Verden

Statsministeren: - Økt fare for et større radioaktivt utslipp

TOKYO/OSLO (Aftenposten.no): Nesten alle arbeiderne har forlatt atomkraftverket.

 • Jon Dagsland Holgersen
 • Kjell Dragnes
  Tidligere Moskva-korrespondent og utenriksredaktør i Aftenposten

Les også:

KJELL DRAGNES I JAPAN

Ved reaktor nummer fire ved Fukhushima-verket eksploderte hydrogengass i formiddag japansk tid, og skadet reaktorbygningen. Bygningen tok fyr, men etter vel en halv time hadde brannmannskapene fått kontroll med ilden, og slukket den.En langt mer alvorlig eksplosjon inntraff imidlertid ved reaktor nummer to i morgentimene.

To og en halv time etter eksplosjonen var det fire ganger så høy stråling i området enn det var 40 minutter tidligere, melder eieren av kraftverket, Tokyo Electric Power Company.

Jeg tror ikke de forteller oss sannheten.
Toshiaki Kiuchi (63), innbygger i byen Soma.

Krisegruppe

Japans statsminister Naoto Kan. FOTO:REUTERS. KYODO

Nå har Statsminister Naoto Kan har opprettet en krisegruppe sammen med operatøren av kraftverket, Tokyo Electric.I en direktesending på japansk TV innrømmet Kan i formiddag at faren for større utslipp fra verket har økt.

— Jeg ber folk om å opptre rolig. Personlig vil jeg treffe alle tiltak som er mulig for å hindre at skadene ikke utvikler seg, sa han.

Japan har bedt USA om hjelp til å få materiale til å kjøle ned reaktorene, men det vil ta tid før denne hjelpen når Japan.

Evakuerer personell

Det radioaktive utslippet etter nattens eksplosjoner er betydelig, mer enn 400 ganger den tillatte grense på årsbasis.

Det har fått myndighetene til å evakuere så mange som mulig av personellet på atomkraftverket, mens bare en liten gruppe holdes igjen for å fortsette pumpingen av sjøvann inn i reaktoren for å holde varmen nede og spaltingen i uranbrenselet under kontroll.

Utslippene tyder på at den solide stål- og betongkappen rundt reaktorkjernen, og et anlegg rundt som brukes til å regulere trykket inne i kjernen, nå kan være skadet.

Ettersom den ytre bygningen ble delvis ødelagt ved en tidligere hydrogeneksplosjon, er faren for at utslippene av radioaktive stoffer som cesium-137, jod-131 og strontium 90, biprodukter av fisjonsprosessen, slipper ut i naturen.

flashObject.write("http://www.aftenposten.no/mm/video/V3/videoplayer.swf", {width:"468px", height:"292px", version:"9.0.28",params: {wmode:"opaque", salign:"tl", allowscriptaccess:"always", allowfullscreen:"true", bgcolor:"#000000"},flashvars: {setConfigFile:"http://www.aftenposten.no/mm/video/V3/config-nyhet-800-live.txt",setStatsId:"LiveSending",setVideoDirectory:"rtmp://fl0.c44044.cdn.qbrick.com/44044",setVideoFile:"scanpix",setDoAutoStart:"false",setAllowEmbed:"false",setTitlesHeadline:"Se direkte fra Japan",setTitlesImgPath:"http://media.aftenposten.no/archive/01447/JAPAN-QUAKE__F-Br__1447361g.jpg",setPolicyFile:"http://media.aftenposten.no/crossdomain.xml",setDoLoadXml:"false"},alt:"<p><a href='http://www.adobe.com/go/getflashplayer' target='_blank'>Last ned Adobe Flash Player</a></p>",id:"LivePlayer"});

Helseskadelige mengder

Evakuerte beboere blir sjekket for stråleverdier i byen Koriyama øst i Japan. FOTO:ASSOCIATED PRESS.

Av de kortsiktig farligste stoffene er jod-131, som kan samle seg i skjoldbrukskjertelen og føre til kreft. Myndighetene har derfor delt ut vanlige jodtabletter til befolkningen i nærheten av verket, dette jodet vil hindre opptak av radioaktivt jod. — Strålingen er nå på et nivå som kan være helseskadelig, sier regjeringens talsmann Yukio Edano ifølge nyhetsbyrået Associated Press.

Japans regjering har utvidet forbudssonen rundt kraftverket til 30 km fra 20 km tidligere, og nesten 200 000 mennesker er blitt evakuert fra området for å hindre at de blir utsatt for stråling. Folk er også bedt om å holde seg innendørs for dermed å hindre at de blir forurenset av de radioaktive utslippene fra kraftverket.

Misfornøyd med myndighetene

Folk som bor i byer nær atomkraftverket er svært engstelige, og mange beskylder myndighetene for å holde tilbake informasjon om utslippsmengdene.

- Jeg tror ikke de forteller oss sannheten, sier 63 år gamle Toshiaki Kiuchi i byen Soma til nyhetsbyrået Associated Press.

Soma ligger rundt 50 kilometer nord fra verket, og byen ble hardt rammet av fredagens jordskjelv og tsunami.

 1. Les også

  Japan risikerer energimangel

 2. Les også

  Slik kan du hjelpe

 3. Les også

  - Ingen grenser for hvor langt det kan spre seg

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Da befolkningen rømte Fukushima, overtok villsvin byen.

 2. VERDEN

  Eksplosjon på fransk atomkraftverk - flere skadet

 3. VERDEN

  Drivstoff fjernes etter Fukushima-ulykken i 2011

 4. VERDEN

  Mystisk atomutslipp bekreftes nå i Russland. Flere målinger tyder på at en atomhendelse i Ural ble holdt skjult.

 5. REISE

  Katastrofeturismen blomstrer: Nå er Tsjernobyl blitt god butikk

 6. VERDEN

  Det russiske forsvaret ga ordre om å evakuere småby etter ulykken. Så ombestemte de seg