Egypt: - Regimefall vil påvirke maktbalansen i regionen

Egypts leder Hosni Mubarak presses av Tunisia-inspirerte protester, men viker ikke. Om regimet skulle falle, vil det være et regionalt jordskjelv, mener analytiker.

Les også:

Er du i Egypt? Send oss en e-post på 2286@aftenposten.no eller ring oss på (0047) 22864040. Send SMS/MMS til 2286.

Egypt-forsker Bjørn Olav Utvik understreker at det er altfor tidlig å si om Mubaraks dager er talte, men sier opprøret i Tunisia har brakt med seg en ny dynamikk over protestene i Egypt.

— Om regimet skulle falle, er det et absolutt jordskjelv i regionen. Det kommer til å slå veldig sterkt inn mot andre autoritære regimer og påvirke maktbalansen i regionen, sier han NTB.

Myndighetene forbød onsdag flere demonstrasjoner, men flere titalls aktivister samlet seg likevel i sentrum av Kairo for å protestere.

Mubarak er neppe direkte truet på kort sikt, men stemningen er i ferd med å endre seg fra apati til et håp om at det er mulig å få til endringer, mener analytikere.

Jeg er 24 år, og siden jeg så dagens lys, har jeg aldri sett en annen president. Mitt ønske er å se en arabisk president bli pensjonert.
Ahmed Abdulnasr.

Mot maktskifte

President Hosni Mubarak har hatt makten i Egypt i tre tiår og skal ha solid støtte fra forsvaret og sikkerhetsapparatet. Regimet tillater også enkelte mindre demonstrasjoner og til en viss grad kritikk gjennom mediene.

Men Mubarak er 82 år gammel og var i fjor alvorlig syk. At det uansett nærmer seg et maktskifte i Egypt, kan gjøre situasjonen mer ustabil, mener Utvik.

- Det øker også muligheten for splittelser i lederskapet. Ett spørsmål er hvor sterkt og villig folket er, og et annet er om ledelsen står samlet eller om vi vil se splittelser, forklarer han.

I tillegg til mangel på grunnleggende demokratiske rettigheter sliter Egypt også med arbeidsledighet, analfabetisme og fattigdom.

Innrømmelser

Direktør Jakob Erle ved Det Dansk-Egyptiske Dialoginstitut i Kairo betegner situasjonen som «åpen og uforutsigbar», men har merket seg at regimet er kommet med innrømmelser.

- Regjeringen har sagt at den vil fryse prisene på matvarer og energi, blant annet bensin, sier han til nyhetsbyrået Ritzau.

De største protestaksjonene i Mubaraks regjeringstid endte med at tre demonstranter og en politimann ble drept tirsdag.

Politiet bruker tåregass mot demonstrantene i Kairo. FOTO:AFP.

— Jeg er 24 år, og siden jeg så dagens lys, har jeg aldri sett en annen president. Mitt ønske er å se en arabisk president bli pensjonert. Jeg ønsker virkelig at egypterne fortsetter å demonstrere, men på en sivilisert måte uten å ødelegge noe, sier IT-utvikleren Ahmed Abdulnasr til Financial Times.

De rundt 20.000 demonstrantene krevde Mubaraks avgang, politiske friheter, bedre økonomiske forhold og bedre jobbmuligheter for unge mennesker.

Det egyptiske pundet falt onsdag til sitt laveste nivå mot amerikanske dollar siden januar 2005.

Middelklassen

En demonstrant ødelegger en plakat med president Hosni Mubarak i Alexandria, Egypt. FOTO:AP.

Egypt er med sine 80 millioner innbyggere regionens mest folkerike stat og sammen med Saudi-Arabia den regionale stormakten i den arabiske verden.— Demonstrantene er i første rekke ganske unge, velkledde menn fra den egyptiske middelklassen, forklarer norske Ingrid Thorbjørnsrud, som bor og jobber i Kairo.

- Én av demonstrantene fortalte meg at han var kommet fordi han hadde en liten datter. Han ønsket å kunne fortelle henne hvor han var 25. januar, fordi han så på denne dagen som et vendepunkt, sier hun til NTB.

Både ungdomsbevegelsen Kefaya, som ble stiftet i 2004, og Ungdomsgruppen 6. april, som ble dannet av Kefaya-veteraner i 2007, bidrar til å organisere demonstrasjonene, skriver Financial Times.

Det ville neppe heller vært mulig å få til så store protester uten et aktivt bidrag fra ungdomsbevegelsen til Det muslimske brorskap, mener Bjørn Olav Utvik, som er førsteamanuensis ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved Universitetet i Oslo.

Som i Tunisia bruker demonstrantene Facebook og Twitter aktivt, selv om myndighetene har forsøkt å stenge Twitter.