Kondomgenerasjonen

På ett område er amerikanske ungdommer betydelig bedre enn de eldre. De bruker kondom ved tilfeldig sex.

Amerikansk ungdom i alderen 14-17 år beskytter seg ved tilfeldig sex.
  • Alf Ole Ask

De siste 20 årene har amerikanernes sexliv gjennomgått enorme endringer. Du kan knapt slå på TV-en på kveldstid i USA uten at det annonseres for potenspiller. Dette har gitt eldre menn et mer aktivt sexliv.

De homofiles rettigheter er styrket, og de er mer synlige.

HIV/AIDS er en del av hverdagen.

50 år etter den seksuelle revolusjonen — utløst av blant annet p-pillen - har amerikanernes sexliv blitt lagt under lupen.

Og den gledelige nyheten er at kondombruken blant de yngste er meget høy. Blant de seksuelt aktive i aldersgruppen 14 til 17 år sier 80 prosent av guttene og 69 prosent av jentene at de brukte kondom ved siste samleie. Den prosentvise andelen av voksne som brukte kondom ved siste tilfeldige samleie, var halvert i forhold til ungdomsandelen.

Doktor J. Dennis Fortenberry, som har vært med på å lage studien, sier til The New York Times at det er en felles holdning blant dagens unge at kondom er endel av beslutningen om å ha sex. Disse tallene gjør amerikansk ungdom til de bedre om ikke de beste i verden på kondombruk.

Lavere i Europa

Gjennomsnittet i Europa viser at 64 prosent av de unge sier de bruker kondom, mens tallet er nede på 50 prosent i Norge (aldersgruppen 15 til 19 år). Det viste en europeisk undersøkelse som ble gjort foran Verdens prevensjonsdag nylig.

Undersøkelsen i USA omfatter kvinner og menn i alderen 14 til 94 år. Dette er den mest omfattende undersøkelse av amerikanernes sexliv siden 1992. På de nesten 20 årene har kjønnslivet endret seg.

I USA er undervisning i sex og prevensjon på skoler ofte omstridt, for å si det mildt. Den studien som nå er offentliggjort ble finansiert av ett av USAs største kondomfirmaer. Også undersøkelsen for nesten 20 år siden måtte bli finansiert ved private gaver, fordi Kongressen stanset pengestrømmen til den type forskning.

Antall tenåringsgraviditeter og unge jenter som får barn er høyt i visse grupper i USA. Abort er i mange delstater både dyrt og vanskelig tilgjengelig. Dette til tross for en snart 40 år gammel høyesterettsdom som slår fast kvinnens rett til selvbestemt abort.

Konkret viten

I mediene bombarderes amerikanere av saker om sex. Den omfattende undersøkelsen gir leger, helsesøstre og andre som jobber med denne type spørsmål innsikt i hva som virkelig skjer under dynen i de amerikanske hjem.

Men denne omfattende undersøkelsen viser at på visse områder har det skjedd lite mange år etter den såkalte seksuelle revolusjon. Selv om nesten alle menn sa de hadde hatt orgasme ved siste samleie og at hele 85 prosent av dem mente at deres kvinnelige partner også hadde hatt det, svarte 67 prosent av kvinnene at de hadde hatt orgasme sammen med sin partner.

Rundt 7 prosent av de spurte sier de ikke oppfatter seg som heteroseksuelle. Men tallene viser at et betydelig høyere antall av dem har forsøkt sex med samme kjønn. Av dagens amerikanske kvinner i 30-årene er det 14 prosent som sier de har hatt oralsex med en kvinne, tallet for menn som har hatt oralsex med andre menn i gruppen over 40 år er 13 prosent.

Vanligste årsak til at ungdommer ikke bruker prevensjon, er at de ikke har det tilgjengelig når de trenger det. Andre motiver for å la være varierer fra land til land. Her er noen eksempler:

I Thailand brukte mer enn en tredjedel ikke prevensjon fordi «det ikke er kult».

I Norge og Storbritannia droppet en femtedel prevensjon fordi de «hadde drukket eller glemte det».

I Latin Amerika mener 60 prosent av kvinnene og 55 prosent av mennene at prevensjon er «vanskelig

å snakke om» med deres første partner.

I Russland tror over halvparten at de kan stole på «hoppe av i svingen-metoden».

I Peru tror en femtedel at å ha sex under menstruasjonen er et effektivt prevensjonsmiddel.

I Tyrkia tror over en tredjedel av de unge at en dusj eller bad etter sex er et effektiv måte å forhindre graviditet på.

Om undersøkelsen: Intervjuer med 5000 unge mellom 15-24 år fra 25 forskjellige land i Asia, Stillehavsområdet, Europa, Nord-Amerika og Latin Amerika.

Kilde: Verdens prevensjonsdag