook og på Snapchat (brukernavn: olangberg).

Les mer om

  1. Jens Stoltenberg
  2. Nato
  3. EU
  4. Storbritannia