Opprør i norsk område dirigeres av Mullah Omar

Mørk flekk på Nato-kartet i Afghanistan.

Les også:

Grafikken viser hvordan antallet veibombeangrep, et av Talibans foretrukne våpen, har økt i Afghanistan.

Forsvarsdepartementet kan nå bekrefte at Taliban er på offensiven i områdene der norske soldater er i aktiv strid. Opprørerne mottar ordre fra Talibans emir, Mullah Omar, og islamistgeriljaens ledere i Pakistan. — En del av opprøret er styrt av Taliban, og det var det kanskje ikke før, sier statssekretær i Forsvarsdepartementet, Espen Barth Eide, til Aftenposten.no.

De siste månedene har det vært registrert stadig flere kamper i de norske områdene. Taliban har tatt på seg ansvaret for en rekke angrep mot norske soldater i regionen, og den norske soldaten Claes Joachim Olsson ble drept av en veibombe i opprørsbastionen Ghowrmach i januar.

Her har også norske og afghanske soldater etablert en feltpost. Den ble beskutt med raketter tre ganger i februar.

Taliban-ordre

Talibans ordre går ut fra det sentrale Quetta-rådet i Pakistan til de lokale mujahedin, hellige krigere.

— Noe av dette er regissert sentralt. Enten fordi det ble generert av Quetta-rådet, eller at de har hengt seg på en lokal konflikt, sier Barth Eide.

Han understreker at det også finnes lokale opprørere som ikke har tilknytning til Taliban.

Vi visste at det var en mørk flekk på kartet.
Etienne de Durand, direktør, IFRI.

- Mørk flekk

Nato har over lengre tid vært klar over at situasjonen i dette området var vanskelig, bekrefter en fransk analytiker som har jobbet for General Stanley McChrystal i Afghanistan.

- Vi visste at det var en mørk flekk på kartet , sier Etienne de Durand direktør for det franske Instituttet for Internasjonale Relasjoner.

Han satt i gruppen som hadde ansvaret for å utarbeide Natos nye strategi for å bekjempe opprørerne i Afghanistan.

Rådgiveren, som ble utpekt av Nato-general Stanley McChrystal, peker på at italienerne som har hatt ansvaret for sikkerheten i Badghis har latt opprørerne i Ghowrmach være i fred.

Han er bekymret for at opprørerne har fått fotfeste også nord og vest i landet, på grunn av få soldater som er aktivt ute i felt.

- Når du trekker fra alle landene som ikke slåss, har du et veldig lavt antall soldater igjen , sier de Durand, som nylig var på besøk i Oslo hos Institutt for Forsvarsstudier .

Ikke fokusområde

Barth Eide bekrefter nå at norske og afghanske gikk inn i området fordi ingen av Norges allierte ville ta ansvaret for sikkerheten i området.

Før norske soldater ble sendt inn i området, ble spørsmålet drøftet med de norske allierte.

— Det ble klart at ingen ville legge tung fokus på det, sier Barth Eide.

Norge ble også oppfordret av guvernøren i Faryab om å gå inn med soldater i det pasjutnske området.

Espen Barth Eide, statssekretær i Forsvarsdepartementet (FOTO: HEIKO JUNGE / SCANPIX).