Hamas rammet av pengeknipe

Hamas slet med pengeproblemer og hadde ikke råd til å betale lønn til sine ansatte i januar fjor, meldte amerikanske myndigheter.

Innstramminger av grensekontrollen i Rafah skal ha ført til pengemangel for Hamas i Gaza.

Flere kilder meldte overfor ambassaden at Hamas hadde likviditetsproblemer på nyåret 2010. Det viser dokumenter lekket til Wikileaks, og som Aftenposten har fått tilgang til.

Et notat sendt til Utenriksdepartementet gir et unikt innblikk i hvordan USA vurderte Hamas’ økonomi på den tiden.

Ambassaden spekulerer i om pengeproblemene skyldtes innstramminger på grensen mellom Egypt og Gaza, og om Hamas slet med likvidene på grunn av eiendomsinvesteringer.

Hamas har styrt Gaza siden Fatah ble drevet ut i 2007. Det har vært antatt at den største inntekstkilden til Gaza har vært overføringer fra Midtøsten, som har vært smuglet inn gjennom grensen til Egypt i Rafah, eller gjennom smuglertunneller.

Les dokumentet til høyre for saken.

Les alle Wikileaks-sakene fra Aftenposten her

La skatt på varer

Ifølge notatet stoppet Egypt innførselen av såkalte «Hamas VIP-bager», kofferter fulle av kontanter, som tidligere har kommet over grensa ved Rafah. Det kommer også frem at Hamas skrudde opp skatter og avgifter for å møte underskuddet.

Forsker ved Fredsforskningsinstituttet PRIO, Dag Tuastad, sier det på vårparten i fjor kom meldinger om at Hamas hadde problemer med å betale de ansatte.

— Det var den gang tilløp til uro i Gaza og det ble holdt demonstrasjoner mot Hamas. Den uroen man senere har sett i Gaza har vært holdt av et hundretalls personer tilknyttet ekstreme islamistiske elementer. Men de representerer ikke folket i Gaza. På vårparten i fjor var det derimot tilløp til folkelig uro, sier Tuastad til Aftenposten.no.

En av årsakene til uroen var at Hamas la skatt på sigaretter og andre varer som ble smuglet inn gjennom tunnellene.

Ifølge ambassadenotat har Hamas 34.000 ansatte på sine lønningslister, inkludert sikkerhetsstyrker, og har månedlige lønnsutgifter på 16 millioner i måneden.

Økonomien i bedring

USA har ikke hatt noen offisiell kontakt med Hamas-styret i Gaza. Israel styrer all tilgang til og fra Gaza, som er blant verdens mest folketette områder. Strategien fra Israel, EU og USA har vært en isolasjonslinje mot Hamas, samtidig som de opprettholder kontakten med Den palestinske selvstyremyndigheten på Vestbredden.

Den uttalte strategien har vært at den palestinske befolkningen på sikt skulle foretrekke Den palestinske selvstyremyndigheten fremfor Hamas. - Det så en stund ut til at blokaden skulle ha en effekt ved at befolkningen ville vende seg mot Hamas, sier Tuastad.

Men Hamas' økonomiske problemer i Gaza varte ikke lenge.

— Økonomien har bedret seg siden den gang, og det ble åpnet litt opp etter at bordingen av aktivistskipet i fjor. Økonomien i Gaza skal nå være rimelig bra, sier Tuastad.

Ni aktivister ble drept da israelske soldater bordet aktivistskipet «Mavi Marmara» i mai i fjor.