Verden

Furuholmen: - Dette er en hengemyr

KINSHASA/OSLO (Aftenposten.no): Morten Furuholmen, forsvareren til Tjostolv Moland og Joshua French, har liten tro på bedring i en eventuell ny rettsrunde i Kisangani.

Morten Furuholmen kaller en ny rettsrunde for de to dødsdømte nordmennene for en hengemyr. FOTO:TORE MEEK/ Scanpix
  • Kristjan Molstad
  • Andreas Bakke Foss
    Journalist
  • Thomas Hubert

Den norske forsvareren sier en ny runde i rettssystemet ikke vil løse det han mener er de underliggende problemene i saken.

— På den ene siden er det positivt hvis man nå erkjenner at det er gjort feil. Men det løser ikke problemet i saken: At det er en styrt prosess hvor resultatet allerede er klart. Vi har ikke noe tillit til at dette vil bli bedre ved en eventuell ny rettsrunde, sier Furuholmen.

- Vi ønsker en slutt på saken

Under ankesaken mot Tjostolv Moland og Joshua French i den militære høyesteretten i Kinshasa tirsdag, oppfordret aktor Pierre Agabo dommerne til å sende hele saken tilbake til domstolen i Kisangani for en ny rettssak der.

Furuholmen tror en eventuell ny rettssak i Kisangani, ikke vil komme opp før til høsten.

- Dette er en hengemyr, sier Furuholmen, som mener det beste er å få en endelig avgjørelse.

— Vi ønsker en slutt på saken, men kan heller ikk sitte stille og akseptere at de har tiltalene og erstatningskravet på seg. Det beste vil være å finne en fleksibel diplomatisk løsning og unngå en ny lang rettsprosess, sier Furuholmen.

Diplomatisk løsning

Han mener en slik diplomatisk løsning kan innebære soningsoverføring eller at anken trekkes.

— Når vi får avgjørelsen til Høyesterett, må vi ta en grundig gjennomgang for å se hvilke muligheter som kan være aktuelle videre, sier forsvareren.

Gunvor Alida Endresen ved den norske ambassaden i Angola var på plass i Kinshasa for å følge saken. Også britiske myndigheter var på plass i rettssalen.

— Hvis utfallet blir en ny rettssak i Kisangani, er det ikke det beste vi kunne håpe på, sier hun.

- Hva håpet dere på?

— En utsettelse, slik at begge forsvarerne kunne vært her. Vi ønsker en endelig rettsavgjørelse så fort som mulig, sier hun.

Saken i den militære høyesterett i Kinshasa ble avsluttet tirsdag ettermiddag. Dommen vil først foreligge over påske.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kongolesisk høyesterett skal avgjøre om Joshua French og Tjostolv Moland skal få en ny runde i rettssystemet.

Ny sak

Etter først å ha brukt en time til å argumentere for at saken ikke trenger en ny behandling i rettssystemet, snudde aktor Pierre Agabo og oppfordret dommerne til å sende saken tilbake til domstolen i Kisangani. Og understreket at domstolen, ved en eventuell ny rettssak i Kisangani, må få en helt ny sammensetning.

En time senere ble retten hevet. Rettens administrator, dommer Bassolo Yeliambela, sa de vil komme tilbake med en dato for når avgjørelsen vil falle.

Etter at retten var hevet gjentok Agobo i et intervju med Aftenposten.no at han ønsker en ny rettssak i Kisangani. Hvis det blir utfallet, vil tiltalene mot de to nordmennene bli annullert, ifølge aktor, og rettsrunden starter på nytt.

Da vil alle parter få muligheten til å legge frem nye bevis og føre nye vitner. Saken vil gå for samme rett, men med nye dommere.

Skal vurdere

Ankesaken i den militære høyesteretten i Kinshasa tok to og en halv time.

Høyesterett skal nå vurdere om det har forekommet saksbehandlingsfeil som kan utløse en ny runde i rettssystemet, eller om dødsdommene mot de to nordmennene skal godkjennes.

Aktor, oberst Agabo, la frem aktoratets versjon av saken mot Moland og French under dagens rettsmøte. (FOTO: Thomas Hubert)

Protesterer mot dommerne

Molands og Frenchs advokater hevder blant annet at aktor i de tidligere rettssakene, major Jean Blaise Bwa Mulundu, ikke var kvalifisert. De har også påpekt at to av dommerne som dømte nordmennene ikke deltok i alle rettsmøtene.

Molands forsvarer André Kibambe kritiserer også retten for å ha dømt hans klient til tross for hans "nedsatte psykiske helse".

— Moland viste en oppførsel som tilsvarer en mental syk person, sa Kibambe.

- Medisin er ingen nøyaktig vitenskap

Når det gjelder Molands mentale tilstand under rettssaken i Kisangani, leste aktor opp en legerapport som slo fast at Moland antagelig led av "malaria eller en psykotisk reaksjon".

— Vi er ikke enige med denne rapporten. Medisin er ingen nøyaktig vitenskap. Rapporten bygger på antagelser, sa han.

Rettens administrator sa at retten vil granske forsvarernes krav om at saken skal avvises.

Ikke til stede

French og Moland er dømt til døden for drap på sjåføren sin og for spionasje i Kongo. Moland og French ble pågrepet i mai i fjor og har sittet i varetekt siden den gang. Saken deres har allerede vært oppe i en militær domstol to ganger. I begge tilfellene endte saken med dødsdom, senest 3. desember i fjor.

Norske og kongolesiske myndigheter har allerede hatt uformelle samtaler om muligheten til overføre nordmennene til soning i Norge. Kongos justisminister Emmanuel-Janvier Luzolo åpnet tidligere denne måneden for dette når det foreligger en rettskraftig dom.

Les også:

Les også

  1. Bakgrunnen til Tjostolv Moland og Joshua French

  2. Vil ha ny rettssak