Flere melamin-alarmer i EU

EU har registrert langt mer melamin-forgiftet mat enn det som tidligere har vært kjent. I dag starter rettssaken i Kina.

Melaminholdige matvarer fra Kina blir destruert i stor skala. Her fra Thailand.

Frem til oktober i år hadde EUs varslingssystem for farlige næringsmidler — RASSF - ikke registrert en eneste advarsel om melamin i matvarer fra Kina. Norge er med i EUs mattrygghets-program.

Men etter at melaminskandalen i Kina ble kjent i september, har EU sendt ut 53 advarsler om at denne giften er funnet i ulike matvarer i Europa.

RASSF sender ut advarsler når matvarer som analyseres ved EUs yttergrenser inneholder farlige stoffer.

Spor av det giftige stoffet er funnet i melkeprodukter, godterier, kaker, soya og dyrefôr, melder Svenska Dagbladet.

De produktene som er testet er blitt stoppet ved EUs yttergrense, men sannsynligheten er stor for at giftige matvarer er solgt og fortært i Europa. I Norge er det funnet

Les også

Kinesisk melkesukkertøy solgt i Norge

som inneholdt melamin. Ifølge Mattilsynet er det også funnet melamin i en forsendelse med hornsalt, som har vært solgt til storhusholdninger.

Importforbud

Da det ble kjent at kinesiske barn var forgiftet av melaminholdige morskmelkerstatning, la EU ned importforbud mot melkeprodukter.

I begynnelsen av desember ble forbudet utvidet til å omfatte blant annet kaker, godterier, soyaholdig barnemat samt ammoniumbikarbonat (hornsalt), som brukes som hevemiddel i kaker.

Mattilsynet har i høst foretatt stikkprøvekontroller av melkeholdige matvarer fra Kina. Ingen av produktene som ble analysert var over grenseverdien.

Mattilsynet var ikke tilgjengelig for kommentar nyttårsaften.

Kinesere for retten Rettssaken mot lederne for selskapet som anklages for å ha solgt melaminholdige melkeprodukter i Kina, startet i dag. Styreformannen risikerer dødsstraff hvis hun kjennes skyldig.

Lørdag ble det klart at 22 meierier til sammen vil betale over en milliard kroner i erstatning til familier av spedbarn som døde eller ble syke av melaminforgiftningen.

Melkeprodusentene forgiftet produktene sine ved først å tynne ut melken, for så å tilsette melamin for å tilsynelatende øke proteininnholdet. Melamin kan føre til nyresvikt hvis det inntas i store mengder. Minst seks kinesiske barn døde, og rundt 300.000 ble syke.